Bli med på Krimfestivalen 5. – 7. mars

Krimfestivalen er like rundt hjørnet. Møt Trude Teige, Helene Flood, Stefan Ahnhem, Anders de la Motte, Sven Petter Næss og Lasse Gallefoss på en av verdens beste krimfestivaler. 

Trude Teige 

Torsdag kl. 10.30: Om årets festivalforfatter 
Torsdag kl. 11.05: Intervju med de nominerte til Riverton
Torsdag kl. 17.00: Når virkeligheten blir til krim 
Fredag kl. 10.00: Kriminell frokost 
Fredag kl. 17.45: Møt Varg Veum, Kajsa Coren og Michael Brenne 
Lørdag kl. 13.30: Festivalforfatter - Tom Egelands utvalgte 
Lørdag kl. 16.30: #metoo og krimlitteraturen 
Lørdag kl. 18.00: Forfatterquiz - hva kan forfatterne om bøkene sine? 


Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra?

Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

– Hver gang jeg går i gang med et nytt bokprosjekt, stiller jeg meg de samme spørsmålene: Hva kan jeg noe om? Hva ønsker jeg å si noe om? Kajsa Coren-bøkene har tatt for seg skjebnen til barnehjemsbarna, eldreomsorg, tyskerjentene, overgrep i både kristne miljø og i psykiatrien. I Aldri tilgi er det #Metoo som danner bakteppet for plottet.
 

Hvorfor skriver du, Trude Teige?

– Svaret på hvorfor jeg skriver, ligger i det jeg skriver om. Jeg skriver samfunnskritisk krim. Jeg tar opp et tema. Hva har jeg lyst til å skrive om? Hva er skakt eller skeivt i dette samfunnet? Det er der skrivinga begynner for meg.

Med #MeToo som bakteppe

Kajsa Coren-bøkene har tatt for eldreomsorg, tyskerjentene og overgrep. I Aldri tilgi er det #Metoo som danner bakteppet.

Ingar Johnsrud 

Torsdag kl. 15.30: Makaber Noir 
Torsdag kl. 17.00: Når virkeligheten blir krim 

Ingar Johnsrud brakdebuterte med Wienerbrorskapet i 2015. Ingar Johnsrud var featurejournalist i VG Helg frem til debuten. I dag er han forfatter på heltid. Wienerbrorskapet, og de to neste i trilogien, er raskt blitt solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. De to neste bøkene i serien, Kalypso (2016) og Korset (2018), har begge fått strålende mottakelse.
 

Helene Flood 

Torsdag kl. 13.30: The new sisters in crime 
Fredag kl. 15.00: Psykiatri og krim 
Fredag kl. 16.45: Tanums krimcafé (på Tanum Karl Johan) 
Fredag kl. 19.30. Festkveld 


Terapeuten ble den store krimsnakkisen i 2019. Den ble solgt til 23 land før den ble utgitt i Norge, fikk fantastiske anmeldelser og ble nominert til Bokhandlerprisen.

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

– Jeg fikk ideen om å skrive i denne sjangeren da jeg leste Gillian Flynns Flink pike. Den er en psykologisk thriller, men også en spennende historie om et parforhold der det går stadig dårligere, og den fikk meg til å se et potensial i denne sjangeren. Thrillere er jo veldig plotdrevne, og når man kombinerer det med gode fortellinger om relasjonene mellom folk, kan det bli en skikkelig potent blanding. Da kruttet som ligger i den miksen ble tydelig for meg, fikk jeg lyst til å prøve meg i sjangeren.
 

Hvorfor skriver du, Helene Flood?

– Jeg begynt å jobbe med Terapeuten da jeg gikk i permisjon. Det ble også en form for egentid. Jeg hadde lest noen psykologiske thrillere som åpnet sjangeren for meg. Jeg er interessert i de mørke irrgangene i menneskesinnet, forteller Helene Flood i møtet med Mia Bull-Gundersen.

Helene Flood om prosessen bak Terapeuten

Helene Flood har skrevet en av 2019s mest omtalte bøker: Terapeuten. Her forteller hun om hvordan boka ble til.

Aslak Nore 

Torsdag kl. 18.30: OP5-timen 
Fredag kl. 18.30: OP5-timen
Lørdag kl. 12.15: Norske spioner - om norske spionthrillere 

Aslak Nore er en av de tydeligste stemmene i norsk offentlighet, blant annet med dokumentarbøkene Gud er norsk (2007) og Ekstremistan (2009). Nore er også kommentator i VG, og sammen med Asbjørn Slettemark skriver han krimbloggen op-5.no. Den kritikerroste thrilleren En norsk spion (2012) var Nores første roman om Peter Wessel, og den har fått sin oppfølger i Oslo Noir (2014). I 2017 har han gitt ut den spionthrilleren Ulvefellen, som han har fått stor anerkjennelse for blant norske kritikere.

Stefan Ahnhem 

Torsdag kl. 12.15: Ren og skjær ondskap 
Torsdag kl. 14.15: Arven etter Mankell og Larsson - de nye svenske krimkongene

Torsdag kl. 16.00: Tanums internasjonale krimcafé (på Tanum Karl Johan) 
Torsdag kl. 19.30: Festkveld på Centralteatret 


Et menneske skal dø. Hvem?

En tidlig sommerkveld legger en gummibåt ut fra brygga i Råå havn. Ombord sitter en mann med et sverd fastspent på ryggen. Hans oppdrag har terningen diktert: Et menneske skal dø. Hvem vet ikke engang mannen selv. 

Helsingborgpolitiet har de siste ukene vært opptatt med flere kompliserte, parallelle etterforskninger, som de anser som løst. Men når et nytt drapsoffer blir funnet, innser de at alt de trodde de visste er feil. I X måter å dø på blir vi med på den endelige jakten på terningmannen. 
Den femte boken i suksesserien om Fabian Risk starter sekunder etter slutten på Motiv X. Stefan Ahnhem bygger videre på sitt mektige kriminalepos og den stadig voksende verden han har skapt rundt Risk og hans kolleger.

24. - 27. juni 2012

Det sies at det ligger et motiv bak ethvert drap. Hevn for en gammel forurettelse, en marerittaktig oppvekst som har formet oss til å gjenta det vi har vært utsatt for, hva som helst som kan forklare det forferdelige og meningsløse. Årsak og virkning som i symbiose gjør verden lettere å forstå og får oss til å føle oss en tanke tryggere. 

I visse tilfeller der det dessverre bare en illusjon. Ren ondskap har aldri trengt og kommer aldri til å trenge noe motiv.
 

Anders de la Motte 

Torsdag kl. 14.15: Arven etter Mankell og Larsson - de nye svenske krimkongene
Torsdag kl. 16.45: Tanums internasjonale krimcafé (på CappelenDamm-huset) 
Torsdag kl. 17.45: Svenske tilstander 
Torsdag kl. 18.30: OP5-timen 


Anders de la Motte serverer oss hemmeligheter på den svenske landsbygda. Tidligere politi og sikkerhetssjef de la Motte har skrevet årtidkvartetten, en serien fra Skåne – hans barndoms paradis. Bøkene er kritikerroste og beskrives som nordisk melankoli og en bergmansk boring i de mellommenneskelige relasjonene. Vinterild er tredje bok i serien, og 13.mars kommer den fjerde boka, Våroffer. Bøkene kan leses som enkeltstående romaner.
 

Anders De la Motte årstidskvartett er endelig fullført!

Anders de la Motte er Sveriges nye krimkonge. Disse fire bøkene, Årstidskvartetten, er kritikerroste og elsket av leserne!

Stefan Ahnhem. X måter å dø på

En mann sitter ombord i en båt med et sverd fastspent på ryggen. Hans oppdrag har terningen diktert: Et menneske skal dø. Men hvem?

Sven Petter Næss 

Fredag kl. 10.45: Møte med djevelen - møt tre djevelsk gode forfattere 
Fredag kl. 16.15: Fredagspils med Tom Egeland og utvalgte krimforfattere 

“Sven Petter Næss har utvilsomt lest sin Stieg Larsson. Den stille uke har mange av de samme elementene som gjorde Menn som hater kvinner til verdenssuksess”, skrev Stavanger Aftenblad om Sven Petter Næss´ første krim om Kripos-etterforsker Harinder Singh. I Den stille uke vender han motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak.

I Skjebnesteinen blir en norsk student bortført i Edinburgh, og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge kvinnen, Amandeep Kaur, er niesen til politietterforsker Harinder Singh, og han flyr over for å bistå.

Skjebnesteinen lanseres medio mars. 
 

Lasse Gallefoss 

Lørdag kl. 12.15: Norske spioner - om norske spionthrillere 

Uansett hvilken side du står på, jobber du alene.

Annen verdenskrig er over, og seierherrene styrer landet. Under okkupasjonen var Storm Steinset dobbeltagent for motstandsbevegelsen. Organisasjonen han spionerte for, er fortsatt hemmelig, så kollegene ved Oslo politikammer tror han var nazist. Når flere politimenn som jobbet for tyskerne blir funnet drept med samme torturmetoder de selv benyttet under krigen, havner Storm på drapsmannens dødsliste. Men han blir også involvert i saken som etterforsker.

Storms makker er politiets yngste fullmektig, Robert Rødberg, som alltid har drømt om å bli en helt. Under krigen vervet han seg til de norske styrkene, men havnet aldri i kamp. Så kom freden, og freden tilhører krigerne. Nå får Robert en ny sjanse til å kjempe for Norge.

Jakten på morderen tar Storm og Robert inn i hemmelighetene i Norges nye maktsirkler. En ny krig står i fare for å bryte ut, en krig der hemmelighetene fra den forrige kan få deg drept.

Er du glad i god krim og synes det er moro å møte forfattere, så sett av helgen! 

Se hele programmet her! 

Krimbøker jeg gleder meg til å lese i vinterferien

Vinterferien er en deilig leseferie. Listen er lang og god med anbefalte krimbøker!

Sebastian Bergman – les bøkene i riktig rekkefølge

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt debuterte i 2010 med romanen Mannen som ikke var morder. Dette var en pangstart på serien om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Nå er det seks bøker i serien.

Psykologiske thrillere som holder deg våken

Elsker du et skikkelig gys? Disse fem leseropplevelsene føles som å sette seg i en litt for skummel berg-og dal-bane. Men du overlever alltid. Her er en knippe av det beste sjangeren har å by på.