Klovnejakten: et soundtrack

Hør soundtracket til boka Klovnejakten skrevet av Christian René Wold

[dropcap custom_class=»normal»]J[/dropcap]eg ser på filmer og bøker som ganske likestilt da de begge formidler historier. Filmer som inneholder soundtrack ble jeg klar over i ganske ung alder. Det første soundtracket jeg selv kjøpte var ”The Warriors (Walter Hill” (Nattens Krigere) i 1982. 

[spacer]

Tekst: Christian R. Wold 

[spacer]

Filmen fikk jeg ikke sett før et par år senere da den hadde sykt høy aldersgrense for en 10-åring. Dermed var det musikken som sørget for at jeg fikk tilfredsstilt min interesse rundt filmen, som jeg så første gang sommeren 1985. Da var jeg solgt på ordentlig! Her veide musikktemaet i filmen virkelig opp for handlingen i filmen, og jeg har nå 3 dvd-kopier av filmen i hylla hjemme.

[spacer]

Da jeg etter hvert begynte å lese bøker (jeg slukte alt jeg kom over av krimromaner i mammas bokhylle), begynte jeg å lytte til musikk samtidig. Jeg husker at jeg begynte å plukke ut vinylplater i butikker som Hot News eller H.P Hagen platebar til det jeg planla å lese. Det må ha vært her jeg for snart fire år siden kom på at Klovnejakten burde ha et eget soundtrack eller musikalske tema.

[spacer]

Klovnejakten skildrer Kiran, en av hovedkarakterene, sin interesse for musikk. Og jeg føler at en solid spilleliste i denne karakterens eget univers er godt etablert i boken. Teksten i låtene har for meg, og for de forskjellige karakterene, en mening i bokens kapitler. På en måte beskriver de strofene som er gjengitt i boken en del av handlingen. Den første strofen som beskriv dette for meg og som fikk meg til å begynne med å finne en låt til hvert kapittel skjedde i kapittel 4. Her synger Diana Ross – ”Pieces Of Ice” fra 1983 (som ikke finnes på Spotify lenger, dessverre!). I boka skrev jeg om en kommentar Gianni får av en bartender om at øynene hans er kalde som is! Tro det eller ei; samtidig hørte jeg på låta der Ross synger om det samme: også øynene i låta var isbiter. Eureka! Da var det gjort. Musikken har her bidratt til å forme handlingen, ordene jeg bruker, i Klovnejakten.

[spacer]

Da boka på et tidspunkt hadde 78 kapitler ble jeg urolig for at musikkreferansene kunne komme til å slite ut leseren og rett og slett ta fokus bort fra handlingen. Noe måtte gjøres. Etter et par netter med lite søvn og mye grubling kom jeg frem til det faktum at Kirans walkman var hele forskjellen. Brukte jeg symboler som: [play] , >> eller << mellom passasjer i stedet for å sette inn et kapittel, kunne jeg begrense musikkreferansene og gjøre at det flyter bedre sammen med handlingen.

[spacer]

Boka er nå ute og jeg får stadig positiv tilbakemelding på det med låtene og at det er en kul måte å danne et bakteppe for handlingen. Da min gode venn gjennom to tiår, Olle Abstract Løstgaard, mixet Soundtracket på Klovnejaktens lanseringsfest den 28.02.17 live, var det for meg et faktum: Dette er en bok med et soundtrack og folk digga det!

[spacer]

Spotify er nå en plattform hvor alle kan ta del i boken og forhåpentligvis spille av musikken til det kapittelet som leses. Det er lagt inn lange versjoner av låtene, spesielt beregnet for dette formålet. Jeg håper nå mine lesere setter pris på musikken like mye som det jeg gjør.

Press [play] og finn frem boken! Du kommer ikke til å angre!

[spacer]

Soundtrack til Klovnejakten

Christian René Wold har satt opp en spilleliste skreddersydd for å lytte til mens du leser Klovnejakten: