Klassisk sommer?

Hjertet er en ensom jeger

16 grader, overskyet. Sykkelsetet fortsatt vått etter forrige regnskur, og paraplyen går ikke å lukke på grunn av en sprikende spile. Plutselig sol og stekende varme, tropenetter og kald pils. Motvind i motbakke, et gufs av oktober i august. Nei, jeg skal ikke skrive om det vi kanskje snakker mest om, men sommeren som den beste årstida for å lese!

Av: Vegard Bye

Vi er bortskjemte med lange ferier, og så fort juli er her fylles sørlandsperler, byparker, fjell og greske øyer med solsultne og horisontalt anlagte nordmenn. Men hva skal vi lese? Kritikerfavoritter, krimbestselgere eller en sær, fransk postmodernist?

Du, som jeg og mange andre, er sikkert overachievers når det kommer til leseplaner. Absolutt alt du burde ha lest siden nyttårsforsettene 31.12 skal med, stabelen på nattbordet, manusene på lesebrettet, og så MÅ du jo en liten tur innom bokhandelen også, bare for å kikke.

Les også: Slik når du lesemålene dine i 2018

Men hva med å bruke de lange dagene på en klassiker? En som har støvet ned i bokhylla, et ambisiøst kjøp på Mammut, eller en antikvariatskatt fra sommeren ’97?

Ifølge Wikipedia er en klassiker et begrep som enten refererer til et kunstverk av en viss alder som er banebrytende og verd å huske, eller en framstående forfatter eller kunstner som har skapt verker av varig verdi.

Og vi har vel alle våre påbegynte ambisjoner på ca 450 sider russisk mesterverk, tysk etterkrigsdrama eller amerikansk Nobelprisvinner.

Her er noen klassiske tips for sommeren, enten du låner på bibliotek, saumfarer antikvariater og bokhandler eller finner dem hjemme:

  • Først og fremst: Carson McCullers
  • Stefan Zweig «Verden av i går». Livet i Wien før, under og etter 1. verdenskrig. Gnistrende og mørk om et Europa ikke helt ulikt i dag. Leses med lindress, stråhatt og et glass sherry.
  • Virginia Woolf «To the lighthouse». Bli med familien Ramsay på tur til sommerhuset deres som ligger på en øy på Hebridene i Skottland. En flerstemt drøm av en bok! Bør leses i skyggen, med lyden av bølgesus.
  • Sabahttin Ali «Madonna i pels». En tyrkisk skatt av en roman om ensomhet, kunst og kjærlighet.
  • Ernest Hemingway ”Og solen går sin gang”. Fra Paris til Pamplona. Tyrefekting er best på bok.
  • Marguerite Duras ”Moderato Cantabile”. Hovedpersonen heter Anne Desparesdes. Hun følger sønnen sin til pianotimer hver dag, og så skjer det noe.

Synes du dette høres litt i overkant ut, kan du sjekke ut den nydelige lille gaveboksen med klassikere fra Heinesen forlag, «Fire britiske klassikere». Her får du Woolf, Lawrence, Mansfield og Wells på knappe 40 sider hver, og til prisen av én.

Ha en klassisk god sommer!