Kjære mamma, gratulerer med morsdag

På morsdag velger vi å feire den helt normale mammaen. Hun som tyr til en skive med sjokoladepålegg som forhandlingsmiddel, bruker iPaden som barnevakt og støvsuger opp Lego når hun blir sur. 

Kjære mamma. Takk for at du overtalte pappa til å kjøpe bil uten hull i gulvet da jeg skulle bli født. For at du sluttet å røyke i det to streker ble blå – akkurat sent nok til at jeg ikke ble så høy som jeg helst ville vært. Takk for at du gikk opp og ned, opp og ned i trappene på sykehuset fordi jeg var treig da det gjaldt. For at du ikke fikk panikk da du kom hjem med meg og tenkte «hva nå?»

Takk for at du strikket votter, luer, skjerf, sokker, ørevarmere, gensere, bukser og leggvarmere nok til å fremkalle heteutslett. For at du kjørte rundt og rundt i byen da jeg ikke ville sove. Takk for at du ikke hørte på alle kjerringrådene, men gjorde det du mente var best.

Takk for at du ikke ble så sint da jeg klatret opp i kjøkkenskuffen for å leke med mel. For at du har innboforsikring så da lillebror tømte en balje vann over det nylagte parkettgulvet ble det ikke så mye styr. Takk for at vi fikk steke pølser i peisen når det var dårlig påskevær. For at du dyttet lue over hodet på meg – selv når jeg gråt. For at du visste regnbukse var nødvendig selv om den var stygg. Takk for at du gadd å tørke snørr, smøre solkrem, smøre ski, smøre matpakke, smøre deg med tålmodighet.

Takk for at å ligge i gulvet og bygge Lego var viktigere enn å rydde. At familiekveld fint kunne finne sted i en sofa ingen visste om noen gang hadde blitt støvsugd. Takk for at du lot meg sitte inne å lese, selv om de andre ungene var ute. For at du syntes tre i matte var en fantastisk karakter, og ikke mente det var så nøye å være førstesolist.

Kjære mamma. Takk for at du er akkurat den du er. Selv om det ikke ser perfekt ut. Selv om rot må gjemmes vekk i en krok når folk kommer på besøk. Takk for at du fikk meg til å skjønne at det kommer flere kjærester, flere muligheter, at ikke alle kan bli statsminister – og at det er greit.

Takk for at du støtter meg når jeg letter og skal ut i verden, og står klar til å ta meg i mot om jeg skulle falle ned fra skyene.

Jeg hadde ikke klart meg uten deg, og den dagen jeg trenger å lære å strikke, kjøpe bilsete, lindre brannsår, trekke ut flis og overleve trappene skal jeg komme til deg for råd. Slik du gikk til din mor, og hun til sin mor før det.

Takk for at du er du, og lar meg være meg.

Her er bøkene jeg vil gi til mamma på morsdagen:


Den andre kvinnen


En by som Alice

Mamma er alt

Filed under Hobby & fritid

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.