Kan håndballjentene ta EM-gull? Ja, for de er verdens beste tapere

BEIJING CHINA 20080823 Håndball finale kvinner Norge / Russland 34-27 Gull Jubel Norsk flagg. Photo: Cornelius Poppe / Scanpix

[dropcap custom_class=»normal»]A[/dropcap]lle nasjoner har tapt oftere enn Norge de siste 30 åra. Likevel er håndballjentene våre de beste taperne. Altså de som lærer mest av nederlagene.

Det er en formidabel egenskap, og noe av det som gir aller størst grunn til å tro på EM-jubel i Sverige de kommende ukene.

[spacer]

Tekst: Stian Haraldsen Foto: Cornelius Poppe og Vidar Ruud , NTB Scanpix

[spacer]

For det er to ting som skjer når håndballjentene ikke får til det de ønsker:

  • De blir sinte
  • Og når den følelsen har lagt seg, gjennomanalyserer laget hvorfor det endte slik, og lærer av det.

[spacer]

Aldri helt svart

Gode som gull bokomslagSelv om OL-bronse er stort og bra, spilte jentene for gull. Derfor flommet tårene i Rio, etter ettmålstapet i semifinalen mot Russland. De siste månedene har Thorir Hergeirsson og hans støtteapparat studert den olympiske innsatsen, og plukket ut forbedringsområdene.

EM kommer tett på, de har hatt dårlig tid, men samtidig er dette en øvelse de har gjort før. Ikke så mange ganger, naturligvis, siden de har tatt 11 gull de siste 30 åra. Men ofte nok til at de har rutiner for slikt arbeid.

– De kampene vi taper, er ofte dem vi lærer aller mest av, sier linjespiller Marit Malm Frafjord i boka Gode som gull – 30 år med håndballjentene.

For selv om media innimellom kan svartmale, er det ikke helt mørkt selv når det blir tap. Norge blir sjelden utklasset, så det er små detaljer som kan fikses for at en tilsvarende kamp i stedet ender med seier.

[spacer]

Må hvile stjerner

Norge EM-åpner mot sterke Romania mandag 5. desember. Her er de tre punktene som kan gi gull i Scandinavium to uker seinere:

  • Målvaktene. Sisteskansene er som alltid de viktigste enkeltspillerne. Norge har to av verdens beste i Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg, og den klart beste duoen. I Stavanger i helga byttet de i pausen i alle tre kampene. Grimsbø sto strålende mot Danmark og Frankrike, mens Solberg var fantastisk mot Russland. De vet at de kan komme inn og redde hverandre, noe som gir dem en ekstra trygghet.
  • I OL var ikke samhandlingen i forsvar på topp, og spesielt mot Russland ble det for mange hull. Dette har vært det største fokusområdet i høst, og innimellom sitter det skikkelig. Men det er en del nye konstellasjoner i forsvar, og det tar tid å drille inn rutinene. Se derfor ikke bort fra at Norge er aller best i dette leddet når vi (forhåpentligvis) ser dem i en semifinale og finale. Akkurat sånn det skal være – stigning inn mot de siste kampene.
  • I angrep har Norge en lynkjapp trio på bakspillerplassene, men Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen kan ikke spille hele tida. Spesielt de to sistnevnte på hvile innimellom, siden de også spiller i forsvar. Det er derfor viktig at erstatterne tidlig i EM får gode opplevelser. Heidi Løke er gravid og ute, men Marit Malm Frafjord har de siste månedene vist at det savnet faktisk kan bli så minimalt som det er mulig å få det.

[spacer]

Reiser seg alltid

Etter semifinaletapet i OL slo Norge kraftig tilbake i bronsefinalen. Noen lag klarer ikke reise seg etter en slik smell, i hvert fall ikke så raskt som i løpet av bare to dager.

– Nå må dere vise hva dere er laget av, var beskjeden Hergeirsson ga spillerne.

Bronse er ingen trøstepremie, men nå har håndballjentene igjen gull i blikket. Å slå russerne i to treningskamper i høst er ikke noe plaster på såret for denne gjengen. Revansjens time kommer i EM.

[spacer]

Gode som gull Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rio de Janeiro 8. august 2016 under Sommer-OL i Rio 2016 Spania-NorgeHeidi Løke, Veronika Kristiansen og Nora Mørk jubler etter scoring mot Spania. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

[spacer]

[spacer]

NORGES KAMPER UNDER EM

  • Mandag 5. des: Romania 
  • Onsdag 7. des: Kroatia
  • Fredag 9. des: Russland


De tre beste fra gruppa går videre til et mellomspill, hvor det er tre nye kamper. Der vil Norge møte de tre beste fra denne gruppa: Danmark, Ungarn, Montenegro og Tsjekkia.

Semifinalen spilles fredag 16. desember, mens bronsefinale og finale er 18. desember. EM sendes på TV3.

Norge mangler Heidi Løke i EM, men Camilla Herrem & co har et ekstremt vinnerinstinkt. De elsker å revansjere seg.