Julefortellinger

Velg format

Forventet i salg
199 kr
ISBN
9788203353208
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Alle har et juleminne!

Jula er tradisjonstid, men i denne boka finner du helt nye julefortellinger fra noen av våre beste forfattere - og utvalgte perler fra eldre tider. Her er noe for enhver. Bli med hjem til familien Hagerup på julaften, til jul i bygda fra Helga Flatlands romantrilogi, og få en helt ny forklaring på hvordan vi vet om nissen finnes. Kom i den rette julestemningen med nye, klassiske julefortellinger.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 172
Utgitt 2013
ISBN 9788203353208
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 11.10.2013
Emne Antologier Skjønnlitteratur Julen Noveller
Unni Lindell

Unni Lindell

Unni Lindell, født 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. "Jeg vet hvor du bor" (2016) er den første romanen der Marian Dahle er hovedperson. "Dronen" (september 2018) er den andre boken i serien om Marian Dahle.

Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Unni Lindell tar gjerne utgangspunkt i det hverdagslige og nære, og alt etter genre kan dette utvikles i retning mystikken, surrealismen - eller marerittet. I kriminalromanene er etterforskernes turbulente privatliv av vesentlig betydning, og bøkene utmerker seg også ved at karaktertegningene er gjort med stor psykologisk innsikt og i et språk som skiller seg fra det vante i genren. Les mer

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm har 30-årsjubileum som forfatter i år. Hun debuterte i 1983 og har skrevet seks novellesamlinger og syv romaner. Bøkene hennes har lenge blitt møtt med anerkjennelse, men de siste årene har interessen for forfatterskapet tatt fart. Merethe Lindstrøm har etablert seg som en av de viktigste samtidsforfatterne i Norge i dag. Hun er blitt kalt en tvilens forfatter, en som urovekkende presist skildrer menneskets innerste smertepunkter.
For novellesamlingen "Gjestene" (2007) ble Lindstrøm nominert til flere viktige litteraturpriser, og hun fikk Doblougprisen for sitt forfatterskap. "Dager i stillhetens historie" (2011) førte til et endelig gjennombrudd, også internasjonalt. Hun mottok både Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris for romanen. "Dager i stillhetens historie" er per i dag solgt til 11 land. Lindstrøm har fått strålende kritikker for sin nye novellesamling "Arkitekt" (2013). Boken er nominert til Ungdommens kritikerpris. Les mer
Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad, født 1952 i Oslo, er pianist, komponist og forfatter innen mange sjangre.

Sin litterære debut fikk han i 1972 med diktsamlingen Alene ut, og siden har han skrevet romaner, skuespill og debattbøker samt dokumentarromaner om Oda Krohg, Edvard Grieg, Edvard Munch, Ole Bull, Hans Jæger og Bendik Riis.
Til Bjørnstads romaner hører trilogien Drift, Drømmen om havet og Veien til Dhaka samt den tematiske trilogien Fall, Ludvig Hassels tusenårsskifte og Tesman. Til musikken (2004) fikk sin frittstående oppfølger i Elven (2007) og Damen i dalen (2009).

I 2008 fikk Ketil Bjørnstad den ærerike franske «Prix des Lecteurs» for romanen Til musikken (2004), og han ble to år senere nominert til «The Independent Foreign Fiction Prize». Hele trilogien er utgitt i en rekke land til storslagen mottagelse. Bjørnstad har også skrevet de kritikerroste romanene De udødelige (2011) og Verdens ende (2012).

Verden som var min. Sekstitallet (2015) var første roman flerbindserien om tiårene der Bjørnstad skriver sitt liv opp mot egen samtid. Den ble en stor kritikersuksess, solgte over 10 000 i bokhandelen og ble nominert til bokhandelprisen. Deretter fulgte Bjørnstad opp med årlige tiårsutgivelser: Syttitallet (2016), Åttitallet (2017), Nittitallet (2018), Tyvetallet (2019), før han avsluttet med Siste tiåret høsten 2020 - også den til formidabel mottakelse. Til sammen har serien solgt i over 200.000 eksemplarer.

Høsten 2021 kom Bjørnstad med to bøker: Diktsamlingen Båt på fjorden og sakprosautgivelsen Downhill - En besettelse, om skisportens Formel 1 og forfatterens møte med skistjernen Kajsa Vickhoff Lie. Våren 2022 utkom Sommernatt ved fjorden, en samling kjærlighetsdikt fra Bjørnstads lyriske produksjon
gjennom de siste 50 årene. Høsten 2023 er Bjørnstad aktuell med diktsamlingen Beundringen. Les mer

Klaus Hagerup

Klaus Hagerup, født 5.3. 1946, er forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Han har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheateret, og han var med på opprettelsen av Hålogaland Teater, der han var fra 1971 til 1977 og etter hvert gikk helt over til å virke som dramatiker og dramaturg.

Klaus Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen "Slik tenker jeg på dere" i 1969. I mange år skrev han skuespill og hørespill, men i 1988 kom biografien om moren Inger Hagerup, "Alt er så nær meg". Den brakte også barndommen hans tilbake, og han begynte på sin første roman om barn. "Landet der tiden var borte" kom ut i 1989. Siden er det blitt en lang rekke bøker. Ikke minst er han kjent for bøkene om Markus Simonsen. Han har dessuten skrevet fire voksenromaner, og han har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet.

Klaus Hagerups dramatikk innbefatter en mengde genre, for eksempel syngespill, skuespill med politisk slagside, parodiske spill, kriminalskuespill og revy. Hans bakgrunn som dramatiker kan spores i hans prosa. Ikke bare ved at et skuespill kan være integrert i handlingen, men også ved at fyndige og dramatiske dialoger kan bære mye av tekstens fremdrift, og i tillegg skriver han "scener" det er lett å visualisere.

Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge. Dette skyldes i stor grad Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor. Han skildrer gjerne sine skikkelser med humor og en medfølende innlevelse, og ofte er de personer som faller utenfor det vante mønsteret. De kan godt være litt ekstreme på ett eller flere områder. Grunnlaget for Hagerups humor kan paradoksalt nok være at han tar sine outsidere på alvor. Noe av komikken ligger i at menneskene, med sine spesielle egenskaper og interesser, kommer i vanvittige situasjoner, eller at et karaktertrekk blir rendyrket og derfor blir gjenkjennelig for leseren. Les mer

Tom Kristensen

Tom Kristensen (f. 1955) debuterte i 2001 med finansthrilleren "En kule", som ble en solid salgs- og kritikersuksess. Siden den gang har han skrevet mange thrillere med høyaktuelle temaer som for eksempel krigsprofitering, nordsjødykkere, svindel med bistandsmidler og krigen i Afghanistan. I 2006 fikk han Rivertonprisen for "Dødsriket". Tom Kristensen ser "Profitøren", "Dypet" og "Dødspakten" som en tematisk trilogi om norske menn og kvinner som setter livet til, men får lite igjen når alt er over.
Hans siste thriller, "Pandora" handler om hvordan IS' finansierer sin blodige terrorvirksomhet.

"En kule" ( 2001): Norges første finansthriller. Kristensen brukte mye kunnskap fra sine 20 år i næringslivet.

"Hvitvasking" (2002): Hvitvasking av penger i kunstmarkedet, terror og rasisme. Ville ha et helt nytt tema. Var sikker på at "En kule" skulle bli refusert, så denne var godt på vei da "En kule" utkom.

"Freshwater" (2003): Finans og svindel i bistandsindustrien. Kjente seg igjen i hovedpersonens tanker: Var dette virkelig alt, var det verdt det?

"Profitøren" (2005): Krigsseilere og krigsprofitører under andre verdenskrig. Tom Kristensens far var krigsseiler.

"Dødsriket" (2006): Om islamsk terror som treffer Norge. Brukte erfaringer fra 1 år i Saudi Arabia.

"Dragen" (2008): Svindel i bistandsindustrien. Ble tipset om konkrete personer. Kjente tematikken godt fra tidligere. Var nærmere virkeligheten her enn i "Freshwater".

"Dypet" (2010): Om nordsjødykkerne på begynnelsen av 80-tallet, nordsjødykkernes pionertid.

"Korsbæreren" (2012): Om den japanske mafiaen Yakuza. Inspirert av en biografi om en amerikansk journalist som gikk inn i miljøet.

"Dødspakten" (2014): Om Norges krigføring i Afghanistan, om en norsk soldat som ser noe han aldri burde ha sett.

"Pandora" (2016): Om IS' finansiering av sin blodige terrorvirksomhet, og den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSAs jakt på IS' finansansvarlige. Les mer
Tom Egeland

Tom Egeland

Tom Egeland (f. 1959) er født i Oslo og er særlig kjent for bøkene om arkeologen Bjørn Beltø. Den første, "Sirkelens ende" (2001), ble kalt "den norske Da Vinci-koden" fordi den utkom to år før Dan Browns verdensbestselger om samme tema. Han har skrevet sju bøker om Bjørn Beltø, men har også skrevet en rekke thrillere og ungdomsbøker. Tilsammen har Egeland utgitt 18 bøker.

Egeland ble tildelt Rivertonprisen i 2009 for "Lucifers Evangelium", ARKs barnebokpris 2013 for "Katakombens hemmelighet", Mads Wiel Nygaards legat 2013 for sitt samlede forfatterskap, Sagaprisen 2015 for sine historiske romaner for voksne og unge og Riksmålsforbundets litteraturpris (Riksmålsprisen) 2016 for "Djevelmasken".

Egelands bøker er oversatt til 24 språk.

Han har vært styremedlem i Forfatterforeningen siden 2010 og ble valgt til president for Rivertonklubben i 2015.

Tom Egeland har arbeidet i Aftenposten, der han var nyhetsjournalist, vaktsjef i aftenutgaven og nattredaktør i morgenutgaven. I 1992 ble Egeland redaksjonssjef i TV 2-nyhetenes Oslo-redaksjon. Han ble nyhetssjef i TV 2 i 2000. Les mer

Larry Brown

Helga Flatland

Helga Flatland

Helga Flatland (født 1984) har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010), som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (2011). Det finnes ingen helhet (2013) avslutter trilogien. Hun ble tildelt Bokhandlerprisen i 2017 for sin roman, En moderne familie (2017). Hun debuterte som barnebokforfatter med Eline får besøk (2015).

Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.

I 2020 kom romanen Et liv forbi, til strålende mottakelse. Høsten 2022 utga Flatland sin sin sjuende roman Etterklang, og denne ble nominert til Bokhandlerprisen. Les mer

Johan Harstad

Tove Jansson

Alf Prøysen

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen "En tiger for en engel" og har senere utgitt flere romaner og novellesamlinger, bl.a. "... før jeg kommer tilbake" (1994), "Bunnforhold" (1997), "Arsenikktårnet" (2001) og "Fosterstilling" (2003). Hun har også skrevet flere bøker for barn og ungdom, og for biografien "Sigrid Undset" (2001) ble hun tildelt Brageprisen.
I 2004 kom den kritikerroste romanen "Berlinerpoplene" som Ragde fikk Riksmålsforbundets litteraturpris for, og i 2005 kom "Eremittkrepsene" som ble tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. Disse to bøkene ble en stor suksess med et samlet opplag på over 600 000, og de er utgitt på en rekke språk, bl.a. engelsk, tysk og italiensk. I 2007 kom "Ligge i grønne enger", som er siste del i trilogien om familien Neshov. Les mer
Sigrid Undset

Sigrid Undset

Sigrid Undset (1882-1949) ble født i Kalundborg i Danmark. Da hun var to år gammel, flyttet familien til Norge og slo seg ned i Kristiania. Hun tok middelskoleeksamen og begynte å arbeide som "kontordame" som 16-åring.
Men de litterære og historiske interessene var sterke, og hun debuterte i 1907 med samtidsromanen "Fru Marta Oulie", mens det store gjennombruddet fant sted i 1911 med "Jenny".
I 1928 mottok Sigrid Undset Nobelprisen for sine historiske romaner, "Kristin Lavransdatter" (1920-1922) og de to romanene om Olav Audunssøn (1925-1927). Hun utgav også flere betydelige samtidsromaner, novellesamlinger, essays og biografiske skrifter. Les mer

Christian Valeur

Christian Valeur (f. 1986) er bosatt i Oslo, der han er født og oppvokst. Han er forfatter av romanene "Steffen tar sin del av ansvaret" (2009) og "Pusling!!!" (2012). "Sprengt Monster" (2013) er hans første ungdomsbok. Les mer

Lev Tolstoj

H.C. Andersen

Artikler

Det beste med høsten? En skikkelig god krim! 

Jeg tror høsten er til for at vi skal sette oss ned i en lun stol, med et hjemmestrikka ullpledd, fyr på peisen og en bunke med nokså skumle bøker ved siden av oss. Du trenger ikke reise bort. Bare bli sittende. Bli kjent med nye helter. Og skurker.
Les mer

Unni Lindell er Norges krimdronning

At Unni Lindell fikk Rivertonprisen for andre gang, overrasker ingen.
Les mer

Rivertonprisen 2018 til Unni Lindell

Dronen av Unni Lindell ble kåret til beste krim i 2018.
Les mer

Verden som var min

Ketil Bjørnstad avslutter seksbindsverket Verden som var min med Siste tiåret. En litterær bragd og et storverk sier kritikerne.
Les mer

Min sommer med Kristin Lavransdatter

Romanen jeg trodde skulle være tung og traust å komme gjennom skulle vise seg å bli en av mine største leseopplevelser på mange år.
Les mer

Sigrid Undset: Kransen er 100 år!

Denne uken er det 100 år siden Kransen, første bok i trilogien om Kristin Lavransdatter, ble utgitt. Og å lese romanen i dag gir et godt argument for at forfatteren kanskje har rett i at «Menneskenes hjerter forandrer seg aldeles intet alle dager»
Les mer

Utdrag fra Et liv forbi av Helga Flatland

Med Et liv forbi befester Helga Flatland sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. Les et utdrag fra Et liv forbi her.
Les mer