Hva skjedde med dinosaurene?

Smarte striper

For 68 millioner år siden listet en Tyrannosaurus Rex seg innpå byttet sitt. Millioner av år senere graver vi fortsatt opp bein og fossiler fra dinosaurenes tid her på jorda. I vår nye serie, SMARTE STRIPER, kan du fordype deg i dinosaurenes verden. For nysgjerrige i alle aldre. Smarte folk leser smarte striper.

Smarte striper

Les mer om boka

FORORD: Da jeg var liten, lagde jeg en tegning av dinosauren Deinonychus. Dette var ikke uvanlig for meg å gjøre. Innen jeg var stor nok til å kunne holde en blyant, elsket jeg allerede dinosaurer. Jeg husker akkurat den Deinonychusen særlig godt fordi jeg jobbet så hardt med å være fantasifull da jeg tegnet den.

Hvorfor tok denne tegningen i bruk all den fantasien jeg hadde? Fordi min Deinonychus hadde striper! Og enda mer sjokkerende var at stripene var blå! Alle dinosaurene i alle tegnebøkene jeg noensinne hadde sett var grønne, grå eller brune. Jeg følte meg som en skrulling idet jeg trakk den blå fargeblyanten ut av esken.

Jeg følte meg som en skrulling idet jeg trakk den blå fargeblyanten ut av esken.

Når jeg nå tenker tilbake på den tegningen, innser jeg at jeg egentlig ikke gikk så langt. Faktisk så gikk jeg ikke langt nok. I alle de årene som har gått siden jeg lagde den tegningen, har én overbevisning bare blitt sterkere: Dinosaurer er fantastiske skapninger.

Smarte striper

Ordet «fantastisk» betyr bokstavelig talt noe som framstår som om det har blitt forestilt uten begrensninger. Den viktigste oppdagelsen paleontologien har gjort de siste tiårene, er at vi begrenser fantasien altfor mye når vi tenker på dinosaurer. Selv i mine villeste fantasier har jeg ikke turt å forestille meg den lodne pelsen til Yutyrannus, kanintennene til Incisivosaurus, hentesveisen til Kosmoceratops, den taggete nakken til Amargasaurus eller Microraptors fjærdekte, vingeaktige bein.

Gjør et søk på de ferskeste tegningene av Deinocheirus. Jeg vedder på at den begrensede fantasien din ikke var forberedt på den. Det var det ingens som var.

Det kommer stadig nye, utrolige oppdagelser. Mykt vev i tyrannosaurbein og sauropodegg. Fargepigmenter i dromaeosaurfjær og hadrosaurskjell. Hulegravende ornithopoder. Akvatiske spinosaurer. Arktiske dinosaurer. Antarktiske dinosaurer. For hver nye oppdagelse lærer vi nøyaktig hvor lite av fantasien vi har brukt når det kommer til dinosaurer.

For hver nye oppdagelse lærer vi nøyaktig hvor lite av fantasien vi har brukt når det kommer til dinosaurer.

Da kan man spørre seg: Begrenser vi fortsatt fantasien vår når vi tenker på dinosaurer? Hvilke fantastiske nye oppdagelser vil bokstavelig talt stige opp fra jorda i morgen?

Som du snart vil se, er dette spørsmål paleontologer har stilt seg i århundrer. Når vi leser historiene om dinosaurene, lærer vi ikke bare om hvordan de levde, men også om hvordan vi lever.

Smarte striper

Vanligvis ser vi på en oppdagelse som en prosess som avgrenser muligheter. Se for deg at du leter etter noe – en dinosaurleke for eksempel – i et rotete rom. Når du begynner å lete, ser du for deg at leketøyet kan befinne seg på en rekke forskjellige steder: kanskje under senga eller bak klesskapet eller begravd under en haug av andre leker. Men samtidig som du leter, eliminerer du muligheter. Med det samme du har oppdaget hvor dinosauren er, slutter du å forestille deg andre steder den kan være. Denne vanlige formen for oppdagelse – oppdagelse ved elimineringsprosessen – er en framgangsmåte som begrenser fantasien vår.

Da jeg tegnet min Deinonychus, håpet jeg på å treffe på en levende dinosaur. Jeg pleide å sitte i baksetet av bilen og stirre mot trærne etter et glimt av en dinosaur. Jeg håpet at jeg kunne få øye på en hvis jeg bare fant den riktige måten å se på. Men til og med da trodde jeg at det å finne en levende dinosaur bare var en fantasi.

Smarte striper

Mange år senere tok jeg et fag om vitenskapen og filosofien om evolusjon. Læreren hadde lovet at jeg ville få lære om dinosaurer. Og det gjorde jeg. Jeg lærte om en virkelig fantastisk oppdagelse, en du vil lese om senere i denne boka. Jeg lærte at det finnes levende dinosaurer som overlevde utryddelse. Vi kaller dem «fugler».

Jeg lærte at det finnes levende dinosaurer som overlevde utryddelse. Vi kaller dem «fugler».

Denne oppdagelsen ga meg nye steder å lete etter dinosaurer. Jeg kunne løfte blikket fra steinene under føttene mine. Jeg kunne titte ned på en dam eller en tregrein eller opp mot himmelen. Jeg hadde funnet den riktige måten å se på, og det forandret måten jeg så på fugler og måten jeg så på dinosaurer. Det forandret måten jeg så på alt.

Lærdommen MK Reed og Joe Flood deler i denne boka, er at vitenskapelige oppdagelser er veldig forskjellige fra vanlige oppdagelser. Snarere enn å begrense fantasien vår, åpner vitenskapelige oppdagelser for at vi kan forestille oss mer om verden rundt hundre år siden var det ingen som visste at dinosaurer hadde levd på alle kontinentene. For hundre år siden var det ingen som visste at kontinentene i seg selv har forflytte seg. Disse oppdagelsene endret hvordan vi forstår verdenen vår. En dag kan dine oppdagelser også sette fantasien fri. Det er det vitenskap gjør: Den viser oss hvor fantastisk verden kan være.

Smarte striper

Nå forestiller vi oss dinosaurer med fjær. Vi forestiller oss dem med fargerike striper. Når du har kommet til siste side i denne boka, vil du forestille deg dem på måter du aldri har forestilt deg dem før.

Når du har kommet til siste side i denne boka, vil du forestille deg dem på måter du aldri har forestilt deg dem før.

I denne boka finner du mange dinosaurer tegnet slik dagens paleontologer ser dem for seg. En av de dinosaurene er en oppdatert Deinonychus. Joe Flood har tegnet et fjærkledd dyr et sted mellom dagens reptiler og fugler. Hvis jeg som barn så på meg selv som en skrulling fordi jeg trakk fram den blå fargeblyanten, hva ville det si om Joe?

Jeg kan i alle fall si dette: Tegningene til Joe og teksten til MK Reed er like fantastiske som dyrene som inspirerte dem. Balansen mellom vitenskap, filosofi og historie er informativ, morsom og mer enn noe annet, fantasifull. Oppdagelseslysten lurer på hver eneste side.

Husk på det når du leser denne boka. Ha det i mente når du lener deg litt nærmere mot siden for å ta inn nye detaljer om Rhinorex-flokkene, eller når du tar deg en pause for å fordøye ideen om at Tyrannosaurus rex kan ha hatt fjær. Oppdagelsesånden ligger i å finne det fantastiske. Når du leser dette, ligger oppdagelsesånden i deg.

Oppdagelsesånden ligger i å finne det fantastiske.

Av og til sies det at fantasien får vinger når den slippes fri. La fantasien din fly langt og høyt. Da kan du finne det fantastiske. Da kan du være blant dinosaurene.

Forord av Leonard Finkelman, Ph.D. Amanuensis i Vitenskapsfilosofi, Linfield College

Smarte striper

 

Smarte striper

Filed under Barn
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.