Huskeøvelser for viderekomne

Velg format

349 kr
På lager
ISBN
9788203364723
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

Vis info om boka Skjul info om boka

Sider 188
Utgitt 2019
ISBN 9788203364723
Format Innbundet
Språk Bokmål
Bokgruppe 411
Salgsdato 16.08.2019
Emne Romaner Skjønnlitteratur Polen Barndom 1980-1989
Byen har skjult alle spor av krig og urett, hva står tilbake når man graver dem fram?

Kan en by fortrenge fortiden, glemme sin historie? Alina vokser opp på 1980-tallet bak jernteppet i den polske byen Lódz. Allerede som barn innser hun at noe er feil med byens hukommelse, et stykke av fortiden er skjøvet bort og tiet ihjel. Spor etter det som skjedde under krigen finnes fremdeles i gatenettet, risset inn i asfalten, prentet inn i bygninger, i vegger og trappegelendre. For Alina blir fortiden noe man kan sanse og ta på. Hun fornemmer også nærværet til Brunon, den jødiske mannen som levde i byens ghetto for en mannsalder siden. Fragmenter av hans liv viser seg for henne, som om hun skulle ha opplevd dem selv. Kan man oppleve livet til en annen? Kan hun huske det byen har glemt, kan hun la være?

 


«Årets overraskelse. Rørende og stilsikkert … for en overraskelse å lese Huskeøvelser for viderekomne. Boka er en blend av europahistorie, krigshistorie og personlig historie, der forbindelseslinjer krysser tid og rom. Den originale og stilsikre romanstemmen betar: Det er nesten ikke til å tro at Kasztan er debutant. … Huskeøvelser for viderekomne er en bemerkelsesverdig fortelling om en by, om tider og eksistenser, om det gjemte og glemte. Den bør leses langsomt, og kan hende, om igjen.» Maya Troberg Djuve, Dagbladet (Terningkast 5)

«Avansert om å avdekke fortrengte kapitler i polsk historie.» Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Fascinerende: Aldona Kasztans debut er en intrikat roman om glemsel, erindring og diktning ... Huskeøvelser for viderekomne er en slik smadret roman, lik verdenen den beskriver: Ufullstendig, med en rekke hull og mangler – men likevel dypt fascinerende, og vel verdt å lese.» Even Teistung, Klassekampen

Aldona Kasztan

Aldona Kasztan

Aldona Kasztan, f. 1976 i Lódz. Hun kom til Norge 17 år gammel i 1994. Hun er utdannet litteraturviter, bor i Oslo og arbeider som oversetter og tolk.

Les mer

Artikler

Fortrengte historier

I debutromanen min, Huskeøvelser for viderekomne, er den polske byen Łódź selve navet i fortellingen.
Les mer

Høstens nye stemmer!

Høstens skjønnlitterære debutanter skiller seg ut med usedvanlig modne og sterke litterære anslag.
Les mer

Aschehougs debutantstipend til Aldona Kasztan

– Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs debutantpris.
Les mer