Høsttur til Mallorca?

Mallorca

Drømmer du om litt varme? Mallorca er en perfekt blanding av sol, hav, fjell og landsbygd. Og den er perfekt enten du reiser alene, med venner eller med familien. Sjekk ut Gatelangs for gode tips og inspirasjon.

FRA GATELANGS: Alt begynner i Palma, som er hovedstaden. Over byen rager en fantastisk gotisk katedral. Her ligger blant annet Fondation Miró i det området han både bodde og virket som kunstner. I nordvest kneiser kalkfjellene i Serra de Tramuntana, der kulturlandskapet står på Unescos liste over kultur- og naturarv. Her går mange kilometer med landeveier på kryss og tvers av svimlende klipper, forbi utkikkstårn og klostre. De stuper bratt ned mot en og annen øde bukt eller fører til sjarmerende små landsbyer: Valldemossa og karteuserklosteret der, Deià med sine terrasser og Sóller som kan skilte med eleganse og modernisme. Øyas innlandskommune, «Pla», er en diger og fruktbar slette med drueplanter og oliventrær, som har bevart særpreget sitt. I øst ligger de mykere åsene i Llevant spekket med spektakulære grotter, for eksempel i Migjorn i sør. Her finner du også forhistoriske ruiner, eremittboliger oppe i høyden, saltdammer, søvnige landsbyer, for ikke å forglemme strender og små bukter.

Her kan du kaste anker i turkis vann, gå tur i fjellet, overnatte på en agroturismo, besøke et moderne kunstmuseum, satse penger på veddeløpsbanen, danse til den lyse morgen eller kjøpe keramikk og nye espadrillos – og dette er bare litt av alt du kan gjøre på øya.

Brett ut Mallorca! Fra Palma til Alcúdia, fra Kapp Formentor til fjellene i Tramuntana, fra Fondation Miró til karteuserklosteret i Valldemossa. Guidens unike utbrettskart for hvert område gjør det enkelt å orientere seg og finne frem til opplevelsene. Gatelangs gir deg også:

– Eget utbrettskart for hvert område gjør det enkelt å orientere seg på et øyeblikk.
– Topp 10 severdigheter på øya.
– 10 gode tips for å ta pulsen på Mallorca.
– Mallorcas severdigheter tydelig markert på kartene.
– Fotturer, aktiviteter og et dypdykk i Fondation Miró i Palma.
– Utvalgte restauranter, cellers, barer, markeder og butikker.
– Et utvalg hoteller ordnet etter pris.
– All den praktiske informasjonen du trenger.

Kr. 159,-

Mallorca

Topp 10 severdigheter

Palma de Mallorca: Det første praktfulle skuet som møter deg når du kommer til Palma, er den monumentale gotiske katedralen La Seu, som speiler seg i vannet i Parc de la Mar. Den ble oppført over en periode på 400 år i gyllen kalkstein fra Santanyí, der den store moskeen en gang ble anlagt i det som på den tiden ble kalt Medina Mayurka.

Fundació Pilar i Joan Miró: De siste 27 årene av livet sitt bodde Joan Miró i denne villaen, som han også brukte som atelier. I dag er stedet gjort om til en stiftelse.

Sa Granja: Dette gamle cistercienserklosteret i en grønn dal er blitt til en possessió med et autentisk museum over mallorkanske tradisjoner.

Serra de Tramuntana: Kulturlandskapet i dette fjellmassivet ble satt på Unescos liste over kulturog naturarv i 2011. Det strekker seg langs kysten i nordvest og dekker omtrent 30 prosent av øyas areal.

Sóller: Atmosfæren er unik i denne yndige byen, som er anlagt i skyggen av Puig Major (1443 moh.). Byen ble rik på handel med sitrusfrukt, og pengene ble brukt til å bygge vakre herskapshus som gjør Sóller til et arkitekturmuseum under åpen himmel.

Mallorca

Toget til Sollér

Sa Calobra: Denne spektakulære og tilsynelatende endeløse veien ble anlagt uten noen form for mekanisk hjelp. Den snor seg rundt kalkklipper og i hårnålsvinger der forbikjøring er umulig. I enden ligger en idyllisk vik og et karstlandskap formet som en lang canyon (3,3 km). Enkelte steder er den 200 m dyp, slik som i Torrent de Pareis.

Cap de Formentor: På Mallorcas nordligste punkt byr halvøya Formentor på fengslende utsikt. Veien bukter seg helt ut til fyret, ytterst på spissen. Den går også innom Mirador Mal Pas, samt vakttårnet Albercutx på toppen av noen bratte klipper.

Alcúdia: Dette er en perle ved Middelhavet, helt innerst på en landtunge omgitt av Alcúdia- og Pollençabukta Byen var en gang fønikisk, før den ble romersk hovedstad. Deretter ble den døpt Al Kudia av araberne, før aragonerne bygget sine forsvarsverker her.

Coves del Drac: Dragegrottene strekker seg over 2 km og består av fire saler, underjordiske innsjøer med gjennomskinnelig vann og forsteinede formasjoner som er flott lyssatt.

Capocorb Vell: Dette er et forhistorisk område med en av Mallorcas mest imponerende talayotiske landsbyer. Den skriver seg fra jernalderen (1000 f.Kr.). Fem talayoter – to firkantede og tre runde – samt en gravhaug i god skikk er anlagt i et nesten 500 m stort område.

Andre Gatelangs-titler: Amsterdam, Athen, Bangkok, Barcelona, Beijing, Bilbao og San Sebastián, Berlin, Brussel, Budapest, Dubai, Dublin, Istanbul, Kairo, Korsika, Krakow, Kreta, København, Lisboa, London, Madrid, New York, Nice, Oslo, Paris, Praha, Provence, Riga, Roma, Singapore, St. Petersburg, Stockholm, Tallinn, Venezia og Warszawa.