Høstens nye stemmer

Terapeuten Helene Flood

Høstens skjønnlitterære debutanter skiller seg ut med usedvanlig modne og sterke litterære anslag.

Psykologisk thriller tar verden med storm

Terapeuten av Helene Flood har et opplag på 30 000, har ligget på bestselgerlista siden juli og er allerede solgt til 25 land.

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

Stilsikker spenning! Velskrevet og engasjerende thrillerdebut fra en stilsikker forfatter. Denne typen psykologisk thriller, der hovedpersonen føler at hun mister kontrollen over livet sitt, at hun blir overvåket og selv blir stadig mer schizofren, er en velkjent sjanger. Og Helene Flood mestrer den til det fullkomne.
Sindre Hovdenakk, VG


Kan en by fortrenge fortiden, glemme sin historie?

I Huskeøvelser for viderekomne skriver Aldona Kasztan om Alina som vokser opp på 1980-tallet bak jernteppet i den polske byen Lódz. Byen har skjult alle spor av krig og urett, hva står tilbake når man graver dem fram?

Allerede som barn innser hun at noe er feil med byens hukommelse, et stykke av fortiden er skjøvet bort og tiet ihjel. Spor etter det som skjedde under krigen finnes fremdeles i gatenettet, risset inn i asfalten, prentet inn i bygninger, i vegger og trappegelendre. For Alina blir fortiden noe man kan sanse og ta på. Hun fornemmer også nærværet til Brunon, den jødiske mannen som levde i byens ghetto for en mannsalder siden. Fragmenter av hans liv viser seg for henne, som om hun skulle ha opplevd dem selv. Kan man oppleve livet til en annen? Kan hun huske det byen har glemt, kan hun la være?

Klokt og gjenkjennelig om livet

Årets aller første varme sommerdøgn. Ingrid og Peter våkner sammen, men dagen fører dem hver til sitt. Ingrid er på vei til jobb, men når aldri fram. Lyset er så sterkt, sola så varm og lengslene etter det som har vært og det som ikke ble, tar henne bort fra det vante og dypere inn i byen. Peter går langs stier han kjenner og alltid har gått, men likevel er noe annerledes.

Sommertid er en fortelling om å vende seg bort og å ønske seg hjem igjen – og om øyeblikkene i tilværelsen som døyver følelsen av å være alene.

Hilde Rød-Larsen debuterer med en klok, liten roman om ett døgn i to ektefellers liv. Forfatteren skriver klokt og gjenkjennelig om to menneskers indre liv, tilkortkommenhet, ensomhet og lengsler. … en klok, liten bok, der solstrålene fra den første sommerdagen billedlig talt. … lyser av talent fra første til siste side.
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Delt omsorg

Snart har Norunn levert masteroppgaven, og da er alt på plass: samboer, datter på tre, leilighet, venner, etter hvert kanskje også jobb.

Men så går Endre fra henne, og alt må tenkes på nytt. Norunn husker ikke hvem hun var før hun møtte Endre, oppgaven er bare rot, hun står i fare for å miste både leiligheten og støtten fra Lånekassen. Og når datteren slår og spytter, er det vanskelig å vite hva som er verst: å være alene eller å være alene med en treåring.

I et direkte og ujålete språk skildrer Helga Feiring hva vi trenger for å føle oss på plass i eget liv, og viser en kvinne som tvinges til ny forståelse om hvordan man viser omsorg for sine nærmeste, og seg selv.

Delt omsorg er både godt sett og tenkt, og uten å røpe for mye, synes jeg jammen meg boka ender med å ha en god moral også.
Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

Delt omsorg av Helga Feiring