Hjertene

Jeg husker første gang jeg var i Aschehougs lokaler. En redaktør hadde likt et tidlig utkast av Krigernes fred og ville ta en prat, men jeg var langt fra antatt. Selvfølgelig var jeg ekstremt nervøs.

Av: Lasse Gallefoss

Venteværelset til Aschehoug er en trappeavsats. Der sitter man og biter negler under et maleri av forlagets nobelprisvinner, Sigrid Undset. Hadde hun også vært nervøs første gang hun satt på forlaget og ventet?

Hennes mest kjente sitat er: ”Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres, og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.” Mens jeg satt og studerte det allvitende blikket hennes, husket jeg bare den siste setningen. Den om at menneskenes hjerter ikke forandres alle dager.  Og jeg tenkte: Nobelprisvinneren tar feil.

For menneskenes hjerter endrer seg. De kan være varme som leirbål, og de kan være kalde som betong. I løpet av en generasjon kan hjertene i et land endre seg så mye at de unge menn som bærer dem ender som mordere.

Og det er derfor jeg skriver om krigen.

Under krigen var norske hjerter villige til å dø for sine idealer. Og de var villige til å torturere og drepe sine naboer. Krigens grusomheter ble ikke bare begått av tyskere mot nordmenn. De ble begått av nordmenn, mot nordmenn.

Det er også derfor jeg skriver om etterkrigstiden. Om da norske hjerter begynte å slå i takt for å bygge opp landet, men også da gamle venner plutselig ble fiender.

Jeg skal ikke hevde at Krigernes fred er en dyp historisk analyse. Som alle krimforfattere ønsker jeg  å underholde. Få sidene til å fly av gårde. Men da jeg regisserte NRK-serien Flukt, reiste jeg langs flyktningenes ruter i Europa og Midt-Østen. På veien møtte jeg mennesker som var villig til å drepe utlendinger. I Norge er disse menneskene heldigvis en ekstrem minoritet, men 22. juli viste hvordan ett norskt hjerte på villspor kan være nok til å forårsake en tragedie.

Menneskenes hjerter forandrer seg, og de hjertene som skal slå for framtidens Norge, formes i dag.  Derfor må vi fortsette å lære av krigen. Både av heltene og skurkene. I Krigernes fred møter du begge.

Krigernes fred

Uansett hvilken side du står på, jobber du alene.

Annen verdenskrig er over, og seierherrene styrer landet. Under okkupasjonen var Storm Steinset dobbeltagent for motstandsbevegelsen. Organisasjonen han spionerte for, er fortsatt hemmelig, så kollegene ved Oslo politikammer tror han var nazist. Når flere politimenn som jobbet for tyskerne blir funnet drept med samme torturmetoder de selv benyttet under krigen, havner Storm på drapsmannens dødsliste. Men han blir også involvert i saken som etterforsker.

Storms makker er politiets yngste fullmektig, Robert Rødberg, som alltid har drømt om å bli en helt. Under krigen vervet han seg til de norske styrkene, men havnet aldri i kamp. Så kom freden, og freden tilhører krigerne. Nå får Robert en ny sjanse til å kjempe for Norge.
Jakten på morderen tar Storm og Robert inn i hemmelighetene i Norges nye maktsirkler. En ny krig står i fare for å bryte ut, en krig der hemmelighetene fra den forrige kan få deg drept.

Kjøp Krigernes fred her

Foto: Vegard Dale Bergheim

Lasse Gallefoss (f. 1980) er fra Bergen. Han har bakgrunn som journalist og dokumentarfilmskaper, og har regissert flere dokumentarserier for NRK, bl.a. Flukt, som vant Gullruten 2017 for beste regi. Krigernes fred er hans første roman.