Historien bak boka: De dødes hus

Jorun Thørring er krimforfatter. De dødes hus er hennes sjette kriminalroman.

Den norske rettsmedisineren Orla Os bor i Latinerkvarteret i Paris og har kontor i Quai de Orfèvres ved Seinen. I De dødes hus må hun og kompanjong Nicolas Roland bevege seg ut av byen. En eldre mann blir funnet død, og etterforskningen leder politiet til en av de største vingårdene i Bordeaux.

Tekst: Jorun Thørring

Bordeaux. Bare navnet smaker av gode viner og ærverdige tradisjoner, ivaretatt gjennom generasjoner. Et fasinerende område med en lang og interessant historie på mer enn ett område.

Historien som ga opphav til ideen og denne boken, fant jeg da jeg selv skulle på en reise til Bordeaux. Mange ”stormakter” har gjennom tidene ønsket at Bordeaux var deres, ikke minst for å eie det viktigste som dyrkes og kultiveres der, nemlig vinen. Slik tenkte også nazistene under 2. Verdenskrig. De bestemte at det meste av Bordeaux’ vinproduksjon skulle sendes videre til Tyskland, sammen med en stor del av matvareproduksjonen. Og ikke bare den vinen man produserte under okkupasjonen, men også alt som gjennom tiden var lagret av fin, gammel årgangsvin. Det var ikke små mengder.

Historien bak De dødes hus

For å gjennomføre dette, ble egne offiserer plassert på de største vingårdene. De lokale kalte dem Weinführer, vinfører. Den umiddelbare kreativiteten som oppsto i befolkningen, både når det gjaldt å skjule vinen og forhindre at den ble transportert ut av landet, var imponerende, og farlig.

Vingården Château Dumont og familien Dumont losjerer ikke bare en Weinführer, men også en familie på flukt fra nazistene. Dette skaper splid og engstelse, og konfliktene sementeres hos de som bor og arbeider der.

Jorun Thørring er krimforfatter. De dødes hus er hennes sjette kriminalroman.

Fortellingen skifter i tid mellom 1942, 1978 og 2001. Grådighet, kjærlighet, misunnelse, hat og bedrag blir en del av tilværelsen for stedets beboere, følelsene ligger latente og lever videre også i nye generasjoner, lenge etter at okkupasjonen og Weinführere er blitt historie.

Det var en spennende reise for meg som forfatter da jeg dro omkring i regionen og beundret snorrette geledd av vinranker og flotte gamle vinslott der historien sitter som meislet i veggene. Ikke minst var det spennende å bruke denne for meg ukjente delen av historien som et bakteppe under skrivingen av De dødes hus.

Jorun Thørring er krimforfatter. De dødes hus er hennes sjette kriminalroman.