På tur i Norge 

Norge er full av fjell, breer og fjorder. Visste du at de spisse tindende på de ytterste delene av Lofoten består av granitt som størknet nede i dypet for 1800 millioner år siden, og som senere ble slipt av isen? Dra på byggeskandalesafari eller legge turen innom Norges dyreste stupetårn. En ferietur i Norge kan by på morsomme, lærerike og sjokkerende opplevelser. 

Hvorfor ligger Norges høyeste fjell i Jotunheimen? 

Har du ikke lagt planer for sommerferien? Bli med på oppdagelsesferd inn i den dype forhistorien til Norge – fra den spede starten for 2902 år siden og frem til i dag.

Oppdag Norge på nytt. I Det som ble Norge setter geolog Reidar Müller seg et mål. Han vil forstå landet vårt – sett med en naturviters øyne. Hva kan en trestokk funnet i en myr på høyfjellet fortelle om fortidens klima? Hvorfor blir flyturen fra Oslo til New York 2 cm lengre hvert år? Når var det supervulkaner i Nordmarka? Hvorfor endrer slaktevekten av lam seg fra Sør-Alvdal til Nord-Alvdal? Når var det like høye fjell som Mount Everest på Vestlandet? Vil vi snart få en ny istid i Norge?

Ta turen mot Hardangervidda, og klyv opp på Hallingskarvet. Hvorfor er det et bratt stup akkurat her? Hva er selve Hardangerviddas historie?

Eller reis til øya Leka på Trøndelagskysten – Norges mest ukjente perle. Her kan du vandre på et fortapt urtidshav på størrelse med dagens Atlanterhav, klemt sammen under en fjellkjedekollisjon for over 400 millioner år siden. Dette rustrøde øylandskapet hører på et vis ikke hjemme her i Norge.

Gå på beina innover i Jotunheimen, og sku utover fjellene. Ta deg et lite minutt og tenk: Hvorfor ligger Norges høyeste fjell akkurat her? Og hvilke store hendelser har gitt opphavet til Norges fjell?

Reidar Müller byr på en annerledes reise med personlige oppdagelser og forunderlige fakta om landet vårt. Norge vil aldri være det samme etter å ha lest denne boken. 
 

På byggeskandalesafari i Vestfold

I Knytta til hytta tar Magnus Helgerud oss med på tur i den norske folkesjela. Vi nordmenn er et hyttefolk. Hvorfor bruker vi sommeren til å sage, spikre, sparkle og male? Er vi født sånn eller blitt sånn? Kort sagt: Hvorfor er vi så knytta til hytta?

Journalist og idéhistoriker Helgerud inviterer oss med på en underholdende reise fra fjord til fjell i hytte-Norge, og på en kuriøs vandring i hyttelivets historie. Underveis møter vi en rekke fargerike karakterer. En hytteeier som forgifter svogeren fordi han tar seg til rette på hytta, milliardærer som sprenger svaberg og bygger ulovlige tennisbaner, og badeleger som tilbyr brennmanet-brenning. Ei svigerinne som ikke tør å kjøpe ny hyttesaks uten å spørre om lov, ei norsk-somalisk jente med en hyttedrøm, og forfatterens bestemor som savner sitt paradis på jord.

Legg turen til Tjøme og Hvasser – der du kan kjøre rundt fra den ene byggesakskandalen til den andre. Besøk Millonærsundet, Gryteskjær og Røssesundbrua der du kan se hytta til mannen med «Alcatraz-tennisbanen».  Færder kommune har bestemt seg for å rydde opp i det mange mener har vært en ukultur gjennom mange år. Dette markeres ved at man har begynt å stake ut en ny kurs ved å innføre et strengere regime når det gjelder straff for overtredelser. Man har også bestemt seg for å se på en rekke gamle saker. Nye Færder kommune har nemlig utarbeidet en «ulovlighetsliste» som følge av denne byggesaksskandalen. Denne består i skrivende stund av over to hundre tilfeller hvor man mistenker saksbehandlingsfeil, som nå er under oppfølging. 
 

Lei av å stupe fra billige stupetårn? Legg turen til Hamar

I boken Skattepengene som forsvant, eller hvordan kaste bort 1,9 milliarder kroner på ingenting – og andre kostbare historier om offentlig sektor i verdens rikeste land forteller Henning Carr Ekroll med skarp og vittig penn hvor galt det kan gå når politiske ambisjoner, naiv tro på egen fortreffelighet og en tilsynelatende utømmelig pengesekk sauses sammen.

Besøk «gulldassen» i Ersfjord, en gullfarget bygning med toalett og dusj. Et toalett ment å fungere som en turistmagnet til bygda med 28 innbyggere. Et toalett til 3,75 millioner kroner. Et toalett som er stengt i vinterhalvåret fordi det ikke tåler kulde. Og du får hele historien om stupetårnet på Hamar. Mens nabokommunen Gjøvik fikk på plass et stupetårn til 30 000, endte stupetårnet i Hamar på ufattelige 28 millioner. En helt utrolig historie. Men stupetårnet er vel verdt et besøk. 
 

Bli med på tur i Norge 

Klimaopprøret!

I Klimaopprøret! får du alle argumenta du treng for å vere med i diskusjonen om klima

Ut av skyggene  –  den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner

Ut av skyggene handler om veien mot likestilling for innvandrerkvinner. Her blir de løftet frem med lojalitet, kjærlighet og ærlighet.

Jevnet med jorden – brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944

Høsten 1944, da de tyske styrkene på nordfronten måtte trekke seg tilbake, tok de i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Tiltaket ble begrunnet militært: Det gjaldt å forhindre en russisk invasjon, het det i propagandaen. Begrunnelsen var en bløff.