Havmannprisen til Gøhril Gabrielsen

Havmannprisen går til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning, og utdeles av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Havmannprisen 2018 går til Gøhril Gabrielsen for hennes bok Ankomst.

Ankomst er en intens roman om utsatthet, om å søke en forutsigbar virkelighet, men oppleve nærværet av nye, foruroligende krefter i og utenfor seg selv. Her er det snakk om ankomster på flere plan.

En ung kvinnelig forsker skal endelig få gjennomført forskningsoppholdet i nærheten av et fuglefjell i Finnmark der hun venter på at fuglene skal komme inn for å hekke. At hun venter på sin nye kjæreste gjør ikke ventetiden mindre spennende.

Som leser kommer man lengre og lengre inn i sinnet på den kvinnelige forskeren, og lag på lag avdekkes både i forskerens tidligere opplevelser og i forskerens sinn. Med et knapt og presist språk klarer Gabrielsen å skape en spenning som nærmer seg en thriller, samtidig som viktige spørsmål om kvinners valg stilles.

Juryen vil komme med sin begrunnelse for Havmannprisvinneren i forbindelse med overrekkelse av prisen på Havmanndagen lørdag den 5.mai på Rana bibliotek.

Kjøp Ankomst her

Dette sa anmelderne om Ankomst

Helstøpt, nervepirrende og språksterk roman om en ung kvinne alene på feltarbeid i kjærlighet og mørke. (…) Forfatterens femte roman siden debuten i 2008, er en stor leseopplevelse og kan fort bli en av høstens vinnere (…) Måten forfatteren får det ville landskapet til å lukke seg opp og stenge seg igjen, i et språk som kan være hardt som granitt, gjennomskinnelig som marmor og mykt som kleberstein, er mesterlig. (…) Slutten på romanen overgår enhver krim jeg har lest i år, uten å høre til i sjangeren. Fra mitt ståsted er ‘Ankomst’ en klar Bragepris-kandidat. Den 170 sider korte romanen inneholder det meste, finurlig fortellerkunst, et perfekt plott og et fantastisk kvinneportrett. Rett og slett en vidunderlig roman.
– Stein Roll, Adresseavisen, terningkast 6

En psykologisk spenningsroman fra havgapet. (…) Det lavmælte språket skaper en intensitet i fortellingen som grenser til krimsjangeren (…) Spenningen knyttet opp til om det kommer til å skje noe på denne øya, og i så fall hva, gjør leseropplevelsen sterkere i det at man nesten holder pusten sammen med hovedpersonen.
– Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

Gøhril Gabrielsen skriv med teft og innsikt om å miste seg sjølv. (…) Djupast sett handlar det kanskje om skuld og ansvar for naturen og for dei nære relasjonane … Gabrielsen har levert ein roman det er verd å merke seg denne hausten.
– Oddmund Hagen, Dag og Tid

Gøhril Gabrielsen er tildelt Havmannprisen

Foto: Tine Poppe

Gøhril Gabrielsen (f.1961) debuterte med romanen «Unevnelige hendelser» i 2006. To år senere kom «Svimlende muligheter, ingen frykt», deretter «Skadedyr» i 2011 og «Din, alltid» i 2015. Alle romanene er kritikerroste, og ord som fortettet, sterk, intens, sanselig og uredd går igjen i anmeldelsene av bøkene. Gabrielsen mottok Aschehougs debutantstipend i 2006 og Tanums kvinnestipend i 2010. Da hun i 2016 ble tildelt Amalie Skram-prisen, sa en samstemt og unisont begeistret jury: «Det er ikke ofte man opplever å lese et forfatterskap som er så språklig stilsikkert, så gjennomført originalt og samtidig så fullkomment i Amalie Skrams ånd som Gøhril Gabrielsens.» «Svimlende muligheter, ingen frykt» kom ut på engelsk i 2015 og blir utgitt på spansk høsten 2017. «Ankomst» er hennes siste roman.