Hagen for små begynnelser

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hva med å lese en roman som samtidig inspirerer deg til å lage din egen kjøkkenhage? Eller lytt til lydboka mens du jobber i hagen? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Fargerike Lili har glimt i øyet, hendene fulle og det hender det går en kule varmt i familien. En ettermiddag krangler hun med ektemannen Dan. I neste øyeblikk ser hun ham dø i en tragisk bilulykke rett utenfor kjøkkenvinduet.Lili legges inn på psykiatrisk avdeling.

Tre år senere har hun stablet på beina en tilværelse som barnebokillustratør, hun er mor til to små jenter og søster til skjønne, støttende Rachel. Hverdagen fungerer tilsynelatende normalt. Hvorfor kjenner hun seg da fanget i en endeløs sirkel av selvmedlidenhet og stress? Så sender sjefen henne på et kurs i grønnsaksdyrking. Nye venner, nye opplevelser og kanskje til og med spirende kjærlighet; i hagen for små begynnelser er det noe som løsner og Lili kjenner at det kanskje finnes et nytt liv – uten Dan.

En morsom, sjarmerende og optimistisk historie om hvordan det er mulig å komme seg videre etter et grusomt tap; om hvordan jord, stiklinger og grønnsaker kan gi ny næring til et liv som tilsynelatende hadde visnet. Og så får du mange nyttige og inspirerende tips på veien. Perfekt!

Det er over tre år siden mannen min døde, og likevel er han på mange måter til større nytte enn noensinne. Greit nok at han ikke kan gå ut med søpla, men det er veldig fint for meg å ha en å kjefte på mens jeg gjør det selv, og så er han stort sett hyggelig å være sammen med, selv om han er usynlig. Når jeg trenger noen å legge skylden på, egner han seg helt utmerket, ettersom han er kremert og dermed ikke kan protestere. Jeg snakker mye med ham, skjønt samtalene våre har gått fra å være metafysiske undersøkelser av hva døden egentlig er, til generelle ekteskapelige samtaler om hva vi skal ha til middag, eller hvem som har rotet bort selvangivelsene.

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Les mer om Hagen for små begynnelser Kjøp Hagen for små begynnelser som lydfil

En av de beste feel-good-bøkene jeg har hørt! Den er bare tvers igjennom morsom, hjertevarm og skjønn: menneskene som møtes der, måten de møter hverandre på, hvordan de møter utfordringene … Fornøyelige replikker, kostelige scener, rørende omtenksomhet.
@beritblie

Hvordan forberede hagen din

Så snart jorden er tilstrekkelig løs til at du kan arbeide med den, vender du den med et greip og lar den hvile i noen dager.

Dekk jorden med et 2–3 centimeter tykt lag av kompost. Ikke vær gjerrig.

Bruk et greip til å løse opp jorden. Bland inn komposten. Rak ut steiner og annet rusk, slik at jorden blir glatt.

3 x 4,5 meter er en passe stor jordlapp for en nybegynner. Hvis dette virker avskrekkende, begynn med noe mindre. Husk at en potte på balkongen også kan være en hage.

Frøposene dine gir masse informasjon. De forteller deg når og under hvilke forhold du bør plante. Er du usikker? Spør noen på hagesenteret, eller ring ditt lokale hageselskap. Gartnere liker å dyrke fram andre gartnere.

Hvordan dyrke tomater

Stikk tomatplanten i jorden og beundre den: Tomater er mottakelige for komplimenter. Vann rikelig og regelmessig, og se etter rovinsekter: De er noen sniker.

Hvis været er spesielt tørt, finn noen flate steiner og legg én ved siden av hver plante. Steinene trekker vannet opp fra under bakken og forhindrer at det fordamper.

Hvis du bruker pinner, beskjær planten ved å knipe av skuddene slik at du bare har et par stammer per pinne.

Prøv å la være å spise alle tomatene rett fra planten, og vær varsom: En solvarm tomat kan være eksplosivt saftig.

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Hvordan dyrke hvitløk

Hvitløk er enkelt å dyrke og produserer tallrike knoller etter en lang vekstsesong. Ikke bare smaker den kjempegodt i smør, den er også et naturlig insektmiddel.

Ikke plant fedd du har kjøpt i matbutikken. For det første kan det hende at de ikke er av den riktige sorten for din hage, og for det andre er de behandlet med noe som gjør at de holder seg lenger i hyllen. Dette gjør dem vrange og resistente mot vekst. Og ærlig talt, hvem kan klandre dem?

Plant feddene 5 cm dypt og med 10 cm mellomrom, i oppreist stilling (den tykke siden ned). Om våren, når det blir varmere i været, vil skudd komme til syne og vampyrene i nabolaget vil trekke seg unna. Når du vil høste dem, løfter du dem forsiktig opp med en plantegaffel, børster jord av dem og legger dem på et luftig, skyggefullt sted i to uker. Du kan binde dem i en snor og henge dem opp ned for å være sikker på at de får godt med luft på alle sidene.

Det fins folk som spiser rå hvitløk og hevder at den gir dem evig liv eller noe i den duren. Jeg tror heller at ingen vil komme nær dem etterpå, og at livet deres ikke blir evig, men helt sikkert veldig fredelig. Det er opp til deg.

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Hvordan dyrke jordbær

Jordbærplanter kan dyrkes på våren, så snart jorden er lett å jobbe med. De brer seg utover ved å lage utløpere som dekker jorden med stadig nye planter. Plant dem dypt og med tilstrekkelig avstand imellom til at du gir hele rotsystemet plass uten å bøye det. Selve planten bør imidlertid vokse like over jorden. Av og til er hagearbeid en eksakt vitenskap.

Gi jordbærene god plass og masse sollys. Opphøyde bed egner seg spesielt godt for jordbær. Unngå å plante dem på steder der det nylig har vokst tomat, paprika eller aubergine.

Da tørner de fullstendig, ikke spør meg hvorfor.

Ønsker du deg en sjarmerende vårbok? Hagen for små begynnelser er en hjertevarm roman om vennskap og kjærlighet – og nye begynnelser.

Om alt annet i livet slår feil, så vet du i alle fall med ganske stor sikkerhet at knoppene på epletrærne kommer i mai, står det i Eplehagen av Marianne Storberg. Hadde våren vært en ukedag, hadde den vært en torsdag! Vi har plukket ut fem perfekte vårbøker.

Finn flere vårbøker her