Gratulerer, Torun!

Alice er det stille barnet. Det introverte barnet, som trives helt fint i et hjørne, med ei bok og bare sitt eget hode, er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Eller: skaperen hennes, forfatteren Torun Lian, er nominert.

Alice Andersen, åtte år, er ikke som de andre i familien sin. Hun er sjenert, lavmælt og tenker mye. Små utfordringer har det med å vokse til katastrofer. Men dette ståstedet gir henne også et unikt syn på verden. For eksempel åpenbarer selveste framtiden seg foran henne på vei til butikken, som en endeløs og åpen blomstereng. Hun har mot til å gjøre det de andre ikke tør. Som å gå alene i skogen, og ha det fint med å gå i gummistøvler selv om solen skinner og det er varmt.

Hun observerer og reflekterer over det hun sanser, og sine egne reaksjoner i et språk som kan være vakkert og filosofisk, men også med mye humor og selvironi. Men en dag kjenner Alice et sug.i magen, som hun ikke kan forklare. Det har noe å gjøre med en gutt som heter Thomas. Thomas går også med gummistøvler når det er varmt. Han gjør henne enda mer sjenert, men det ser ikke ut til å gjøre ham noe. Og plutselig sitter hun der og dingler benene ut over en bro og kan snakke om alt.

Les mer om Alice og alt du ikke ver og godt er det

Boken gir et sjeldent nyansert portrett av ei innadvendt jente. Det er en annerledes bok om en uventet forelskelse i tidlig alder, hvor man eller synes at dette med kjærlighet er fryktelig pinlig å tenke på. På sin egen unike måte gir forfatteren Alice et språk til å utrykke glede og frykt på én og samme tid. Glede over alt som finnes, og frykten for at det kan gå i stykker. Man kan føle seg hel, og samtidig tom. Og at alt dette man ikke vet om framtida kan være forferdelige å tenke på, og så er det aller beste kanskje at man ikke ver. Det beste ved framtiden er at den er åpen.

Dette er fjerde bok om Alice Andersen. Alice og alt du ikke vet og godt er det både oppsummerer og bygger videre på historien som de tidligere bøkene har fortalt. I den siste boken framstår Alice sterkere og mer selvbevisst enn i de tidligere bøkene. Når hun beveger seg utenfor komfortsonen opplever hun at hun kan bli sett og forstått.

Boken er illustrert av Øyvind Torseter som med treffsikker strek viser oss de ulike sidene ved Alice – jenta som skjuler seg bak en hatt og føler seg trygg i gummistøvler, er sjenert, spørrende og søkende.

Torun Lian (f. 1956) er forfatter, dramatiker og filmintruktør. Hun har mottatt en lang rekke norske og internasjonale priser for sine verk. Hun erobret mange unge lesere med bøkene Frida (1990), Frida – med hjertet i hånden (1991) og Bare skyer beveger stjernene (1994). I barne- og ungdomsboken Adam den tredje i fjerde (2005) viste hun igjen sin evne til å sette seg inn i barns tanker og følelser. Med bøkene om Alice Andersen skriver Lian for første gang til yngre lesere. Den første boken, Alice Andersen, ble utgitt i 2014, og ble etterfulgt av Reserveprinsesse Andersen (2015), som hun mottok Brageprisen for. For boken Alice svømmer ikke (2016) fikk hun kulturdepartementets litteraturpris. Øyvind Torseter mottok illustrasjoner for sine illustrasjoner til boken.