Glitrende Kjærstad

Foto: © Mimsy Møller

I Berge vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne, skriver VG og triller en sekser på terningen.

Og Dagbladet følger opp: Berge er både særdeles tankevekkende og en klassisk page-turner. For det er på mange måter en spenningsroman Kjærstad har skrevet nå. Den som ikke blir grepet og rystet av denne beretningen, er enten fullstendig uinteressert i slik litteratur, eller på en eller annen måte emosjonelt avstumpet.

Alt tyder på at Jan Kjærstad har skrevet årets vesentligste norske roman. «Berge» er også en av hans beste noensinne.
– Hamar Arbeiderblad

Lyst til å møte Jan Kjærstad i høst?

5. november Remisen Aarhus kl. 19:30: Carmel Nordic: Jan Kjærstad

7. november Majorstua Deichman kl. 18:00: Forfattersamtalen Jan Kjærstad og Cecilie Enger

9. november Bok på Bicks kl. 18.00: Jan Kjærstad i samtale med Vilde Alette Monrad-Krohn

12. november Ringsaker bibliotek i Brumunddal kl. 18:00: Bokkveld

14. november Gravdal bokhandel kl. 18:00: Bokbad med Jan Kjærstad

15. november Eidsberg bibliotek kl. 18:00: Forfatterkveld med Jan Kjærstad, Trude Teige, Helga Flatland og Lars Petter Sveen

16. november Porsgrunn bibliotek kl. 18:00: Forfatterkveld med Jan Kjærstad, Carl Frode Tiller, Tove Nilsen og Petter Schjerven

21. november Aschehoug forlag kl. 19:00: Forfatternes aften med Lars Petter Sveen, Jan Kjærstad og Maja Lunde

22. november Auditoriet på Ahus Lørenskog kl. 11.30: Foredrag om Berge

22. november Norli Universitetsgata kl. 17:00: Bokbad

23. november Litteraturhuset i Bergen kl. 19:00: Fortellinger om terror – i samtale med Frode Helmich Pedersen

27. november Lørenskog bibliotek kl. 18:00: Bokbad

28. november Nydalen Deichmanske kl. 19:00: Katastrofespråket med Jan Kjærstad og Åsne Seierstad

30. november Bokkaféen på Lena/Toten Libris kl. 19:00: Bokbad med Gaute Schrøder

2. desember Litteraturhuset i Oslo kl. 14.00: Samtale mellom Jan Kjærstad og Cecilie Enger. Kl. 15: Opplesing fra Berge.

Les anmeldelsene av Berge

På smart og snedig vis åpner Jan Kjærstad opp samtalen om 22.juli.
– Ingunn Økland, Aftenposten

Kjøp Berge her

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker med strupene skåret over. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen. Journalist Ine Wang har følt seg akterutseilt i den siste tiden. Men drapene på Storefjeld-familien endrer alt. Tingrettsdommer Peter Malm lever et tilbaketrukket liv og sysler med sine små prosjekter på fritiden. Det siste han ønsker er å få oppmerksomhet på grunn av denne saken. I flere lykkelige år var Nicolai Berge kjæreste med Gry, Arve Storefjelds datter. Så gjorde hun det slutt. Nå er hun død. Det usannsynlige skjer i verden, igjen og igjen. Allikevel er vi aldri forberedt. Berge er en historie om en grufull hendelse, fortalt i tre deler, fra tre ulike synsvinkler: En journalist, en dommer, en eks-kjæreste. Berge er en roman som ikke handler om 22. juli, men som ikke kunne vært skrevet uten 22. juli.

Jan Kjærstad har funnet det helt riktige grepet når han tar fatt i det kanskje vanskeligste temaet en norsk samtidsforfatter kan skrive om. «Berge» er blitt en roman som er både umiddelbart spennende og intellektuelt utfordrende. I tillegg til bokens hovedtema deler Kjærstad raust ut litterære godbiter om alt fra David Bowie og Grünerløkka på 1980- og 90-tallet, til norsk nasjonalromantikk og Gustav Mahlers symfonier.

Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017!, skriver Sindre Hovdenakk i VG.