Fransk krim

Pierre Lemaitres siste krim er så fransk at du nesten hører skrittene til Maigret i bakgrunnen, skriver Ingvar Ambjørnsen om Camille. Er du nysgjerrig på fransk krim, bør du ta en titt på disse forfatterne.

Fransk krim fra 79,-

Krimlitteraturens svar på Quentin Tarantino

Pierre Lemaitre har tatt krimverdenen med storm med trilogien om politietterforskeren Camille Verhoeven og hans kollegaer i Paris. Lemaitre har vunnet den høythengende britiske CWAs International Golden Dagger utrolige tre ganger, for Alex, for Irène og for Vi sees der oppe.

IRÉNE: Overbetjent Camille Verhoeven befinner seg i en uvanlig periode i livet. Han er lykkelig gift med den vakre Irène og skal snart bli far. Men når en ny drapssak lander på pulten hans, et dobbeltdrap som er så ekstremt at selv de mest hardbarkede blant kollegene blir forferdet, får han bange anelser. Det virker ikke som det ligger noe motiv bak skrekkscenariet, men da det dukker opp en forbindelse til minst ett tidligere uløst drap, blir det klart at de har med en seriemorder å gjøre. Pressen er raskt og skadefro på banen og setter særlig Verhoeven i et dårlig lys. Men det er Verhoeven som står bak det store gjennombruddet: Dobbeltdrapet er en nøyaktig kopiav en scene i Bret Easton Ellis´ bok American Psycho, og det skal vise seg at morderen lar seg inspirere av flere kriminalforfattere.

ALEX: Hvem kjenner egentlig Alex? Hun er vakker. Sexy. Tøff. Er det derfor hun er blitt kidnappet, innesperret og utsatt for det utenkelig? Overbetjent Camille Verhoeven og hans menn famler i blinde: ingen mistenkte, ingen ledetråd, og håpet svinner fra time til time. Det eneste de vet, er at en kvinne er blitt revet vekk fra fortauet på en gate i Paris og kastet inn i en hvit varebil. Men når politiet finner ut av hvor hun har vært innestengt, er situasjonen langt ifra den de trodde. Alex er thrilleren som får det til å gå iskaldt nedover ryggen din. Det handler om morderisk galskap og er drevet av en djevelsk logikk. Du legger den ikke fra deg.

Mørk, fransk juvel. … Alex er en smart roman, en klok roman.
– Ola A. Hegdal, Dagens Nærlingsliv

CAMILLE: «En hendelse blir betraktet som avgjørende når den vipper livet ditt fullstendig ut av balanse. Som for eksempel tre skudd fra en pumpehagle mot kvinnen du elsker.» Kriminalførstebetjent Camille Verhoevens nye venninne er vitne til et ran på Champs-Élysées i Paris og overlever ved et rent mirakel. Men hun er skadet for livet. Det blir en helt personlig sak for Verhoeven å finne igjen gjerningsmannen, ikke minst fordi denne åpenbart vil gjøre hva som helst for å finne henne igjen og avlive henne.De to mennene går inn i en kamp på liv og død, der den private siden av saken, får kriminalførstebetjenten til å ofre svært mange av sine prinsipper.

Krimlitteraturens svar på Quentin Tarantino
– Stein Roll, Adresseavisen

Helt med sjarm

Fred Vargas har stor suksess med sine bøker om etterforsker Adamsberg. Bøkene til den franske krimdronningen er oversatt til en rekke språk. Vagas har ypperlige miljøskildringer og et fargerikt persongalleri og hun har skapt en av moderne krimlitteraturs mest originale helter. Vargas er utdannet arkeolog og middelalderspesialist.

Iskaldt besettende

Hvis helvete var av is er Bernard Miniers debutroman og er den første boka i en serie på til nå tre bøker om kriminaloverbetjent Servaz.

Kriminalførstebetjent Servaz kan ikke forstå at han blir kalt ut for et dødt dyr, men det er noe underlig ved denne forbrytelsen han ikke kan overse. Hestens hodeløse kropp er vrengt og hengt opp i isødet på 2000 meters høyde. Omtrent samtidig begynner en ung og nyutdannet psykolog på en psykiatrisk institusjon for ekstra farlige kriminelle. Institusjonen er svært strengt bevoktet. Når det blir oppdaget DNA-spor i hesteliket fra en av de aller farligste pasientene, blir det klart at det ikke lenger bare handler om en død hest. Få dager senere finner det første drapet sted. Marerittet har startet. Atmosfæren er tyngende, intrigen spent til det ytterste. Hvis helvete var av is er et dypdykk i våre innerste, hemmelige redsler. En grusom historie om galskap og hevn – langt inne i Pyreneene.

Til tider er boken så spennende at man vegrer seg for å bla om i frykt for hva som kommer til å skje på neste side.
– Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

Kompromissløs krim

Caryl Férey har skrevet en rekke romaner siden debuten i 1994 og har gjort seg særlig bemerket for Zulu, Utu og Mapuche. Han fikk ti franske krimpriser for Zulu, og Mapuche ble kåret til «Årets beste krim» av bokmagasinet Lire. Férey skriver også for barn, for musikere, teater og radio og er i tillegg kjent som en fremragende utenriksjournalist og forfatter av undersøkende reisejournalistikk.

ZULU: En mørk thriller fra Cape Town. Skrevet med stor innsikt, skrev Harald Rosenløw Eeg i Dagbladet. Ali Neuman, sjef for kriminalpolitiet i Cape Town, prøver å finne en guttunge som har slått ned og ranet hans halvblinde mor. Så kommer meldingen om at Nancy Wiese, datteren til en landskjent rugbyspiller, er drept og sannsynligvis voldtatt. Obduksjonen viser spor av et nytt dop, et uvanlig afrodisiakum. Kort tid etter blir hennes svarte kjæreste funnet død, med det samme dopet i blodet. Vi rives inn i et drama der linjer trekkes tilbake til både Apartheidregimet og de voldsomme interne motsetningene mellom sørafrikanere. Snart blir det også klart at det nye dopet er ment å fylle andre funksjoner enn man er vant til, og at det finnes mennesker som er villige til å gå svært langt for å nå sine mål. Zulu er en uhyre spennende roman som bringer leseren inn i et samfunn de færreste kjenner.

MAPUCHE: Et menneske blir lempet ut i havet fra et helikopter. En prostituert transvestitt blir funnet drept i en bortgjemt avkrok av Buenos Aires havnekvarter. Her selger både kvinner og menn seg for noen pesos, for å overleve. Det er hverdagskost at folk blir drept. Få bryr seg. Men det gjør Jana Wenchwn. Hun er billedhogger og Mapuche-indianer og har opplevd at folket hennes er blitt både fordrevet og forfulgt. Jana har dessuten selv måttet selge sin kropp i byens bakgater for å overleve. Hun tar kontakt med Ruben Calderon som opplevde at både far og datter forsvant i diktaturets torturkamre. Selv slapp han ut og har i stillhet bygd seg opp som privatdetektiv. Sammen med mødrene på Mai-plassen jakter han på «forsvunne» opposisjonelle og tidligere bødler. Snart viser det seg at saken har røtter tilbake til militærdiktaturets tid. Og demokratiets ferniss kan være tynt, selv etter 30 år. De gamle aktørene har fortsatt mye å skjule og midlene de er villige til å bruke, står ikke tilbake for fortidens metoder. Mapuche er en krim som fillerister deg! Den er rå og brutal, øm og poetisk, rystende og dypt engasjerende.

Mapuche er noe så sjeldent som en viktig thriller.
– Ingvar Ambjørnsen, VG