Fra groteske drap til honningkarameller

Å skrive for barn er det vanskeligste jeg har gjort. Det er også det morsomste.

Av: Ingar Johnsrud

Jeg sitter her, lunt dandert under min mors ullteppe i min fars lenestol i huset hvor jeg vokste opp. Foreldrene mine er pensjonister nå, friske heldigvis, og har tatt ferie fra høsten som endelig har kommet.

Så jeg er her alene.

Jeg ser på epletreet ved sandkassa i hagen. Så lite det virker. Så kjedelig det synes, arret i barken, som ligner en munn. Da jeg var barn gjaldt det bare å lytte til den munnen. Da delte treet sine tanker med meg.

En plastkasse står i gangen. Der ligger lekebilene. Jaguaren som du knapt aner fargene på, men som en gang var hvitere enn snø og rødere enn blod og som kunne frakte spioner fra Amerika til Sovjetunionen med et sveip. Som fløy med dørene åpne, og som dykket med dørene lukket.

I den kassen, i dette huset og i denne hagen ligger min barndom. Her er skygger av Ingar på fem, et snev av Ingar på sju og et avtrykk etter Ingar på ni. Det er en fyr jeg ikke lenger kjenner så godt, som jeg innimellom ikke kan forstå, men som jeg ofte lengter etter.

Å skrive bøker for voksne er jo egentlig bare å skrive bøker til seg selv. Å skrive en bok man selv godt kunne ha lyst eller nytte av å lese. Men da jeg skulle gå fra å skrive blodig asfaltkrim til å fortelle eventyret om Fargerne – de små skapningene som bor i Gammeltreet og som setter farge til verden, som du vet – da måtte jeg finne tilbake til han fyren på sju.

Jeg vil at Fargerne og den store Honningkrigen skal være en bok som prater til dem som fortsatt er velsignet med fantasien til å plassere en munn på et tre. Som fortsatt kan gjøre en metallboks til verdens kuleste bil. Til barna.

Jeg vil fortelle et klassisk eventyr, om det gode mot det onde, om betydningen av vennskap og fellesskap, og om det å ikke alltid tro på hva de som bestemmer sier – bare fordi de bestemmer.

Tar du på deg voksenbrillene, vil du kanskje tenke at Fargerne er en bok om å ta vare på naturen vår. Om å stille spørsmål ved autoriteter, ikke være redd for de som ikke er akkurat som deg selv, eller verdien av at unge og gamle står sammen om å løse våre felles utfordringer.

Men for barna skal det aller mest være et skikkelig spennende eventyr.

Det vet jeg at Ingar på sju ville likt.

Fargerne og den store honningkrigen

Hver natt, når klokken slår tolv, tennes lysene i Gammeltreet. Da kommer alle skogens fugler og insekter og smådyr dit, og Fargerne står i portalene i treet og pensler dem med fargestøv. Så sprer dyrene støvet over jorden, og når solen står opp, er det farger over alt.
Men noe er galt! For biene har begynt å sverme, enda det er midt på vinteren. Og uten bier ingen honning, og uten honning, ikke noe fargestøv, det er noe alle Fargere vet. Men ingen gjør noe med det! Ingen, bortsett fra en liten og lettskremt Farger som heter Gjert, og den ustyrlige lillesøsteren hans, Filur. Men hvorfor svermer biene? Og hva har to bittesmå Fargere å stille opp med i kampen mot de skumle og sleske Grårottene? I denne spennende høytlesingsboken for hele familien følger vi Gjert i hans livs kamp med seg selv og mot en altfor mektig fiende.

Fargerne er illustrert av John S. Jamtli.

Kjøp Fargerne her
 

Ingar Johnsrud (født 1974) vokste opp i Holmestrand og har studert journalistikk og filmvitenskap. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001. Som avisens stringer i Stockholm dekket han Knutby-saken. Ingar Johnsrud var featurejournalist i VG Helg frem til 2015. i dag er han forfatter på heltid. «Wienerbrorskapet» (2015) er hans debut som forfatter. Boken, og de to neste i trilogien, er raskt blitt solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. De to neste bøkene i serien, «Kalypso» (2016) og «Korset» (2018), har begge fått strålende mottakelse. Høsten 2018 lanserte Ingar Johnsrud sin første barnebok, «Fargerne».