Forfatternes sommerbøker

Sommerferie må kunne regnes som en høytid for oss bokelskere. Flere uker med sammenhengende fri byr på dagevis med bøker og lesing. Vekk med mail, mas og meldinger – og inn med side opp og side ned med ord og nye historier. Her er bokanbefalinger fra noen av våre mange dyktige forfattere.

Hilde Rød-Larsen

Lista over sommerbøker er lang, men jeg skal åpne ferien med Hemingways «Garden of Eden», som er full av sol og saltvann ved den franske rivieraen. Dette er en bok som kom ut lenge etter hans død, og som ikke er regnet blant hans beste, men jeg har lest den flere ganger og elsket den hver gang. Nå er det tjue år siden sist, og jeg er spent på om den fortsatt funker for meg.

Hilde debuterer med boka Sommertid 9. august.

Mona Grivi Norman

Pappaen min ga meg en velbrukt utgave av denne boka da jeg var 15 år, og jeg husker at jeg elsket eventyret, spenningen og de etiske dilemmaene. Hvordan bør et samfunn behandle sine skyldige? Og hvordan finner en uskyldig dømt livsvilje og styrke til å kjempe videre? I sommer gleder jeg meg til å lese boka igjen med 20 år eldre øyne.

Mona har skrevet to bøker om Dyrehagedetektivene. Tredje bok kommer til høsten.

→ Les også: Ny detektivserie for barn

Ellen Vahr

I sommer skal jeg lese «Minner om fremtiden» av Siri Hustvedt. Jeg har lenge vært fascinert av Siri Hustvedt som forfatter og av hennes tanker om kvinner i kunsten. Denne gangen skriver hun om minner og hvordan de kan påvirke oss. Den unge kvinnen som flytter til New York med forfatterdrømmer, og den eldre, modne kvinnen som ser tilbake på sitt eget, unge selv. Jeg gleder meg til å ha god tid til å dykke ned i denne romanen.

Ellen Vahr kommer med boka Miss Marie i september.

Jan Kjærstad

I sommer skal jeg lese en helt spesiell bok. Danske Gyldendal ga nylig ut en 950 siders bok med et utvalg av Inger Christensens etterlatte papirer, Verden ønsker at se sig selv. Det er Marie Silkeberg og Peter Borum som står for utvalget. I denne skattkisten – for en gangs skyld er ordet dekkende – finner man dikt, prosa, utkast, håndskrevne forsøk, plantegninger, skisser. Jeg har beundret Inger Christensen helt fra jeg begynte å lese, og jeg gleder meg som et barn – for en gangs skyld er uttrykket dekkende – til å rote rundt i denne kisten med ord. Ord satt sammen som bare Inger Christensen kan sette ord sammen.

Jan Kjærstad kommer med ny roman, Mr. Woolf, i oktober.

Helga Feiring

I sommer skal jeg lese Tre kvinner av Robert Musil. Denne gleder jeg meg til å ta med i parken og lese i sola. Jeg har ikke lest noe av Musil tidligere, og hva er vel mer perfekt enn å bruke en solfylt sommerdag til å møte en ny forfatter? Det er alltid like spennende å gå inn et nytt språklig univers, oppdage nye innfallsvinkler og nye fortellinger. Og som en bonus har boka et helt nydelig omslag!

Helga Feiring debuterer med romanen Delt Omsorg 2. august.

Les også: Om skrivingen av Delt omsorg

Aasne Linnestå

I sommer skal jeg blant annet lese Siri Hustvedts Minner om framtiden. Er såvidt i gang, og romanen kjennes duggfrisk og velopplagt, allerede fra første side av.

Aasne kommer med romanen Johannas Åpenbaringer i august.

Elin Hansson

I sommer skal jeg lese Sommeren 80 av Marguerite Duras. Hun er en av mine favoritt-forfattere, men akkurat denne boka har jeg ikke lest. Det er passe korte tekster, som får tankene til å fly under solhatten.

Elin debuterte med boka Blyanthjerte våren 2019.

Les også: Fri din indre gamlis

Katharina Vestre

I sommer skal jeg lese debutromanen til Klara Hveberg: Lene din ensomhet langsomt mot min. Har nettopp begynt, og allerede blitt betatt av hvordan hun fletter matematikk sammen med kjærlighet og musikk. Det er så fint! Når en roman får deg til å slå opp fraktaler på Wikipedia og drømme om å ta noen flere mattekurs, da er det et godt tegn synes jeg.
Katharina har skrevet boka Det første mysteriet – historien om deg før du ble født.

Hør podcastepisoden med Katharina her.

Bobbie Peers

Camino Island av John Grisham: Denne har jeg tjustarta på og er snart ferdig. Gøy bok om det å stjele bøker. Får nesten lyst til å begynne å samle på sjeldne bøker selv og flytte til Camino Island etter å ha lest denne.
Da Vinci-koden av Dan Brown: fordi det er lenge siden jeg leste den og fordi jeg skriver om koder selv.
Unni Lindell: Denne leser jeg fordi jeg synes droner er fryktelig skumle og fordi Unni liker bildene mine på Instagram.

Bobbie Peers kommer med femte bok om William Wenton til høsten.

Les også: Les deg opp på bøkene av Bobbie Peers

Ellen Wisløff

«Jeg elsker Ingvild Lothes dikt, nå er hun ute med Havfruehjerte – en poetisk punktroman om kjærlighet, vold og sorg – som har fått knallgode anmeldelser. Hun sendte den i posten, og heldigvis rakk jeg å få boka i postkassa samme dag som jeg reiste til Denia. Så her sitter jeg nå og leser sakte under solhatten, kun avbrutt av lett bading i Middelhavet. Et lite tips på tampen er Ingvilds superfine diktsamling med den nydelige tittelen «Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt?».»

Ellen Wisløff har gitt ut bøkene «Mer Ren poesi» og «Skitten poesi». Jula 2018 kom «Ren poesis julehefte», og i år kommer hennes andre julehefte.

Filed under Romaner & noveller

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.