For første gang

Bilde av bok: For første gangIllustrasjonsfoto: Mette S. Fjeldheim

Alle ønsker å huske hvordan det var å være ung og forelsket. Å gjenoppleve den første, store forelskelsen. Dette er noe av det som gjør barne- og ungdomslitteraturen så levende og interessant. Den handler ofte om å oppleve ting for første gang. Og om å oppleve det mer intenst enn det skal oppleves noen gang senere.

Tekst: Sverre Henmo

Barne- og ungdomsbøker kan handle om det første kysset, første gang man er ordentlig redd, første gang man mister oversikten, er i verden på egenhånd, ikke finner veien hjem, opplever døden eller møter kjærligheten. Alt det som er så sterkt, så fint, så trist, så skremmende og så avgjørende for hvem vi er og blir.

Spissformulert kan man si at voksenlitteraturen handler om savnet og lengselen etter de store følelsene, eller den triste erkjennelsen av at det ikke varer evig, mens barne- og ungdomslitteraturen handler om å bli overmannet av store følelser. I tillegg finnes barnelitteraturen med all sin lek. Leken med ord. Leken med farger. Leken med figurer. Det å oppdage i bilder og tekst.

Alle har hatt en barndom. Og den følger oss hele livet.

Alle har hatt en barndom. Og den følger oss hele livet. Vi bærer den med oss om vi vil eller ikke. Det er mange gode grunner til å lese barne- og ungdomslitteratur for egen del, men en annen grunn til å interessere seg for sjangeren, er for bedre å skjønne dem som er barn og ungdom nå. For det er lett å glemme hvor sterkt det er. Hvilket vanvittig stort eventyr det å vokse opp faktisk er.

Gjennom å holde oss orientert på moderne barne- og ungdomslitteratur er vi et skritt nærmere å forstå barna våre og tiden de vokser opp i. At vi samtidig kan få tilbake noen av de store følelsene vi selv opplevde i vår egen barndom, er ren bonus.

Følg med for inspirasjon og nyheter i young adult-kategorien og lesestjerne-tips!