Kjære pappa

En hyllest til far på farsdag, og noen gode bøker han fortjener å lese.

Farsdag er til for å hylle alle fedrene her i verden, men også for å takke dem for alt de gjør for oss – og kanskje la dem sove en time ekstra. Pappaen min skal også få en bok, for jeg vet han syns harde pakker er best.

Det er mye jeg vil takke fattern for. Så here goes:

Fattern: Takk for at du solgte keyboardet ditt for å få råd til barnevogn. Og for at du solgte den bilen med hull i gulvet til fordel for noe mamma kalte ”familievennlig” og ”plass til barnesete”. Takk for at du slutta å røyke da jeg skulle bli født, og takk for at du gadd å sette tekst til hvert eneste bilde som ble tatt av med og satt i fotoalbum.

Takk for at du holdt ut mammas sure nattasang-stemme, og for den walkmanen jeg fikk like før vi skulle på bilferie til Danmark. Jeg skjønner fortsatt ikke helt hvordan bilen vår plutselig hadde CD-spiller rett etter at jeg hadde fått de fantastiske kassettene med både kaptein sabeltann og smurfene på, men det var helt sikkert tilfeldig.

Takk for at du lærte meg hvor viktig det er å lese aviser, og for å hjelpe meg med å få min første jobb som avisbud på søndager da jeg var lei av walkmanen og ville ha mp3-spiller.

Takk for at du tok med nok bøker til oss begge når vi var på ferie, og for at jeg fikk ligge med hodet under en parasoll i fjorten dager for å lese. Takk for alle bokklubb-medlemskapene, og for at du leste lange bokserier høyt for både meg og bruttern i mange, mange år.

Takk for at du introduserte meg for dataspill, og ødelegger nattesøvnen min hver gang en oppfølger kommer. Og for at du hele tida gidder å svare på telefonen når jeg nå ringer av kjedsomhet.

Men aller mest vil jeg takke for at du konstant har stilt opp, og vært til stede. Samtidig som du visste nøyaktig når jeg måtte kastes ut i ting alene – til tross for at jeg var usikker. Du visste nøyaktig hvordan jeg måtte pushes for å bli flinkere, og mer selvstendig. Samtidig som du aldri la skjul på at det ikke er galt å innrømme at man kanskje har gått litt hardt ut, og at man kan lære mye av å få 2 på en matteprøve.

Pappaen min er selvfølgelig verdens beste, og jeg har mye å takke han for. Alt dette er bare toppen av isfjellet, men det kommer flere farsdager – så noe takknemlighet må jeg jo spare til neste gang.

PS: Bildet på toppen er selvfølgelig tatt av fattern, og pappa: om du leser dette: ikke kjøp disse bøkene. For det kan hende du får noen av dem til farsdag. Eller jul.