Farsdag i Mummidalen

Tove Jansson Mummipappa på eventyr, sitater

Mummitrollet lengtet etter sin familie og sin veranda. Han syntes plutselig at bare der kunne han være akkurat så fri og eventyrlysten som en ordentlig pappa skal være. I dag er det farsdag! Det betyr ikke nødvendigvis at du skal finne på dyre gaver eller elleville opplevelser. Hva med en høytlesningsstund på sengekanten? Om Mummitrollet, mummipappa og alle de andre kloke i Mummidalen.

Jeg vil ikke reparere, tenkte pappaen. Jeg vil ikke plukke sjøgress … Jeg vil bygge store, sterke ting, jeg vil så forferdelig mye, og så gjerne – men jeg vet ikke, det er så fryktelig vanskelig å være pappa.

En stund lå jeg våken og funderte på om det kanskje ville være bedre å bli en eventyrer enn å bli berømt. Til slutt bestemte jeg meg for å bli en berømt eventyrer.

Neste gang, min sønn, sa mummipappa mystisk. Det var spennende, hva? Men skjønner du, det er et av triksene ved å skrive at man slutter et kapittel nettopp når det er mest uhyggelig.

– Jeg var sannelig et prakteksemplar av et mummitroll som ung! sa han for seg selv. – Og jeg er ikke så verst nå heller, la han til og trampet fornøyd i sanden.

Tenke seg til! Her har vi sittet og hørt om pappaer og pappaer og pappaer, og så plutselig uten noe forhåndsvarsel får vi vite at vi har en mamma også!

Tenk aldri å kunne bli glad eller lei seg, tenkte mummipappa mens båten fløy avgårde i stormen. Aldri å kunne like noen og bli sint på ham og tilgi ham. Ikke å kunne sove eller fryse, aldri ta feil og ha vondt i magen og bli frisk igjen, feire fødselsdag, drikke øl og ha dårlig samvittighet …

Sitater fra Mummidalen 149,-