Eventyrlig fra Aslak Dørum

Dronningen vender tilbake av Aslak Dørum er en eventyrlig spenningsroman om en modig jente.

Tekst: Aslak Dørum

Bakgrunnen for Dronningen vender tilbake, var at jeg hadde lyst til å skrive en ungdomsroman med handling fra maidagene i Norge 1945. Den turbulente tiden fra 8. mai til 7. juni, da størstedelen av befolkningen var jublende glade og lettet over at krigen endelig var over, mens andre ble utsatt for overgrep og hevnaksjoner for valg da hadde tatt under okkupasjonen.

Samtidig var freden skjør; over 300.000 tyske soldater var fremdeles i Norge, og det fantes ingen garantier for at de ville forlate landet fredelig. Jeg ville skrive en roman om spenningene som oppsto i dette vakuumet, beskrevet gjennom blikket til en ung jente som plutselig befinner seg midt i en opprivende fred.

Men da jeg begynte å skrive, merket jeg raskt at all den kollektive kunnskapen om andre verdenskrig, og alle sterke meninger om landssvikoppgjøret i Norge, var langt mer begrensende enn berikende. Derfor ble handlingen lagt til øya Vitinia, beliggende på et ikke navngitt sted i en ikke angitt tid. Hovedpersonen ble Flavia, en ung jente som opplever at familien blir anklaget for landsforræderi, og som må legge ut på en livsfarlig reise for å renvaske faren og moren.

Kjøp Dronningen vender tilbake her

Aslak Dørum er bassist i DumDum Boys. «En flåte av gull» (2013) var hans første bok. Oppfølgeren «Et hjerte av glass» kom i 2014 og «Et slott av sølv» kom i 2016. «Dronningen vender tilbake» er hans første bok for ungdom.