Endelig får «tyskerjentene» en unnskyldning

Under arbeidet med romanen Mormor danset i regnet – som er inspirert av sanne livshistorier og faktiske historiske hendelser både i Norge og Tyskland – møtte jeg en kvinne som etter nesten 70 år i Tyskland hadde flyttet hjem til Norge. Det ble et møte som satte spor.

Hun følte ingen skam fordi hun giftet seg med en tysk soldat. Hun giftet seg med mannen hun elsket, og når hun snakket om ham, kunne jeg se 19-åringen i henne. Hun fortalte at mannen hennes kom til Norge på «Blücher». «Tenk så heldig for meg at han overlevde», sa hun og så på meg med et smil. Men det var ikke bare gleden i øynene hennes da hun viste meg det norske passet, som hun nylig hadde fått tilbake. Da så jeg mest sorg, avmakt – og en dose bitterhet. «Jeg er god nok nå», sa hun, før hun i neste øyeblikk spurte meg: «Hva betyr ordet tyskertøs? Betyr det virkelig hore?» Jeg nikket. «Men jeg er ingen hore», sa hun med fast stemme.

Dette skrev forfatter Trude Teige i en kronikk i Aftenposten i 2016.

«Tyskerjentene» får sin unnskyldning

I 2018 sier Erna Solberg at rettsstaten sviktet dem. 17. oktober fremførte statsministeren Statens offisielle unnskyldning til «tyskerjentene» under arrangementet De andres menneskerettigheter – kjønn og menneskerettigheter gjennom 70 år.

De såkalte «tyskerjentene» var kvinner som hadde et forhold til menn i tysk tjeneste under andre verdenskrig. Ingen vet nøyaktig hvor mange kvinner det dreide seg om. Tallet varierer fra 30 000 til 100 000 norske kvinner. Det vi vet er at det ble født mellom 10 000 og 12 000 norsk-tyske barn, hvorav 8000 er reistrert i Lebensborns protokoll.

Kilde: Aftenposten 17. oktober 2018

Mormor danset i regnet

Det var med utgangspunkt i virkelige hendelser og historier fra «tyskerjenter» at Trude Teige skrev romanen Mormor danset i regnet, her møter vi

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

«Mormor danset i regnet» handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet, men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Kjøp Mormor danset i regnet her

Lytt til Trude Teige og Trine Skei Grandes samtale om «tyskerjentene».