Endelig: bokhøst!

Aschehougs pressekonferanse 2016

[dropcap custom_class=»normal»]R[/dropcap]ett på sak: Aschehougs høstliste byr på soleklare vinnere, høy kvalitet, stor spenning og viktige debutanter!

Tekst: Kari J. Spjeldnæs

I all ubeskjedenhet må det kunne sies at Aschehoug har «gullrekka» av Norges krimforfattere – der dronningen med stor D heter Unni Lindell. I år er det 30 år siden hun debuterte som forfatter, hun har utgitt innpå 80 bøker og har vunnet en rekke priser. Unni Lindells krimromaner har solgt over 4 millioner eksemplarer. I høst kommer Jeg vet hvor du bor, med politiførstebetjent Marian Dahle i hovedrollen.

Høydramatiske krimromaner

Ikke bare presenterer vi en høstliste med særdeles høy tetthet av god krim, det er også en høstliste der det kan være vanskelig å skille mellom høydramatiske krimromaner og budskapet i nyhetene. Dessverre, må vi vel si. Tom Kristensen utgir i høst sin tiende krimroman for voksne og med Pandora spikrer han posisjonen som Norges thrillerkonge. Til høstens gullrekke av en krimliste hører også Øystein Wiik og Ingar Johnsrud.  Men ikke alle virkelighetstro spenningsbøker er kriminalromaner. Det bare virker som.

Trond Henriksen ble i 1991 utropt til Norges farligste kriminelle, med langt rulleblad og diverse fengselsopphold bak seg. 25 år senere utgir han en fortelling om forbrytelser, fengsler, pol’ti og røver så det står etter …

Virkelighetens viktige historier

Jakten på de virkelighetens viktige historiene gir oss noen enestående bøker i høst: Vi ser allerede at Ketil Bjørnstads bok om 70-tallet blir en av bokhøstens vinnere. Ivo de Figueiredo forteller om jakten på en far. Fartein Horgar har en dansk koloni i Vest-India som ramme om sitt historiske romanverk. Ellen Vahr skriver fram historien om den kloka kona som reddet liv i 1800-tallets Kristiania. Jon Gangdal har skrevet historien om den 13-år gamle jenta som døde i Valdres nyttårsaften, Trude Drevland forteller fra et liv med store ytterpunkter, Gunnar Jermann løfter fram de ukjente heltene fra første verdenskrig.

Prosa med politisk brodd

Vakker prosa med politisk brodd er stikkord som favner nobelprisvinner Toni Morrison og Edouard Louis. 85 år gammel utgir Morrison sin første samtidsroman, fortsatt med bankende hjerte for svart rettferdighet. Edouard Louis fortsetter å engasjere, kanskje provosere, i videreføringen av sin selvbiografiske samfunnsanalyse. Serien Sidespor er for øvrig i ferd med å etablere seg som en helt nødvendig kanal for viktige oversatte romaner vi ikke ville funnet på egenhånd. Karine Nyborg utgir noveller som dreier rundt grunnleggende læresetninger i økonomisk teori.

Politikken inntar også barnelitteraturen, innpakket i fabulerende humor. Lars Joachim Grimstad har skrevet tredje bok om statsminister Fahr og sønn. Igjen er det som om virkeligheten overgår fiksjonen, det er umulig ikke å tenke på en viss presidentkandidat med stort ego når jeg leser Egoland. «Hvem skal tenke på oss om vi ikke gjør det sjæl?,» for å sitere hovedpersonen.

Nye, norske barnebokforfattere

Årets høstliste skinner for yngre lesere! De siste årene er det bygget et imponerende lag av nye norske barnebokforfattere på Aschehoug. Kryptalportalen er Bobbie Peers andre bok om William Wenton. Den første vant ARKs barnebokpris. Serien er solgt til 36 land og Morten Tyldum skal lage film. Fascinerende univers med kodeknekking, posthuman forskning, mystiske skikkelser og mørke krefter.

Audhild Solberg har også vunnet ARKs barnebokpris og hennes to første bøker om Anne Bea er solgt til en rekke land. Anne Bea, albinojenta fra klassens sosiale bånnliga, jenta som etter to bøker har fått seg noen skikkelig gode venner og satt klassens superbitcher på plass flere ganger. Sjuende klasse og leirskole, skumle spøkelser og sitrende spenning. Handler om dem som faller utenfor – eller kunne gjort det, her er alvorlig tema i fengende fortelling.

Og dette er altså bare et lite dykk ned i en liste med mage flere viktige bøker som vil prege bokhøsten og bokhandlerne. Her på Ugla vil det jevnlig komme nytt og spennende bok-stoff. Følg oss gjerne!

Kari J. Spjeldnæs er Forlagsdirektør i Aschehoug Litteratur