En helt spesiell og intens skriveuke i Italia

«Etterdønningene fra kurset er fortsatt sterke. Takk for en fantastisk opplevelse», skriver kursdeltaker Fredrik Tambs tilbake i Norge. En uke med påfyll i et italiensk kloster setter spor. Få innblikk i en vanlig dag på skrivekurs med Demian Vitanza på Il Convento.

Av: Eli Frøvoll Thoresen

Vi er i den vakre Umbriaregionen, tre timer nord for Roma. Bygget vi befinner oss i skriver seg helt tilbake til 1158, da det ble reist som et abbedi viet sankt Peter. Ved ankomsten vår tok Live, ildsjelen bak dette som i dag er et studiested, oss med på omvisning i dette eldgamle komplekset. Allerede da vi rundet hjørnet inn på plassen utenfor klosteret kunne vi høre klokkene kime oss velkommen. Vi skulle snart erfare at de slår hvert femtende minutt -heldigvis kun fra soloppgang til solnedgang. Live viste oss klokketårnet, klosterhagen, søylegangene, det gamle silkefargeriet, olivenpresseriet, vinkjelleren, praktfulle fresker og takmalerier, og sist men ikke minst den frodige åpne hagen med utsikt over landskapet. For et fantastisk sted å være!

Det er den femte av i alt syv morgener i klosteret. Mange er på morgenyoga under de vakre takmaleriene på rommet som pleide å tilhøre abbeden selv. Andre igjen svømmer, mens noen hardt prioriterer å få en ekstra time på øyet etter en intens dag i forveien, og lang kveld med gode samtaler. Etter frokost er det igjen tid for skriveseminar. I går øvde deltakerne seg på «å se» gjennom praktiske øvelser sammen med kursholder Demians gode venn og yogalærer Prem. Dagens seminar starter som de fleste andre av kursdagene i forelesningsform.

Lærdommen gitt av Demian Vitanza har farga mine tanker og jeg håper de snart blir banka ned på papir. Takk for en begivenhetsrik og fin tur.
– Nesteren Hasani

Demian forteller oss om hvordan alle fortellinger er bygd rundt ulike vendepunkt. Det være seg noe så konkret som det å få et barn, å begynne i ny jobb, eller i en mer abstrakt form, som det å få en spesiell innsikt. Videre ønsker han at alle skal notere ned tre vendepunkt fra eget liv. Selv forteller han med innlevelse om scenen som utspilte seg i kulissene for hans eget valg om å begynne å skrive for alvor. Det viser seg nemlig at det var en helt spesiell katalysator som skapte dette vendepunktet hos ham. Noen deltakere deler også viktige hendelser fra eget liv, og gruppa dikter i fellesskap videre på scenene som blir fortalt.

Etter en intens økt er alle klare for lunsj; den blir som vanlig nytt på plassen i ly av de gamle ruinene, like utenfor kjøkkenet. I dag som alle dager her er det rikelig med god lokalprodusert mat: to retter, og hvitvin for dem som ønsker det. Deltakerne diskuterer dagens tema, og noen sier lattermildt at de tror dette kurset er deres viktigste vendepunktet hittil i livet. I dagene etter kurset skriver Kristine på Facebook at hun kjenner hjertet hennes har blitt større innenfor klostermurene, og takker for dette vendepunktet.

Tusen takk for en helt spesiell og intens uke. Kommer til å savne dere alle sammen.
– Irene Myrbostad

Like etter lunsj går mange tilbake til skrivestedene sine. Skjønt ikke alle. I dag har nemlig Live fikset en bil som kjører de som ønsker det til Asissi for å oppleve og hente ny inspirasjon i middelalderbyen der den hellige Frans levde. De som er igjen på klosteret arbeider videre med skrivingen, forbereder seg på personlig veiledning med Demian, eller bare nyter stillheten og de frodige omgivelsene. Slik er det etter lunsj hver dag; det finnes ulike tilbud, som utflukt til en kashmir-fabrikk like i nabobyen, man kan nye massasje av en lokal massør, ta en spasertur til middelalderbyen Trevi, bare tusle rundt i olivenlundene som omkranser klosteret, eller gå opp bakken til landhandelen på jakt etter lokale spesialiteter.

Noen timer senere kommer Asissi-delegasjonen tilbake til klostret -gjennomvåte. Uflaks nok skulle det komme et vanvittig regnskyll akkurat i det de skulle ta fatt på byen. De rekker heldigvis en god og varm dusj før middag (fem-retter!), og muligheten til å ta med varm kamille-te og rødvin inn i det lune biblioteket, en ombygd stall, for kvelden.

Aschehoug Akademi har arrangert mange skrivekurs, men dette er første gang vi har vært hos Live og Il Convento i Umbria. Deltakerne, kursholder Demian Vitanza og undertegnende er takknemlig for de fredelige dagene vi har fått her. Alle deltakerne lyder også samstemte i at Demians kurs var utrolig gjennomarbeidet og inspirerende. I tillegg må ikke hver enkelt av kursdeltakernes innsats undervurderes for helhetsinntrykket av kurset. Både de som lever i litteraturen hele tiden, og de som så seg selv som nye skribenter, utfordret og utfoldet seg til det fulle. Så mye engasjement og inspirasjon på et sted skal man lete lenge etter!