Fri din indre gamlis!

Mange sier at de har et indre barn. Det synes jeg er litt merkelig, for selv har jeg bestandig hatt en indre gamlis. En som roper ut alt det jeg aldri ville tørre å si selv.

Tekst: Elin Hansson

Jeg husker ikke helt når Hjørdis på 73 år flyttet inn i hodet mitt. Men jeg kan huske at jeg som tiåring drømte om å være pensjonist. Jeg var nesten litt misunnelig på farmor og farfar som kunne gjøre akkurat som de ville. De måtte ikke høre på foreldrene sine, gå på skolen eller gjøre ting de ikke hadde lyst til. De var frie. Jeg synes livet deres virket så sykt chill. Så slik startet idéen om en indre gamlis, slik som Liv, hovedpersonen i boka mi har.

Jeg visste at jeg ikke kunne skrive en A4 barnebok. Jeg har bestandig vært litt kantete og rar. Men det pleier som regel folk å synes at er morsomt. Så jeg håper de som leser boka både ler av den og med den. For når du setter en gammel dame på et rullebrett, vel, da kan alt skje.

Når det er sagt synes jeg det egentlig er mange likheter mellom ungdommer og seniorer i dag. I USA har de et begrep som de kaller «seenagers» som handler om at moderne pensjonistene lever livet og ikke bryr seg så mye om «act their age.» Det synes jeg er helt fantastisk.

Men det er også mye ensomhet blant ungdom og seniorer i dag, og det skal tas alvorlig. Etterhvert som jeg jobbet med Liv og temaet for boka ble det helt klart for meg at hun måtte ha noen eldre venninner. «De gamle venninnene» som egentlig var hennes farmors tidligere vennegjeng, blir hennes venninner i løpet av boka. Det liker jeg. Barn i dag har alt for lite kontakt med seniorer, og visa versa. Og så får hun jo også venner på sin egen alder, når hun bare tør å vise verden hvem hun er.

Jeg har en teori om at alle egentlig har en indre gamlis. En som synes det er helt topp å spise napoleonskake på Bristol, eller som hamstrer Lohengrin-sjokolade i smug. Ved et hvert menneske er det noe litt rart og gammelmodig, tror jeg. Og etter man har lest min bok er det ingen grunn til å holde det tilbake. Fri din indre gamlis!

Kjøp Blyanthjerte her

Blyanthjerte:

Den første store forelskelsen treffer Liv som en blyant i hjertet.

Liv er 12 år, men skulle ønske hun var en gammel dame. Ungdomsskolen frister ikke, aller helst vil hun sitte inne med farmor og spille kort eller tegne. Men farmor er her ikke lenger, og inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate.

Elin Hansson (f 1985) bor på Kongsberg og har gått Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning. Blyanthjerte er hennes første bok. Hun er fotograf, og spiller fele. Har jobbet som journalist i Dagbladet Magasinet, jobber nå som journalist og fotograf i Fjell og Vidde.