Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn

Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn

Den 11. mai 2009 får Kari Hilde Hodne French en oppringing som forandrer livet hennes. Sønnen Joshua er fengslet i Kongo sammen med kompanjong Tjostolv Moland. I samme øyeblikk starter en tilsynelatende endeløs kamp for å få de to nordmennene fri.

Sjokket

FRA FORORDET: Alle opplever vi hendelser som er mer eller mindre skjellsettende. De kan være gode eller vonde og får ofte konsekvenser for livet videre. Jeg og min familie har opplevd en slik Hendelse med stor H. Den var dyptgripende og varte i hele åtte år. I mediene ble den omtalt som Kongo-saken, Kongo-dramaet eller Kongo-affæren. For oss var det mye mer enn en sak eller et drama eller en affære, selv om det var rikelig med drama og mye fokus på sak. Det handlet om liv og død, om år i unntakstilstand, om liv som ble snudd opp ned, om sorg og savn, om håp og skuffelser, om venting og spenning, om vennskap og lojalitet, om forvirring og utfordringer, om motgang og medgang, om takknemlighet og glede.

De åtte årene ble en lærerik ferd i ukjent landskap, både på godt og vondt.

Begge de to nordmennene blir dømt til døden. Dette er Kari Hilde Hodne French sin sterke historie om hvordan hun snur bunnløs fortvilelse til aktiv handling. Hun følger farseaktige rettsaker, besøker loslitte kongolesiske fengsler, møter nyttige støttespillere, tungrodd byråkrati og maktpersoner av alle avskygninger.

Tjostolv Moland dør i 2013, men Joshua French blir omsider løslatt 16. mai 2017, etter åtte lange år. Uten Kari Hilde French sin innsats er det uvisst om sønnen ville overlevd. Dette er en historie om heltemot, om å overleve under umenneskelige press, og om en mors ubetingede kjærlighet.

 

Beretningen om Kari Hilde Hodne French’ åtte år lange kamp for å få sin sønn ut av fengselet i Kongo er blitt til en usedvanlig gjennomarbeidet, detaljrik og engasjerende dokumentarbok.
– Sindre Hovdenakk, VG

«Mama French»s opplevelse av verden gjør fortellingen hennes lærerik og rystende.
– Jon Rognlien, Dagbladet

Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn