Kategori: Diverse

Alias Grace – boka bak Netflix-serien

Les Alias Grace – boka bak Netflix-serien

Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood fyller i disse dager 78 år, og er i vinden som aldri før. HBO-serien basert på romanen Tjenerinnens beretning, som ble utgitt 1985, er blitt en stor suksess, og aktualiteten i historien er slående.

Av: Synnøve Tresselt

Nå følger Netflix opp med en serie som tar utgangspunkt i romanen Alias Grace fra 1996. Denne boken bygger på en virkelig hendelse. Den handler om 16 år gamle Grace Marks som i 1843 ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på sin arbeidsgiver og hans elskerinne.

Grace er selv romanens fortellerstemmer og hun skriver: «Det er 1851. Jeg blir fireogtyve år på min neste fødselsdag. Jeg har vært lukket inne her siden jeg var seksten. Jeg er en mønsterfange og ikke til besvær. Det sier fengselsdirektørens kone, jeg overhørte henne si det. Jeg får med meg det aller meste. Hvis jeg er flink og rolig nok, lar de meg kanskje slippe fri; men det er ikke lett å være rolig og flink, det er som å henge fra kanten av en bro som man allerede har falt utfor; man rører seg tilsynelatende ikke, bare henger der, og likevel tar det alt en har av krefter.»

Grace skal ha utført drapet sammen med James McDermot. James blir dømt til døden og henrettet i 1843. Men hvilken rolle spilte egentlig Grace i det grusomme dobbeltdrapet? Fortellingen er full av overraskelser, og det store spørsmålet er: Var hun en femme fatale som manipulerte James McDermot slik noen av datidens eksperter hevdet? Eller var hun tvert imot en livredd jente som ble trukket inn i et drama hun ikke kunne ane rekkevidden av?

Nok en gang bekrefter Atwood at hun er en av vår tids største fortellere.

Les Alias Grace – boka bak Netflix-serien

Alias Grace av Margaret Atwood

Hva er en sann historie?
Det er spørsmålet i denne fascinerende beretningen om 16 år gamle Grace Marks som blir dømt til livsvarig fengsel for det brutale drapet på sin arbeidsgiver, Thomas Kinnear og hans husholderske og elskerinne Nancy Montgomery. Hennes medsammensvorne, James McDermot blir hengt for drapene 21. november 1843.

Men hvilken rolle spilte egentlig Grace i det grusomme dobbeltdrapet? Var hun en femme fatale som stod bak forbrytelsen og som manipulerte James McDermot? Eller var hun tvert imot en vettskremt jentunge som ble trukket inn i et drama hun ikke kunne ane rekkevidden av?

Romanen er basert på virkelige hendelser.

Bestill boka her

Lesetips fra Facebook

Vi spurte alle leserne som følger Facebook-siden vår etter lesetips, og det rant inn. Dette er bare noen av bøkene som leses for tida:

«Har akkurat lest Harpiks av Ane Riel. En helt utrolig bok som man ikke glemmer så lett. Anbefales!»
– Britt

«Drev med research og slo opp i Den lille prinsen. Alltid like herlig.»
– Solveig

«Har lest mye av Nadia Hashimi og Arto Paassiliina veldig gode forfattere begge to.»
– Arnold

«Drømmer fra Texaco og Sauebondens liv»
– Britt

«Blodskraft av Lise Forfang Grimnes – kjempespennende!»
– Vibeke

«Grøss og gru, jeg leser Jo Nesbøs siste bok Tørst»
– Anne

Harde pakker er best!

harde pakker er best

[dropcap custom_class=»normal»]B[/dropcap]arnebøker er den beste julegave – for store og små. For da kan man samles om morsomme historier, spennende fortellinger og kanskje til og med kan både voksne og barn lære litt av hvert? Vi har plukket ut noen perler fra årets liste av barnebøker! 

[spacer]

Ny bok fra populære og prisvinnende Audhild Solberg. Anne Bea og Superbitchene er tilbake!

[spacer]

det-spoker-for-superbitcheneFire måneder har gått siden superbitchene dreit seg ut og Anne Bea rykka opp fra bånnligaen. Trettenårsdagen nærmer seg med stormskritt, men først skal hele sjuende klasse på leirskole – på et nedlagt hotell høyt oppe på fjellet.  Det blir en tur hun aldri kommer til å glemme. Hvem er det som lager den uhyggelige lyden i kjelleren? Og går det egentlig an å være forelska i to stykker samtidig?

Dette er den tredje boka om Anne Bea, Nils og superbitchene. Den første, Kampen mot superbitchene (2014), har vunnet en rekke leserpriser, blant annet ARKs barnebokpris 2014, og er under oversettelse til åtte språk. Oppfølgeren Superbitchene driter seg ut kom i 2015.

[spacer]

[spacer]

EGOLAND er en bok om store hemmeligheter og små løgner, om egoisme, kjærlighet, ondskap – og verdien av å dykke etter småkrabber.

Og så er det en bok om å prøve å gjøre det rette når alle andre er opptatt med noe helt annet.

egolandDet er sommer og Statsminister Teddy Fahr er mer populær enn noensinne. (Ifølge meningsmålingene drømmer 91 % av single, norske damer over førti om å klippe tåneglene hans.) Men mye vil ha mer, Teddys drøm er å bli den mest populære statsministeren gjennom tidene. Derfor bygger han verdens største vannsklie fra taket av Operaen, han gjør om Bislett Stadion til en hypermoderne vikingpark og han innfører «Teddy-Timen», slik at alle kan sove én time lenger om morgenen.

Sønnen hans, Finn, er derimot bekymret.

For hvem var den gamle, desperate mannen som sto ved porten deres og ropte «Menneskene skal falle om!»? Og hva er det med Maria, den nye jenta i klassen – utover at hun må være det peneste han noensinne har sett? Og hvem kan redde dem alle når den gamle mannen faktisk får rett – og nordmenn begynner å sovne – én etter én – uten å våkne opp igjen?

[spacer]
[spacer]

Doktor Proktor, Lise og Bulle er tilbake i et ellevilt juleeventyr fra en av Norges aller, aller beste barnebokforfattere.

kan-doktor-proktor-redde-julaKan Doktor Proktor redde jula? Dét er spørsmålet når Herr Thrane kjøper rettighetene til å feire jul, og millioner av barn over hele verden står i fare for ikke å få julegavene sine. Sammen med Bulle og Lise må Proktor alliere seg med selveste julenissen, som slett ikke er den koselige, bestefaraktige typen de trodde han var.

[spacer]

[spacer]

Bobbie Peers følger opp fjorårets sensasjonelle barnebokdebut, LURIDIUMSTYVEN. Serien om William Wenton er nå solgt til 36 land!

kryptalportalenWilliam er tilbake på Institutt for Posthuman forskning. Her er alt annerledes; det er vakter overalt, portforbud og strenge regler. Grunnen er at Abraham Talley holdes nedfryst i kjelleren, men det er noe som ikke stemmer. Hvem er den mystiske damen som prøver å kontakte William om natta? Hva skyldes de plutselige anfallene William har begynt å få? Og hva i huleste er en kryptalportal?

William og Iscia står overfor mørke krefter de ikke ante omfanget av, og de begir seg ut på en farefull ferd i jakten på luridiumets hemmeligheter.

[spacer]

[spacer]

Tom Gates: Ekstra stilige saker

ekstra-stilige-sakerDet er kjempekaldt ute, og Tom venter bare på at det skal begynne å snø slik at han og Derek kan ha snøballkrig. Men når et skikkelig heftig snøvær stenger skolen, må Tom være hjemme sammen med den gretne søsteren sin og en gjeng slektninger som har kommet på besøk for å planlegge gullbryllupsfesten til besteforeldrene hans. Ikke akkurat det han drømte om, altså …

[spacer]

 

 

Ferjesvele – Sunnmørsk tradisjon på sitt beste

Svele fra Trude Teiges Matminne

[dropcap custom_class=»normal»]S[/dropcap]vele er noko av det beste som finst. Helst nysteikte, lunka, slik at smøret smeltar og blandar seg med sukkeret. Eg strevde ei stund med å få svelene slik som mor mi laga dei, men etter hvart synest eg dei liknar meir og meir; fløyelsmjuke, svampaktige og så porøse at dei går i oppløysing av seg sjølv på tunga. 

Tekst: Trude Teige

Og som eg gjorde det, kjem mine barn springande når dei kjenner lukta av svele og får vere med og steike. No er det deira tur å være korleis det skal gjerast. Eg håper dei vil hugse slvele for meir enn den gode smaken, at dei gugsar lukta i kjøkkenet, lyden av rødra som lett reste mot den varme takka, at det var ei gyggelstund rundt kjøkkenbordet.

Svele og ferje høyrer saman, og det er mykje takk vere mannen som begynte å steike svele på ferjene i Møre og Romsdal Fylkesbåtar i 46 år. Han fortel at han var van til sveler heimanfrå og begynte å steike svele på ferja «Hjørungavåg» då den vart sett inn i trafikk mellom Hareid og Ålesund i 1979.

– Det var visst ganske populært, seier han smålåten.

Og det kan han trygt seie. Skal tru kor mykje pengar ferjeselskapet har tent på sveler opp gjennom åra? For det er vel ikkje eit menneske på Sunnmøre som ikkje har kjøpt svele på ferja?

Oppskrift på ferjesvele

Oppskrifta og teksten er frå Matminne frå mors kjøkken

  • 5 egg
  • 1 stor kopp sukker
  • 1 l kulturmjølk
  • 1 l kveitemjøl
  • 1 ts natron
  • 1 ts hornsalt
  • 75 g maragin

Pisk egg, sukker, natron og hornsalg godt. Slå deretter i mjølka og rør inn mjølet. Ha til slutt i smelta margarin.

Svelene skal steikast gyllenbrune på kvar side. Den «originale» ferjesvela skal serverast med rørt smør og sukker. Men sirup, syltetøy og rømme eller brunost er heller ikkje å forakte.

 

Matminne frå mors kjøkken av Trude Teige handlar om tradisjonell norsk mat, skapt av formødrene våre, og er difor også ei bok om kvinnehistorie, matkultur, tradisjonar og identitet.

Ei folkelig og god bok som garantert blir en vinner på gavebordet

Dagbladet, terninkast 5

Det er sjelden norske matbøker strukker av slik hjemstavnsglede uten bismak

Borghild Fiskå, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

Hagefest uten værforbehold

Hagefest

[dropcap custom_class=»normal»]G[/dropcap]årsdagens årlige hagefest ble den våteste i manns minne, uten at det så ut til å legge noen demper på stemningen. Hva gjør det at været er grått og det bøtter ned når noe av det mest fargerike Kultur-Norge kan by på er samlet, skriver blant annet Dagbladet i dag.

– Kjære forfattere! Denne festen er for dere og til dere, innledet Mads Nygaard i går. Særlig ønsket Aschehougs konsernsjef debutantene velkommen, før han lot ordet gå til Bjørn Ivar Fyksen, jurymedlem i landets gjeveste litterære pris: Aschehoug-prisen.

Tradisjonen tro tildeles æresprisen en norsk forfatter uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. I år gikk denne til Per Petterson, en særdeles verdig vinner.

«Dette er et forfatterskap med aske i munnen, sand i skoa, og jeg kunne sagt at det er vakkert, men det synes nok forfatteren blir jålete, og det er greit for meg. Jeg kan si det er fint. Veldig fint, sier juryen om årets prisvinner.»

Selv uttalte Per Petterson:

Tusen, tusen takk til de som bestemte at jeg skulle få denne prisen. Det var bra greier. Jeg ble veldig glad.

Pressen var selvsagt til stede:

Dagbladet: «Hva gjør det at været er grått og det bøtter ned når noe av det mest fargerike Kultur-Norge kan by på er samlet i en overdådig hage på Beste Vest i Oslo.»

VG: «Fiffen i norsk kulturliv trosset regnet og dekorerte hagen i Drammensveien med oransje paraplyer.»

Aftenposten: «Forfatteren Per Petterson ble tildelt Aschehoug-prisen under forlagets årlige hagefest. – Årets vinner er en grundig og ordentlig språkkunstner, sier juryen.»

Bildekavalkade Aschehougs hagefest 2016

Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest
Hagefest

Foto: Stine Friis Hals

Slik skriver du god dialog

Skrivetips

Dialogen er en kampsone, sier Kjetil Indregard. Med nesten 400 episoder med Hotell Cæsar bak seg, er skulespill-, film- og tv-manusforfatter Kjetil Indregard definitivt en habil kursholder om å skrive dialog.

Indregård er også manusforfatter bak tv-serier som «Helt perfekt» og «Kongsvik Videregående». I høst holder han kurs om å skrive dialog i regi av Aschehoug forlag.

En dialog er alltid mer spennende hvis noen vet mer enn noen andre, mener Indregard.

Det kan være vet at en av karakterene vet mer enn noen annen, at leserne vet noe karakteren ikke vet, at karakteren vet noe leserne ikke vet eller at forfatteren vet noe verken karakterene eller leserne vet.

– Dette gapet i kunnskap, også kaldt knowledge gap, er mat for oss forfattere, sier Kjetil Indregård.

Dette er Kjetil Indregards beste skrivetips:

Tre tips til å skrive en god dialog

  • Lær hvordan mennesker faktisk snakker. Med alt det fører med seg av pauser, eh-er, ufullførte setninger, og så videre.
  • Lytt til folka rundt deg! Alle har sin unike måte å bruke språket på. Førsteversjoner av dialoger du har skrevet, er alltid dårligere enn det du har i hodet.
  • Legg bort teksten i noen timer (eller dager), og ta den opp igjen senere.

Vil du vite mer om Aschehougs skrivekurs? Eller ønsker du flere tips om å skrive? Her finner du mer informasjon om skrivekurs og skrivetips.