Dette leser forfatterne i sommer

For å bli god til å skrive må du lese. Mye. Dette vet forfattere, og da er det ikke rart at lesing står høyt oppe på prioriteringslista for sommeren. Her er noen av bøkene de skal lese i sommer.

Heine Bakkeid:

Boken heter «Ordinary Men – Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland» den er skrevet av Christopher R. Brown.

Har blitt fortalt at dette er en av bøkene som må leses.

Sondre Hallvardson Bjørgum:

I sommar skal eg lesa Aasne Linnestå si nydelege bok «Stanislaw» for andre gong (inspirasjon), lesa meg gjennom siste rest av Stein Mehren sitt forfattarskap (research til ny bok) og ikkje minst lesa hendene til borna mine (dei to artigaste bøkene i livet).

I tillegg har eg ei lesande kona som forer meg med nye bøker når mi litterære Pez-maskin er gått tom.

Ingar Johnsrud:

I sommer leser jeg Pierre Lemaitres «Vi ses der oppe».

Franskmannens krimbøker «Alex», «Irene» og «Camille» er knakende gode, fulle av svart humor og groteske detaljer, og vel verdt å lese for alle som ikke allerede har lest dem. «Vi ses der oppe» er ingen krim, men en roman om to skakkjørte soldater som har overlevd første verdenskrig, og som nå skal stable seg på beina igjen.

Trude Teige:

Eg skal lese maaaange krimbøker i sommar.
Alle er norske, og det er fordi eg sit i Rivertonjuryen.

Helge Torvund:

Eg skal lesa ei litt uklassifiserbar bok, som har tittelen «Drinks With Dead Poets. The Autumn Term».

Eg kjøpte den fordi eg hadde stort utbytte av ei anna bok av Glyn Maxwell, «On Poetry». Eit dikt i
mi bok «Alt brenner» som heiter «Alle ventar på Glyn» er inspirert av den boka. I «Drinks With Dead Poets» vaknar Maxwell i ein mystisk landsby utan å ane kvifor han er der, eller om han drøymer eller er død. Han møter og snakkar med mange studentar som han openbart skal undervise, men han møter også Emily Dickinson, Brontë-systrene, Byron, Whitman og Yeats og så vidare. Alt dei døde poetane seier, har dei sjølv formulert.

Aasne Linnestå:

Jeg skal lese og fordype meg i Inger Christensen i sommer. Hele 955 sider med etterlatte skrifter. Dikt. Prosa. Tegninger og skisser/utkast. For meg er Inger Christensen en av de aller største poetene. Hver gang jeg leser noe av henne blir jeg både litt mer skjerpa, og ganske satt ut, på den fine måten. I løpet av sommeren håper jeg at dykkene ned i dette store materialet også vil materialisere seg i et essay.

jeg husker en hvid lilje
jeg husker en grå flod

hjerte!

Oda Malmin

Eg skal lesa nye og gamle klassikarar i sommar – det er så mykje eg har tenkt i årevis eg skulle ha lese, mellom anna Virginia Woolf. Og så skal me lesa «Hjertet er en ensom jeger» i leseklubben eg er med i – det er fascinerande at ein 23-åring kan skriva eit verk som blir lese nesten 80 år seinare, og eg gler meg til å oppleva det.

Jan Kjærstad

Den første boka jeg skal lese i sommer, har jeg for lengst kjøpt inn: Michael Ondaatjes nye roman «Warlight». Ondaatje er en av de ganske få forfattere jeg leser alt av. Jeg tar frem blyanten, for jeg vet jeg kommer til å skrive mye i margene. Ondaatje er en forfatter som rett og slett avføder egen lyst til å skrive, tenke annerledes, tenke videre. Jeg merker en særskilt kløe i kroppen, en utålmodighet etter å lese, når jeg ser at Ondaatje har kommet med en ny bok. Men jeg har klart å spare «Warlight» til ferien, siden den fortjener stille dager, min fulle oppmerksomhet.

Christian René Wold

Denne sommeren holder jeg meg til krimsjangeren, da jeg jobber med redigering av min neste spenningsroman!

Og hvem er vel en bedre inspirator enn Anders de la Motte, som skriver Stockholmskrim som det ryker av.

God lesesommer til alle!

Filed under Bokstoff

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.