Det som reddes kan

en roman

Velg format

179 kr
På lager
ISBN
9788203266560
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

Vis info om boka Skjul info om boka

Sider 303
Utgitt 2020
ISBN 9788203266560
Format Pocket
Språk Bokmål
Bokgruppe 504
Oversetter Eve-Marie Lund
Salgsdato 02.01.2020
Orig. tittel Salvage the bones
Emne Mississippi Skjønnlitteratur Naturkatastrofer Fattigdom Familie Romaner Afro-amerikanere
Orkanen Katrina er på vei mot USAs fastland. I en fattig dump i Mississippi bor 14 år gamle gravide Esch sammen med tre brødre, en fordrukken far - og en hund som prøver å holde liv i valpene sine. Sammen må familien sikre hjemmet mot Katrinas herjinger. Faren skader seg, mens barna barrikaderer vinduene, hamstrer mat, fyller vann på alle tilgjengelige kanner og drivstoff på farens gamle bil. Det er tøffe forhold, men familien støtter og passer på hverandre.
Esch og familien hennes er lutfattige, går i lurvete klær, sover på møkkete lakener og har ikke alltid noe å spise, men de er ikke stakkarslige. De lever livet slik det er, med en ukuelig overlevelsesevne.

 

«Denne romanen rammer deg som en tornado. Jesmyn Wards språk, troverdig oversatt av Eve-Marie Lund, gnistrer av billedrikdom, blues og poesi og har samtidig et enormt trøkk, et fortellerdriv som tar pusten fra deg.» Fredrik Wandrup, Dagbladet (Terningkast 6)

«Rått og heftig om kampen for tilværelsen. Råheten i tilværelsen gjenskapes i språket og i rytmen og sidene fyker unna i rasende fart.» Altaposten (Terningkast 6)

«Roman med orkan styrke. Enestående fortelling om en fattig, svart familie som får orkanen Katrina kastet over seg. En intens leseopplevelse som anbefales.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Det er en varm og vakker fortelling om omsorg. Om samhold og lojalitet. Romanen er fint skrevet, med alle sansene påskrudd. Det er lett å se for seg alt Jesmyn Ward skildrer – den dampende varmen, kampen mellom natur og sivilisasjon, samholdet mellom menneskene og dyrene – og hun krydrer godt med ofte overraskende språklige bilder og sammenligninger. Og alle hundeelskere kan glede seg litt ekstra over et av de tetteste portrettene i hvert fall jeg har lest om en hund og dens eier.» Ger Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Storslagent» Ola Innset, Klassekampen

«Rørende portrett av en fattig sørstatsfamilie som forbereder seg på orkan.» Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet

«Gjør sterkt inntrykk» Leif Ekle, NRK

Jesmyn Ward

Jesmyn Ward

Jesmyn Ward (født 1977) har en tydelig, litterær stemme. Hun debuterte i 2008 og har skrevet tre romaner og en erindringsbok. Ward er en av veldig få som har vunnet den prestisjetunge prisen National Book Award to ganger, først for Det som reddes kan i 2011, deretter for Sing, Unburied, Sing i 2017. Ward har blant mange andre priser også vunnet PEN/Faulkner Award for Fiction, og har aldri lagt skjul på sin store inspirasjon; nobelprisvinneren William Faulkner. Ward var den første i sin familie som tok høyere utdannelse. Familien hennes ble selv ofre for orkanen Katrina. Hun er i dag førsteamanuensis ved Tulane University og bor i Mississippi.

Les mer

Artikler

Utdrag: Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward

Jojo og familien hans herjes av dyp kjærlighet og sterke konflikter. Dette er opprivende, vakkert, kraftfullt og ømt!
Les mer