Det er ingen vei tilbake

Gisseldrama på bygdeskole. Tre gutter bryter seg inn på skolen der Katia og Madeleine øver i musikkrommet. Guttene har en plan, men de er også desperate. Les utdraget fra Dropout av Annette Münch.

Tre gutter bryter seg inn på skolen der Katia og Madeleine øver i musikkrommet. Guttene har en plan, men de er også desperate, og, viser det seg, ganske amatørmessige. De fem unge menneskene er innelukket i skolen, det blir intenst, klaustrofobisk og farlig. Gradvis får vi vite at den felles planen guttene har, er underordnet. De har alle sin egen agenda, som truer samarbeidet dem imellom.

Utdrag fra Dropout av Annette Münch

DANIEL KL. 21:06

Det er ingen vei tilbake

Døren til fyrrommet går opp med et seigt knirk. En innestengt lukt velter ut mot dem, luften smaker støv. Daniel føler seg frem med hånden på innsiden av veggen til han finner en bryter. Et par lysstoffrør blinker noen ganger før de slår seg på. Midt på det flekkete betonggulvet står pappesker som har revnet langs midten. Gulnede papirer har sklidd ut. Aluminiumsrør slynger seg under taket som feite, glinsende slanger, og ett av dem forsvinner ned i en rødmalt
tank på størrelse med et kjøleskap som sender jevn during gjennom rommet.
– Gå inn, kommanderer Daniel.

Katia kikker inn i rommet og nøler et øyeblikk. Så skritter hun over et par svarte permer og en stoffbylt. Bevegelsene er varsomme, som om hun forventer at gjenstandene når som helst kan sprette opp og bite henne i leggen. Beina er lange og solbrune. Han kan se konturen av lårene og en fast rumpe gjennom kjolestoffet. Hadde anledningen vært en hvilken som helst annen, hadde han nytt synet. Men ikke i kveld.
– Still deg innerst ved veggen, sier han kort.

Katia gjør som han sier. Hun blir stående foran veggen med armene i kors og stirre ut i ingenting. Daniel lukker døren bak dem. Det er ikke tid til redsel, nøling og usikkerhet. De neste minuttene må han følge planen til hver minste detalj. Han skyver eskene og permene unna med foten, lager en åpen plass på gulvet og lar bagen skli forsiktig av ryggen. Så setter han seg på huk og drar glidelåsen opp. Hvert sekund er verdifullt, men hvis han stresser, vil han gjøre feil og i verste fall ødelegge noe. Han tvinger seg til å pakke innholdet rolig ut og plasserer det på en smal furuhylle. En gammel lampeledning. En eggklokke, limpistol og en pakke med spiker…

Hjertet hamrer hardere i brystet etter hvert som gjenstandene kommer til syne. Snart står alt oppstilt på en lang rekke, som avventende soldater. Klare til å bygges sammen på akkurat den måten som vil forandre taket over dem til et eneste stort gap. Som vil blåse hull i alle veggene og rive døren av hengslene og sende den et sted langt borte i gangen. Daniel synes fortsatt det er merkelig å tenke på at gjenstandene hver for seg er like ufarlige som Lego-klosser. Men sammen kan de skape sjokkbølger kraftige nok til å knuse vindusrutene over hodet deres og sende sylskarpt glasskår hundrevis av meter. De siste månedene har alle gjentatt at han må hvile og ta tiden til hjelp. Da vil tankene og de vonde følelsene forsvinne, og han vil bli den han pleide å være igjen. Men det siste Daniel vil, er å bli den han var før. De har ikke hørt på ham. Eksplosjonen derimot, kan ingen ignorere.

Kjøp Dropout her