Det aller beste

av

D

ette er nostalgi, det er morsomt, det er søtt, det er originalt! Dette lukter klassiker!, jubler bibliotekar Elisabeth Kjensli Johansen på Facebook. Maja Lunde og Hans Jørgen Sandnes har skapt en magisk barnebok om sjokolade. Og illustrasjonene er selvfølgelig fargelagt med flytende sjokolade.

Når bestevennen Choco flytter, blir Ninon så trist at hun er sikker på at hun aldri vil bli glad igjen. Men så kommer verdens aller beste kokker til landsbyen for å konkurrere. Samtidig får hun en mystisk konvolutt i posten. Den helt sanne historien om hvordan det aller beste ble til er en forunderlig fortelling om hvordan pizza, spagetti og iskrem ble til. Det handler om sure mesterkokker, en vrang katt, fem kakaobønner og – ikke minst – ei veldig fantasifull jente.

Jeg ville tegne en bok som boblet av liv. Som om idéene hadde sprutet ned på arket.

Boka er eventyrlig illustrert av Hans Jørgen Sandnes, og alle bildene er malt med ekte sjokolade. – Jeg ville tegne en bok som boblet av liv. Som om idéene hadde sprutet ned på arket. Og da jeg kikket bort på skrinet med vannfarger, lå de der så altfor pent og pyntelig. Da slo det meg: boka handler jo om sjokolade! Kanskje det går an å male med flytende sjokolade? Jeg tømte butikkhyllene for alle sjokoladevarianter, og satte meg til tegnebordet. Noen sjokoladetyper ble klissete da de tørket. Andre gikk ikke an å smelte godt nok. Noen sjokolader skilte seg i vann, mens andre ble harde som stein. Men til slutt fikk jeg det til, og oppskriften var enkel – tykk, god kakao som har stått til dagen etter! Målet var å skape en sprudlende bildebok. Mange motiver på hver side, levende figurer og boblende situasjoner. Det skulle ikke være perfekt – det skulle se ut som om tegningene ble tegnet i takt med fortellingen. Som om det blir funnet på i farta, fortalt til en 5-åring, på et fang eller ved en sengekant. Majas historie er fantastisk og eventyrlig. Men bak humoren ligger en fortelling om inspirasjon og savn, og hvordan den lille jenta Ninon klarer å skape noe helt nytt. De voksne kokkene er mest opptatt av gevinster og medaljer. Men Ninon styres av følelser, åpenhet og nysgjerrighet, sier Hans Jørgen Sandnes.

Les mer