Ny destinasjon fra 2018: MÅNEN!

I min nye roman Baksiden har Katrines pappa forsvunnet under en romferd rundt månen, som han har vært med på som romturist. Synes du det høres helt usannsynlig ut? Vel, allerede til neste år skal det bli mulig å oppleve månen som turist, hvis Elon Musk får det som han vil.

Av: Endre Lund Eriksenb

Av alle steder mennesket har vært, må månen være det mest ensomme stedet. Ikke bare fordi det er så langt hjemmefra, 384 400 km fra jorda. Men det er praktisk talt helt dødt der. Ingen atmosfære, men en overflate som blir beskrevet som et slags vakuum uten vind eller vær. Sanden på overflaten har ligget uberørt i tusenvis av år, med unntak av de stedene der amerikanske astronauter trampet rundt for snart 50 år siden. ”A magnificent desolation”, som andremann på månen, Buzz Aldrin beskrev det. En storslått ødehet.

Foto: NASA, Apollo 14

Over gjenomsnittet interessert i månen

Jeg har vært over gjennomsnittet interessert i månen helt siden jeg skrev min første bok, Pitbull-Terje går amok. Hovedpersonen Jim har en mamma som har angst og er redd for å gå ut, men samtidig dypt fascinert av astronautene som torde å reise helt til månen. I filmen basert på boka har månen fått en enda større rolle. Mot slutten må mamma ta sine første, små skritt ute i den store, farlige verden for å komme seg til garasjen der Jim har forskanset seg. Da hjelper det med inspirasjon fra månelanderne, som også tok sine små skritt i skumle omgivelser. For mamma blir vandringen over tunet som en månevandring.

Omkring år 2006 fikk jeg ideen til en spenningshistorie der deler av handlingen skulle foregå på månen, nærmere bestemt på BAKSIDEN av månen. Jeg begynte å gjøre research og leste masse om månelandingene, og særlig om den aller første, i juli 1969. Egentlig var det Buzz Aldrin som skulle være førstemann til å gå forsiktig ut fra månelandingsfartøyet og vandre på månens overflate. Men av praktiske grunner, og trolig også fordi Neil Armstrong ble regnet som bedre egnet på grunn av sin joviale personlighet, ble Neil valgt i stedet. Ryktene sier at Buzz ble veldig sur, og at faren hans ringte og skjelte ut de ansvarlige i NASA. Det ga meg ideen til å en mockumentary om månelandingen. I Førstemann som pissa på månen er det ikke førstemann Neil, men andremann Buzz som er hovedpersonen. Reisen til månen i det trange romskipet blir som en bilferie der de tre om bord krangler hele tida – blant annet om hvem som skal bli førstemann ut. Boka kom ut i 2009.

Foto: NASA, Apollo 16

Ville det skulle være realistisk

Spenningsromanen Baksiden tok lenger tid å skrive, blant annet fordi prosjektet krevde mye research. Selv om historien skulle skje noen få år fram i tid og ha en dash science fiction, ville jeg at det som skjedde i rommet skulle være realistisk. Derfor er det ikke et fantasiromskip Katrines pappa har vunnet en romferd med, men et romskip som alt eksisterer, og som allerede har tatt med seg flere romturister. Det russiske Soyuz-romskipet fraktet mellom 2001 og 2009 totalt syv temmelig rike personer opp i rommet. Turistene betalte opp til 40 millioner amerikanske dollar for å bli med på hver sin tur til den internasjonale romstasjonen ISS. Der var de gjester noen dager før de ble med tilbake til jorda med en annen Soyuz-kapsel. Tidligere Microsoft-sjef Charles Simonyi var så fornøyd at han til og med bestilte en ny tur.

Etter at NASAs romfergeprogram ble avsluttet, har det russiske romfartsbyrået Roskosmos måtte si nei til å ta med nye gjester, siden Soyuz-rakettene ble eneste måte å frakte utstyr og astronauter til og fra romstasjonen. Men flere private selskaper har lenge planlagt ulike former for romturisme. Et av de mest kjente prosjektene er Richard Bransons Virgin Galactic, som i årevis har snakket om å tilby kortere turer i det nære rom med SpaceShipTwo. Etter flere mislykkede prøveturer har planene blitt stadig utsatt. Siste nytt er at Branson mener disse turene skal kunne komme i gang innen fem måneder.

Bestill Baksiden her

Romturisme

De siste årene har Tesla-eier Elons Musks selskap SpaceX revolusjonert romfarten ved å bygge større og kraftigere romraketter, som til og med kan brukes flere ganger. I år annonserte Elon Musk at SpaceX har planer om å sende to romturister rundt månen og tilbake med sitt nye romskip Dragon V2. To privatpersoner skal ha betalt et betydelig beløp i depositum. På Twitter har Musk publisert bilder av kule romdrakter som ser ut som ser ut til å være inspirert av science fiction-universet TRON. Selve kapselen turistene skal sitte i når Falcon-raketten skyter dem til værs, minner om en oppgradert Tesla-versjon av Brødrene Dals tidsmaskin. Hvis alt går etter planen, blir de første turistene sendt rundt månen allerede i 2018.

Hvis det skjer, får vi håpe det går bedre med dem enn det går med Katrines pappa i Baksiden. Romskipet han er ombord i, forsvinner på baksiden av månen, på den delen av månen som aldri vender seg mot jorda. Alle regner med at pappa og de andre to ombord er døde. Men så en dag får Katrine en mail, fra pappa. Han befinner seg på baksiden av månen, i en hemmelig base. Og det som foregår der, er så hemmelig at noen er villige til å gjøre alt for å holde det skjult.

Prislappen på SpaceX sine måneturer er ikke blitt annonsert, men jeg har en følelse av at det er noe høyere enn feriebudsjettet mitt. Og det er kanskje like greit, for etter å ha vært en del på månen i de siste årene, føler jeg at jeg har dannet meg et visst inntrykk av hvordan det ville vært å havne der. Det er ikke et sted man har lyst å bli værende, for å si det sånn. Særlig når man vet om hemmeligheten som noen skjuler der…