Den store skrivekløen

skrivekurs for forfatterspirer: å skrive Foto: Ingeborg LindsethFoto: Ingeborg Lindseth

[dropcap custom_class=»normal»]A[/dropcap]ldri har det vært enklere å dele tanker og ideer i skriftlig form. Selvpublisering, blogger og ulike app’er gjør at hvem som helst kan utgi egne tekster. Men hvordan kan man vite om det man skriver, er bra nok?

Dette er nok noe av grunnen til at stadig flere går på skrivekurs i ulike varianter. Det finnes et bredt spekter av tilbydere, nivåer og løsninger. Noen foretrekker nettkurs og webinarer, andre reiser bort på skrivekurs i utlandet, mens andre igjen foretrekker å sette av en helg eller kveld til litt påfyll. Men mange av deltakerne bærer nok også på den store drømmen om en gang å bli utgitt forfatter …

Forfattere som kursholdere

Ivo Figueiredo spankulerer rundt i forlagets kantine, først i én retning, så i en annen, til han til slutt ikke kommer lenger. Fra kroken innerst i et hjørne, forklarer han det han i form av sin person illustrerer: Hvordan man så lett kan skrive seg på avveie som sakprosaforfatter.

Han kommer seg videre. Selvsagt. Og hvordan man gjør akkurat dét som skrivende menneske, skal han forklare i løpet av en høsthelg der 34 deltakere er samlet for å delta på skrivekurset «Hvordan skrive god sakprosa».

Avslutt skrivedagen midt i en setning du er fornøyd med, akkurat idet du har fått dagens siste gode idé. Da kan du bare glede deg til å fortsette dagen etter …

Ivo de Figueiredo ser til Henrik Ibsen for gode skrivetips.

Erfaringsbaserte skrivekurs

I to semestre har det foregått skrivekurs på kveldstid og i helger i forlagshuset Aschehougs kantine. En rekke erfarne forfattere og manusforfattere har i løpet av ulike kurs bidratt med sine beste skriveråd, basert på egne erfaringer.

Blant kursholderne er krimforfatter Tom Egeland. ‒ Mitt inntrykk er at kursdeltakerne synes det er nyttig å få et innblikk i en annen forfatters skriveverksted, metode og tenkning, sier han.

Den magiske skriveflyten

Egelands kurskveld tok for seg kunsten å skrive krim, og som prisvinnende og bestselgende forfatter vet han hva han snakker om. Om selve skriveprosessen deler han følgende refleksjon:

– Jeg tror mye styres av intuisjon og magefølelse. Men hvor kommer setningene fra? Det er et fascinerende spørsmål, synes Egeland selv. Han er ikke alene. ‒ Det er fantastisk når man får det til å flyte. Av og til lurer jeg på «hvor kom det der fra?» forteller en av kursdeltakerne.

Skrivekurs med Ivo de Figuereido

Ivo de Figuereido holder skrivekurs hos Aschehoug Fotograf: Ingeborg Lindseth

Fulltegnede skrivekurs

Alle de åtte skrivekursene som ble holdt høsten 2015 var fulltallige. Det er liten tvil om at det finnes mange skriveglade rundt omkring i det ganske land.

– Det har gått over all forventning, sier prosjektleder Christian Kjelstrup. Han legger til: ‒ Det finnes en rekke skrivekurs på markedet. Men det vi kan tilby, er unikt. Her kan du møte både forfattere og redaktører, som sammen deler sine beste tips og råd for skrivende.

Suksessen fortsetter

Men hvorfor denne populariteten?

Kjelstrup mener at det å skrive er noe eksistensielt, et viktig rom å oppsøke av og til i hastehverdagen. – Alle skriver nå. Vi publiserer egne tekster på nettsider, blogger og i ulike sammenhenger.

I løpet av våren vil det bli satt opp nye skrivekurs. – Jeg er spent på pågangen, sier Kjelstrup selv.

Vil du vite mer om Aschehougs skrivekurs? Se mer om dette på www.aschehoug.no