Den nye gutten

I 2016 var det 400 år siden William Shakespeare døde. Kjente forfattere har skrevet hver sin roman med inspirasjon fra Shakespeares skuespill.Tracy Chevalier (Piken med perleøredobb) har skrevet Den nye gutten, inspirert av Shakespears Othello. Foto: Jonathan Drori

Over pulten min på Aschehoug henger en vakker reproduksjon av Johannes Vermeers ikoniske maleri Pike med perleøredobb. Forfatteren Tracy Chevalier lot seg inspirere av dette maleriet og skrev Pike med perleøredobb – en nydelig liten roman om den unge jenta Griet som kommer til Vermeer og hans familie som tjenestepike. Boken ble en stor internasjonal suksess, og filmen basert på boken med Scarlett Johansson og Colin Firth i hovedrollene ble omtalt som et visuelt mesterstykke av de sjeldne. Boken er fortsatt i salg den dag i dag, 14 år etter utgivelsen.

Av: Synnøve Tresselt

Jeg fikk selv treffe denne fine og kloke forfatteren da hun kom til Norge i forbindelse med lanseringen i Oslo. Nå er hun bokaktuell igjen med romanen Den nye gutten. Denne gangen har hun har latt seg inspirer av Shakespeares stykker – Othello. Shakespeare var forut for sin tid, og stykket handler om maureren Othello som får kjenne på kroppen hva det vil si å være annerledes. Chevaliers roman handler også om dette, om hva det vil si å være en outsider, men den handler også om sjalusi og gryende kjærlighet.

Les mer om Den nye gutten her

Hun tar oss med til USA på 1970-tallet. Osei Kokote er diplomatsønn. Han er svart. Nok en gang skal han begynne på en skole med bare hvite elever. Han vet at hvis han skal overleve, må han finne seg en alliert. Mot alle odds blir han venn med Dee, den mest populære jenta på skolen. Men en av de andre guttene i klassen tåler ikke å se hva som er i ferd med å skje. Han bestemmer seg for å ødelegge vennskapet mellom Osei og jenta med det blonde håret.

Gjennom litteraturen kan vi leve oss inn i andres liv, se verden fra en annen vinkel, få innsikt i den andre, kjenne på den andres smerte. Det er viktigere enn noensinne.