New York: lenge leve bokhandelen

den lokale bokhandelenBoklamper hos McNally Jackson i New York Foto: Mette Solberg Fjeldheim

New York holder den lokale bokhandelen fortsatt stand. Lokalt engasjement, fleksible åpningstider og lavterskel-tilbud ser ut til å være nøkkelen. 

 Mens de senere årenes nedlagte amerikanske bokhandlerkjeder har skapt frykt og uro i bokbransjen, står fortsatt mange små, individuelle bokhandlere støtt i sitt nabolag.  – Men det krever både tålmodighet og utholdenhet, forteller Jenn Northington i bokhandelen WORD.

Lokal tilknyning

– Det er mange fordeler ved å være en uavhengig bokhandel, mener Jenn Northington. Hun jobber som events director hos WORD bookstore i Green point, Brooklyn. – Vårt fokus er på nabolaget, og vi lytter til våre kunder. Vi har også muligheten til å være mer fleksible og prøve oss på nye ting, forteller Jenn. Det har medført blant annet at bokhandelen sponser det lokale basketlaget over gaten.

Word bookstore er et eksempel på den lokale bokhandelen

Word bookstore i Greenpoint Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Opplesninger og fulle hus

Den lokale bokhandelen inviterer også til ulike arrangementer flere ganger i uken. – Vi har opplegg for barn, ulike kurs og arbeidsgrupper, og selvsagt har vi forfatterbesøk. Den senere tid har vi også startet med å arrangere komikvelder med lokale komikere. Bokhandelen McNally Jackson er ikke dårligere. Her arrangeres bokklubber, opplesninger og signeringer jevnt over.

A one woman’s show 

McNally Jackson eies og drives av Sarah McNally. Bokhandlerdatteren fra Canada var bereist og hadde jobbet som redaktør i forlag i New York, før hun i 2004 åpnet bokhandel delvis med penger arvet fra bestefaren. Her har hun over 8000 titler organisert geografisk etter forfatterens hjemland. Selv sier hun at hun ikke konkurrerer med giganten Amazon, ifølge CBCNews.

Alle typer lesere

Sarah McNally tror at en og samme leser har mange lesende personligheter i seg. – Og du må åpne deg selv for dem. Selv elsker jeg både britisk chic litt og Proust, forteller hun i et intervju med New York Times. Jenn Northington hos WORD bokhandel legger til: – Vi ønsker først og fremst å være et sted der alle lesere kan føle seg komfortable, enten de leser ofte eller sjeldnere, og uavhengig av hvilke bøker de liker å lese.

Den lokale bokhandelen: her fra McNally Jackson i New York

Nelly McJackson New York Foto: Mette Solberg Fjeldheim

En digital verden

McNally Jackson hadde først wifi free sone, men har senere innsett at den digitale verden ikke kan lukkes ute fra bokhandelen lenger. Nå kan man sitte i kafeen og surfe på nettet under dinglende bok-lamper. I tillegg har bokhandelen en selvpubliseringsmaskin, hvor man også kan bestille gamle klassikere som ikke lenger finnes i fysisk form.

E-bøker og nettbokhandel

– Vi tror fysiske og digitale utgivelser henger sammen. Man må være der kunden er, forteller Jenn Northington. Derfor selger de også e-bøker gjennom nettbokhandelen, og de har ulike nettkampanjer for å støtte opp om både lokale og nasjonale forfattere på nett.

 

Mer å lese: