Dans med meg

Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum

Dans med meg er en hyllest til alle de som elsker dansebandmusikk og campingliv. Til de som danser til sola står opp og skosålen glipper. Til fansen som svermer rundt dansebandstjernene og aldri får nok.

Dansebandkulturen har lenge levd sitt eget liv. Verken forfattere eller fotografer eller andre som dokumenterer norsk og skandinavisk kultur har interessert seg særlig for den. Men til tross for et liv i oppmerksomhetens skygge, er dansebandkulturen høyst levende. Hvert år møtes tusenvis av dedikerte dansebandfans og dansere på store dansefestivaler til fest, kos og campingliv. Dansebandene gir stadig ut plater med ny dansebandmusikk, samtidig som de opprettholder en utstrakt turnévirksomhet. Hvem er dansebandfolket? Hva gjør de når de samles til fest og dans? Og hvordan er livet som dansebandmusiker, på scenen og i turnébussen?

Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum

Vi som står bak denne boka har gjennom mange år latt oss begeistre av den understuderte, men fascinerende dansebandkulturen. Vi har tilbrakt timer, dager og uker sammen med dansebandfolket. Vi har vært ute på dansegulvet, inne på festivalcampingen, i turnébussen – og på bakrommet med de store danseband- stjernene. Vi har festet, danset og pratet med folk. Gjennom tekst og bilder tar vi dere med inn i en verden fylt av musikk, dans, kos og fellesskap. Det handler om festivallivets sorger og gleder, om dansebandfansens dedikasjon, om danse- bandmusikernes vagabondliv, om dansens betydning og om dansebandkulturens innhold og status. Og om det som skjer når musikk og danseglede forenes, på de beste dansegulvene og den fineste festivalcampen.

Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum

Som amerikansk dokumentarfotograf og norsk kulturforsker har vi ulik bak- grunn og ulike blikk på det vi ser og hører. Men vi deler ambisjonen om å komme tett på, om å dokumentere det som skjer med både ydmykhet og respekt. Vi deler også interessen for det vanlige og uvanlige som foregår i den anerkjente kulturens grenseland. Selv om danseband er et utbredt og populært kulturfenomen, er det også utskjelt og omdiskutert. Dette skaper en tvetydighet som interesserer alle: For noen er danseband hverdagskultur, for andre er det eksotisk og ekstraordinært. Danseband er like fullt et kulturfenomen, en musikksjanger og en del av den norske og skandinaviske samtidskulturen som fortjener å bli dokumentert og diskutert.

Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum

Denne boka er en hyllest til alle de som elsker dansebandmusikk og campingliv. Til de som danser til sola står opp og skosålen glipper. Til fansen som svermer rundt dansebandstjernene og aldri får nok. Til musikerne som får det til å koke i salen, med låter som oser av folkelighet, glede og samhold. Til alle de vanlige og uvanlige menneskene, som koser seg på fest i et avslappet og humørfylt dansebandfellesskap.

Vi vil takke alle de som har stilt opp for oss, til prat og til fotografering. Alle de som velvillig har latt oss få innblikk i musikken og dansen, i sitt liv og sine campingvogner. Uten dere hadde det ikke blitt noe bok. Så tusen takk! Og god lesning.

Fra Dans med meg av Peter Beste og Heidi Stavrum

Dans med meg

Dans med meg! er en unik dokumentasjon av det norske dansebandmiljøet, og handler om de herlige møtene mellom stolte dansebandmusikerne, trofaste fans, og fanger energien som råder når dansegleden forenes på de beste dansegulvene og den fineste festivalcampen.

Stappfulle campingplasser, feststemte mennesker og livlige dansebandfestivaler er selve sommerdrømmen for titusener av nordmenn. Lukta av grillmat siver ut sammen til tonene av veteranene Ole Ivars eller dansebanddronningen Anne Nørdsti, og alle smiler over livet. Danseband er et kulturfenomen og musikksjanger de fleste har et forhold til, og her kommer vi tett på moroa og entusiasmen gjennom Peter Bestes fantastiske bilder og Heidi Stavrums lune observasjoner. Her blomstrer den norske folkesjelen!

Kjøp Dans med meg her