Til Chianti med Klaus og Bibbi

av

I

2004 la Klaus Hagerup, sammen med sin kone Bibbi Børresen, ut på en mat- og vinreise gjennom Chianti, det toskanske vindistriktet som strekker seg mellom Firenze og Siena. Med seg på sin noe strabasiøse tur hadde de Fredrik Skavlan som tegner, Tom Karlsen som fotograf og deres respektive.

Chianti er ikke bare vakkert, det er også fullt av liv. Naturen har alltid vært et spiskammer for befolkningen, og opp gjennom tidene har det kommet til nye arter og vekster.

Villsvinet er kanskje det mest ettertraktede av det som lever i den toskanske skogen, både i jaktsesongen som vil og i soppsesongen når den snuser opp trøfler, en av de toskanske spesialitetene.

Det tradisjonelle toskanske kjøkkenet er rikt på smaker, men likevel enkelt. Respekten for de mange grønnsakene og viltvoksende krydrene og deres naturlige aromaer er gjennomgripende. Kjernen i kokekunsten er å velge de beste råvarene og framheve og forsterke deres naturlige smak og kvalitet, på en sånn måte at hver ingrediens får komme til sin rett. Det stilles dessuten høye krav til olivenoljers kvalitet som basis for matlagingen.

I boken Lykke i Toscana dras leseren fra det ene måltidet til det andre, fra sted til sted og fra vingård til vingård og etterlater leseren sulten, tørst og ikke minst med reiselyst …

Oppbyggingen av det italiensk måltid

Lykke i ToscanaAntipasti (forretter)

Spisekartene lister gjenre opp en rekke spesialiteter, men det kan være at det bare står «Antipasti di terra» eller «Antipasti del mare». Da har en vaglet mellom tradisjonell antipasti med kjøtt:

Primi (første rett)

Her står pastaretter, supper, risotto og eventuelle andre småretter

Secondo (andre rett eller det vi kaller hovedrett)

Secondo-rettene er delt i to hovedkategorier: carne (kjøtt) og pesce (fisk)

NB! Hvis det ikke står spesielt nevnt at rettene inneholder grønnsaker, må en bestille grønnsaker, poteter og annet tillegg spesielt. Det er mange som har fått en tallerken kjøpt plassert foran seg og ventet forgjeves på potetene og sausen.

Cottorni (tillegget)

Tillegget, både grønnsaker, poteter, ris og salater står som regel listet opp etter hovedrettene

I Dolci (dessertene)

Kaffe og Grappa

Tilbud! Kun kr. 247,-