Bokslukerne elsker Luridiumstyven

Torsdag samlet bokslukere fra hele landet seg på Sentralen i Oslo for å feire boka de har likt aller best: Luridiumstyven av Bobbie Peers. – Det finnes så mange gode bøker der ute. Ikke slutt å lese!, sa Peers da han mottok prisen.

– Har noen av dere vært forelsket før, spurte Taran Bjørnstad (forfatter og leder for Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere) de fremmøtte elevene. Ingen rakk opp hånda. Ikke en gang de voksne. – Det å være forelsket minner litt om det å få en skikkelig god idé. Alle gode historier – enten det er en bok, en TV-serie eller en film – oppstår fra en god idé. Og akkurat som en forelskelse blir vi forfattere helt oppslukt av ideen og begynner å samle stoff. Noen ganger finner vi ut at ideen kanskje ikke var så god, mens andre ganger er den helt perfekt. Og på magisk vis kan denne forelskelsen flytte seg over på dere som leser. Slik at dere også glemmer tid og sted. Og det er nettopp dette alle de nominert forfatterne her i dag har fått til! De skriver for at dere skal bli forført, begeistret og undrende.

Høsten 2016 leste 25 000 elever på 6. trinn ti tekstutdrag og stemte frem sine fem superfinalister. Deretter har fem juryklasser lest finalistene fra perm til perm, og stemt over hvilken bok de mener er best. I dag kåret elevene Luridiumstyven til sin favoritt i Bokslukerprisen 2016/17. Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Forfatteren har god og annerledes fantasi. I boka er det mange hendelser som ikke er realistiske og boka skiller seg ut fra andre bøkene. Vi har ikke lest noe lignende før. Det skjer mye rart og spennende. For eksempel at hovedpersonen blir snakket til av en dør, at han nesten blir spist av gress og han at møter en gammel dame som kan dele seg i to.

Mange beskrev boka som å sette seg inn i en berg-og-dalbane. Og mange leste til langt på natt.
– Juryen

– Tusen takk! Nå er jeg kjempeglad! Det var sikkert vanskelig for dere å finne en vinner blant så mange gode bøker. Jeg må takke juryen for at dere valgte min bok, jublet Bobbie Peers da han mottok prisen. – Det finnes så mange gode bøker der ute. Ikke slutt å lese!, oppfordret han.

Det finnes så mange gode bøker der ute. Ikke slutt å lese!
– Bobbie Peers

Les intervju med Bobbie Peers

De nominerte:

Bobbie Peers: Luridiumstyven, Aschehoug

Robert Næss: Dobbeldaten, Juritzen

Bjørn Ingvaldsen: Far din, Gyldendal

Aleksander Kirkwood Brown: Evig midnatt på museet, Omnipax

Jørn Lier Horst: Ulvehundgåten, Kagge

Om Bokslukerprisen:

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for 6. trinn som har til hensikt å fremme lesing og leselyst og sette fokus på den gode litteraturen som blir gitt ut for de 10-12-årige. Mer enn 25 000 sjetteklassinger har mottatt en antologi med utdrag fra ti gode norske bøker gitt ut det siste året. Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no.

Om Foreningen !les:

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997. Foreningen !les formidler litteratur til barn, ungdom og voksne. Les mer på www.foreningenles.no.