Bøker til skolestart

Skolestart-uka er over oss, og snart er det på tid for nye skolebøker, bokpapir og all mulig ny kunnskap. Men skolestart skal ikke være bare jobb og ork for barna, for alle lesestjerner trenger en ny lesebok når høsten kommer krypende.

Når dere skal kjøpe, eller leie, en ny bok er det viktig at barnet får bestemme. Ta med lesestjerna di til bokhandelen, eller biblioteket, og synk ned i alle mulige baksidetekster. La barnet bli inspirert av forsider, eller la dem lese de første sidene av ei bok. Det kan hende dere bruker litt tid, men ved å la barnet velget er det større sannsynlighet for at boka blir lest.

«Det er vi voksne som er formidlerne av barne- og ungdomslitteraturen. Det er vi som må gjøre den tilgjengelig, og vi som må motivere barn og ungdom til å lese den. Og det gjør vi ikke bare ved å finne fram de gamle favorittene fra da vi selv var barn,» forteller Sverre Henmo, forlagssjef for barn- og ungdomslitteratur.

Les også

Les for livet. Om barn og lesing.

Vi har funnet frem bøker for alle lesenivåer: de ferskeste leserne, de som har lest en stund og de mer erfarne.

Bøker for nye lesere (3–6 år)

Alfred må lese høyt av Mina Lystad

Alfred er nervøs for det meste. Når læreren ber ham lese høyt om blåhvalen foran klassen, tror Alfred at verden skal gå under. Men jo mer han leser om blåhvalen, jo modigere blir han.

«Alfred må lese høyt» er en gjenkjennelig og rørende historie om å overvinne sin største frykt. Boken er illustrert av Åshild Irgens.

Les mer om Alfred må lese høyt

Det aller beste av Maja Lunde og Hans Jørgen Sandnes

Når bestevennen Choco flytter, blir Ninon så trist at hun er sikker på at hun aldri vil bli glad igjen. Men så kommer verdens aller beste kokker til landsbyen for å konkurrere , og samtidig får hun en mystisk konvolutt i posten.

Den helt sanne historien om hvordan det aller beste ble til er en forunderlig fortelling om hvordan pizza, spagetti og iskrem ble til. Det handler om sure mesterkokker, en vrang katt, fem kakaobønner og – ikke minst – ei veldig fantasifull jente.

Boka er eventyrlig illustrert av Hans Jørgen Sandnes, og alle bildene er malt med ekte sjokolade.

Les mer om Det aller beste

Bøker for de som har lest en stund (6–9 år)

Cornelia og jungelmaskinen av Nora Brech

Cornelia og foreldrene hennes flytter til et kjempestort hus på et øde sted. Foreldrene er opptatte med å flytte inn og pusse opp, og Cornelia har ingen venner å leke med. Hun ønsker så inderlig at det skal skje noe magisk.

Men da hun tar med seg lekehunden sin inn i skogen for å utforske det nye stedet, åpner det seg en ny og forunderlig verden. Der inne oppdager hun ei skjult trehytte høyt oppe i trærne, og møter en gutt på hennes egen alder som har en magisk maskin. En jungelmaskin!

Les mer om Cornelia og jungelmaskinen

Sigurd og de flyvende dinosaurene av Einar Wist Øien

Sigurd digger dinosaurer. Han får sjokk da han får vite at yndlingsdinosauren hans faktisk hadde fjær. Sigurd hater nemlig fugler.

Les mer om Sigurd og de flyvende dinosaurene

Bøker for de mer erfarne leserne (9–12 år)

 

Lars er lol av Iben Akerlie

Amanda gleder seg til å begynne på skolen igjen etter ferien. For det første for å se Adam igjen. For det andre fordi hun skal bli fadder for en søt førsteklassing.

Når hun i stedet får ansvaret for den nye gutten Lars med Downs syndrom, blir alt veldig
vanskelig. Amanda føler press fra alle kanter: Hvor god venn kan hun være med Lars, som er morsom og anderledes? Hvor hardt skal hun jobbe for å bli populær blant de kule i klassen? Og hvordan skal hun få Adam til å legge merke til henne?

Les mer om Lars er lol

Skolen 1: Mine verste år av James Patterson og Chris Tebbetts

Første dag i 6.-klasse ser ut til å være starten på det verste året noensinne for Rafe. Han har allerede nok problemer hjemme, og nå skal liksom skolen også bli en hodepine. Heldigvis har han en knallplan som skal sørge for at dette året skal bli helt kanon, men klarer han å gjennomføre den?

Mens bestevennene hans, Leonardo, følger med og gir ham poeng, prøver Rafe og bryte hvert eneste punkt på skolens strenge reglement. Å tygge tyggegummi i timen – 5000 poeng! Løpe i gangen – 10.000 poeng! Starte brannalarmen – 50.000 poeng!

Les mer om Skolen 1

Filed under Barn

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.