Kategori: Bøkenes verden

Fem perfekte bøker for deg som lengter etter vår og sommer

Om alt annet i livet slår feil, så vet du i alle fall med ganske stor sikkerhet at knoppene på epletrærne kommer i mai, står det i Eplehagen av Marianne Storberg. Her har vi plukket ut fem perfekte bøker for dere som lengter etter lysere tider.

Bienes historie

Det finnes et sitat som er tillagt Albert Einstein: «Om biene dør ut, har menneskene bare fire år igjen å leve.»  Bienes historie av Maja Lunde er en roman som utforsker hvor sårbare menneskene er, og hvor viktige biene er for oss. Gjennom fortellingene om William, George og Tao får vi innblikk i tre historier om bier, og menneskenes forhold til dem. Resultatet er en helt spesiell roman – en usedvanlig vellykket kombinasjon av det underholdende, det litterære og det viktige.

Akkurat nå ligger Bienes historie på femteplass på bestselgerlista i Tyskland!

 

Storslått fortelling om biers og enkeltmenneskers betydning.

Marie L. Kleve, Dagbladet

Hagen for små begynnelser

Fargerike Lili har glimt i øyet, hendene fulle og det hender det går en kule varmt i familien. En ettermiddag krangler hun med ektemannen Dan. I neste øyeblikk ser hun ham dø i en tragisk bilulykke rett utenfor kjøkkenvinduet. Lili legges inn på psykiatrisk avdeling.

Tre år senere har hun stablet på beina en tilværelse som barnebokillustratør, hun er mor til to små jenter og søster til skjønne, støttende Rachel. Hverdagen fungerer tilsynelatende normalt. Hvorfor kjenner hun seg da fanget i en endeløs sirkel av selvmedlidenhet og stress?

Så sender sjefen henne på et kurs i grønnsaksdyrking. Nye venner, nye opplevelser og kanskje til og med spirende kjærlighet; i hagen for små begynnelser er det noe som løsner og Lili kjenner at det kanskje finnes et nytt liv – uten Dan.

En morsom, sjarmerende og optimistisk historie om hvordan det er mulig å komme seg videre etter et grusomt tap; om hvordan jord, stiklinger og grønnsaker kan gi ny næring til et liv som tilsynelatende hadde visnet. Les mer.

Blomstenes hemmelige språk

Victoria har tilbrakt hele barndommen i forskjellige fosterfamilier og har aldri latt noen få komme nær innpå seg. Blomstene og deres betydning er blitt hennes måte å kommunisere med verden på. Som 18-åring bor hun i en liten avsidesliggende park i byen, der hun har skapt sin egen hemmelige hage.

En dag møter hun blomsterhandleren Renata som blir imponert over Victorias kunnskaper om blomsterspråket og evnen til å sette sammen vakre og talende buketter. Hun tar Victoria med til blomstermarkedet, der Victoria møter en mystisk ung mann som skal vise seg å ha forbindelse med fortiden hennes. Snart må Victoria ta et farlig valg – tør hun å satse alt for å finne lykken? Vanessa Diffenbaughs roman er en rørende og medrivende historie om kjærlighet, håp, frykt og ufravikelig vilje – og den gir et fascinerende innblikk i det viktorianske blomsterspråket.

 

Hvis du liker blomster, vil du elske denne boken. En vakker og velskrevet bok som dufter av roser, jasmin og lavendel.

Bokinspirator Liv Gade, Brabok

Gaven

Siden hun var liten, har husmannsjenta Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe syke og lidende. I stedet for å være stolt over denne gaven, gjemmer hun den bort. Hun vil ikke være annerledes.

Anne har et sjeldent blikk for å stille riktig diagnose og helbrede sykdom på grunnlag av klarsynte iakktagelser og sunt folkevett og behandlingen besto av planter med helbredende kraft, magiske signeritualer blandet med folkelige, fornuftige råd.

Vinteren 1841 reiser Anne fra Vardal til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. Hun har valgt den veien hun tror er den rette. Det eneste hun har med seg er noen tørkede planter, en sort bok og en hemmelighet. Livet i Christiania er ikke som hun hadde trodd, og det er først da hun tror at hun har mistet alt, at Anne finner kraften til å stole på hvem hun er.

Min tipptippoldemors historie er for meg en historie om sannhet. Om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv. Men det er også en historie om de sterke, og kanskje glemte, kloke kvinnene som brukte sin visdom og sin kunnskap om naturen til å hjelpe.

Ellen Vahr om sin tipptipp oldemor, Anne Brannfjell.

Eplehagen

Det er sommeren 1814 og urolige tider i Christiania. Den unge enken og apotekerdatteren Maren vil ut av byen og har fått arbeid som guvernante på prestegården i Asker. Her holder den karismatiske og engasjerte presten Høegh til.

Kronprins Karl Johan har varslet en større premie til det beste jordbrukstiltaket i Norge. Høegh har ansatt gartneren Carl til å anlegge en av de største eplehagene i landet og satser alt på å vinne konkurransen. Maren har stelt i apotekerhagen fra hun var liten og blir til uvurderlig støtte for Carl. Det vokser raskt fram sterke følelser mellom dem. Ikke alle liker dette, og de to møter etter hvert både motstand og illojalitet fra folk som burde være deres hjelpere. Maren får merke på kroppen hvordan livet brått kan ta nye retninger, og at ikke alt er slik det først ser ut. Men også at nye muligheter oppstår der man minst venter dem.

 

Om alt annet i livet slår feil, så vet du i alle fall med ganske stor sikkerhet at knoppene på epletrærne kommer i mai.

Marianne Storberg 

 

 

 

Et forbilde for mange mennesker

Årets ålreite

– Et forbilde for mange mennesker som trenger gode forbilder, sa Jo Nesbø og utnevnte Marte Wexelsen Goksøyr til EI ÅLREIT DAME under det tradisjonsrike arrangementet på Schrøder.

Tradisjoner er fine. Og tradisjonen med å dele ut prisen til ÅRETS ÅLREITE og HARRY HOLE-prisen i desember, er kanskje den aller fineste.

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra sin roman Hodejegerne til stiftelsen. Boken ble utgitt på Aschehoug og er hittil solgt til hele 33 land og filmen, basert på boken, har vært en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Jo Nesbøs bøker, Blod på snø og Mere blod, også overdratt til stiftelsen. Begge bøkene er nå solgt til 28 land.

Karbonadesmørbrød og kaffe

Stiftelsens kapital utgjør per 05.12.2017 kl. 09.00 hele 55 368 000. Driftsutgifter 2017 har gått til revisor, samt 800 kroner i porto. I tillegg kommer karbonadesmørbrød og kaffe til de fremmøtte.

– Årets ålreite trenger ikke ha flyttet fjell, vært på TV, blogge eller ha vunnet medalje for Norge, sa Jo Nesbø under utdelingen. – Årets ålreite trenger ikke å ha vært ålreit hele livet, eller hele tiden, men ha en formtopp i inneværende år. Dette er jo litt i tråd med Harry Hole selv, fortsatte Nesbø. Marte Wexelsen Goksøyr er ei ålreit dame fordi hun forsvarer alle menneskers rett til å være annerledes enn andre. Hun snakker modig, tydelig og høyt om det politikerne ikke tør å snakke om. Hun er et forbilde for mange mennesker som trenger gode forbilder.

Alle fortjener å bli hørt

Marte Wexelsen Goksøyr er skuespiller, samfunnsdebattant og foredragsholder. I slutten av oktober hadde hun premiere på teaterstykket hun selv har skrevet, ”Hva er problemet”?.

Goksøyr er i alt sitt virke engasjert i problemstillinger knyttet til menneskeverd, og med stykket settes sorteringssamfunnet tydelig på dagsorden. Goksøyr er selv skuespiller i oppsetningen, med Sven Nordin som medspiller.

Årets prisbeløp er på kr. 1.000.000,-. Sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen har Marte Wexelsen Goksøyr vært med på å bestemme at Unicefs TV-aksjon skal motta årets prisbeløp. TV-aksjonen i NRK 2017 går til arbeidet for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt, som er i tråd med stiftelsens formål.

– Alle fortjener å bli hørt og respektert som menneske. Ingen skal behøve å være redde. Alle skal føle seg trygge, sa Marte Wexelsen Goksøyr og delte ut 1 000 000 kroner til UNICEFs leder for TV-aksjonen, Vibeke Østby.

Styret, som består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Adele Matheson Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund, har besluttet at beløpet økes til 2 000 000 fra 2018.

Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn

Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn

Den 11. mai 2009 får Kari Hilde Hodne French en oppringing som forandrer livet hennes. Sønnen Joshua er fengslet i Kongo sammen med kompanjong Tjostolv Moland. I samme øyeblikk starter en tilsynelatende endeløs kamp for å få de to nordmennene fri.

Sjokket

FRA FORORDET: Alle opplever vi hendelser som er mer eller mindre skjellsettende. De kan være gode eller vonde og får ofte konsekvenser for livet videre. Jeg og min familie har opplevd en slik Hendelse med stor H. Den var dyptgripende og varte i hele åtte år. I mediene ble den omtalt som Kongo-saken, Kongo-dramaet eller Kongo-affæren. For oss var det mye mer enn en sak eller et drama eller en affære, selv om det var rikelig med drama og mye fokus på sak. Det handlet om liv og død, om år i unntakstilstand, om liv som ble snudd opp ned, om sorg og savn, om håp og skuffelser, om venting og spenning, om vennskap og lojalitet, om forvirring og utfordringer, om motgang og medgang, om takknemlighet og glede.

De åtte årene ble en lærerik ferd i ukjent landskap, både på godt og vondt.

Begge de to nordmennene blir dømt til døden. Dette er Kari Hilde Hodne French sin sterke historie om hvordan hun snur bunnløs fortvilelse til aktiv handling. Hun følger farseaktige rettsaker, besøker loslitte kongolesiske fengsler, møter nyttige støttespillere, tungrodd byråkrati og maktpersoner av alle avskygninger.

Tjostolv Moland dør i 2013, men Joshua French blir omsider løslatt 16. mai 2017, etter åtte lange år. Uten Kari Hilde French sin innsats er det uvisst om sønnen ville overlevd. Dette er en historie om heltemot, om å overleve under umenneskelige press, og om en mors ubetingede kjærlighet.

 

Beretningen om Kari Hilde Hodne French’ åtte år lange kamp for å få sin sønn ut av fengselet i Kongo er blitt til en usedvanlig gjennomarbeidet, detaljrik og engasjerende dokumentarbok.
– Sindre Hovdenakk, VG

«Mama French»s opplevelse av verden gjør fortellingen hennes lærerik og rystende.
– Jon Rognlien, Dagbladet

Dødsdømt i Kongo – en mors kamp for å redde sin sønn

Mord på Orientekspressen – boka bak filmen

Mord på orientekspressen er nå å se i en stjernespekket filmutgave. Vi har boka bak filmen.

Agatha Christies klassiske Mord på Orientekspressen er i disse dager å oppleve på kinolerretet. I en stjernespekket kinofilm møter du Hercule Poirot som må løse mordgåten på den ekslusive Orientekspressen.

Morderen er blandt dem

Orientekspressen får en uventet stopp, linjen er blokkert av snøskred. Passasjerene har ikke annet å gjøre enn å gå til ro for natten, omgitt av stille snødekte Balkanåser. Men Hercule Poirot sover urolig, han blir stadig forstyrret av uvanlige lyder. Morgenen etter finner han mannen i nabokupeen død, ille tilredt av en mengde knivstikk. Og morderen befinner seg fremdeles på toget …

Mord på orientekspressen er nå å se i en stjernespekket filmutgave. Vi har boka bak filmen.

Kjøp boka her

Ny destinasjon fra 2018: MÅNEN!

I min nye roman Baksiden har Katrines pappa forsvunnet under en romferd rundt månen, som han har vært med på som romturist. Synes du det høres helt usannsynlig ut? Vel, allerede til neste år skal det bli mulig å oppleve månen som turist, hvis Elon Musk får det som han vil.

Av: Endre Lund Eriksenb

Av alle steder mennesket har vært, må månen være det mest ensomme stedet. Ikke bare fordi det er så langt hjemmefra, 384 400 km fra jorda. Men det er praktisk talt helt dødt der. Ingen atmosfære, men en overflate som blir beskrevet som et slags vakuum uten vind eller vær. Sanden på overflaten har ligget uberørt i tusenvis av år, med unntak av de stedene der amerikanske astronauter trampet rundt for snart 50 år siden. ”A magnificent desolation”, som andremann på månen, Buzz Aldrin beskrev det. En storslått ødehet.

Foto: NASA, Apollo 14

Over gjenomsnittet interessert i månen

Jeg har vært over gjennomsnittet interessert i månen helt siden jeg skrev min første bok, Pitbull-Terje går amok. Hovedpersonen Jim har en mamma som har angst og er redd for å gå ut, men samtidig dypt fascinert av astronautene som torde å reise helt til månen. I filmen basert på boka har månen fått en enda større rolle. Mot slutten må mamma ta sine første, små skritt ute i den store, farlige verden for å komme seg til garasjen der Jim har forskanset seg. Da hjelper det med inspirasjon fra månelanderne, som også tok sine små skritt i skumle omgivelser. For mamma blir vandringen over tunet som en månevandring.

Omkring år 2006 fikk jeg ideen til en spenningshistorie der deler av handlingen skulle foregå på månen, nærmere bestemt på BAKSIDEN av månen. Jeg begynte å gjøre research og leste masse om månelandingene, og særlig om den aller første, i juli 1969. Egentlig var det Buzz Aldrin som skulle være førstemann til å gå forsiktig ut fra månelandingsfartøyet og vandre på månens overflate. Men av praktiske grunner, og trolig også fordi Neil Armstrong ble regnet som bedre egnet på grunn av sin joviale personlighet, ble Neil valgt i stedet. Ryktene sier at Buzz ble veldig sur, og at faren hans ringte og skjelte ut de ansvarlige i NASA. Det ga meg ideen til å en mockumentary om månelandingen. I Førstemann som pissa på månen er det ikke førstemann Neil, men andremann Buzz som er hovedpersonen. Reisen til månen i det trange romskipet blir som en bilferie der de tre om bord krangler hele tida – blant annet om hvem som skal bli førstemann ut. Boka kom ut i 2009.

Foto: NASA, Apollo 16

Ville det skulle være realistisk

Spenningsromanen Baksiden tok lenger tid å skrive, blant annet fordi prosjektet krevde mye research. Selv om historien skulle skje noen få år fram i tid og ha en dash science fiction, ville jeg at det som skjedde i rommet skulle være realistisk. Derfor er det ikke et fantasiromskip Katrines pappa har vunnet en romferd med, men et romskip som alt eksisterer, og som allerede har tatt med seg flere romturister. Det russiske Soyuz-romskipet fraktet mellom 2001 og 2009 totalt syv temmelig rike personer opp i rommet. Turistene betalte opp til 40 millioner amerikanske dollar for å bli med på hver sin tur til den internasjonale romstasjonen ISS. Der var de gjester noen dager før de ble med tilbake til jorda med en annen Soyuz-kapsel. Tidligere Microsoft-sjef Charles Simonyi var så fornøyd at han til og med bestilte en ny tur.

Etter at NASAs romfergeprogram ble avsluttet, har det russiske romfartsbyrået Roskosmos måtte si nei til å ta med nye gjester, siden Soyuz-rakettene ble eneste måte å frakte utstyr og astronauter til og fra romstasjonen. Men flere private selskaper har lenge planlagt ulike former for romturisme. Et av de mest kjente prosjektene er Richard Bransons Virgin Galactic, som i årevis har snakket om å tilby kortere turer i det nære rom med SpaceShipTwo. Etter flere mislykkede prøveturer har planene blitt stadig utsatt. Siste nytt er at Branson mener disse turene skal kunne komme i gang innen fem måneder.

Bestill Baksiden her

Romturisme

De siste årene har Tesla-eier Elons Musks selskap SpaceX revolusjonert romfarten ved å bygge større og kraftigere romraketter, som til og med kan brukes flere ganger. I år annonserte Elon Musk at SpaceX har planer om å sende to romturister rundt månen og tilbake med sitt nye romskip Dragon V2. To privatpersoner skal ha betalt et betydelig beløp i depositum. På Twitter har Musk publisert bilder av kule romdrakter som ser ut som ser ut til å være inspirert av science fiction-universet TRON. Selve kapselen turistene skal sitte i når Falcon-raketten skyter dem til værs, minner om en oppgradert Tesla-versjon av Brødrene Dals tidsmaskin. Hvis alt går etter planen, blir de første turistene sendt rundt månen allerede i 2018.

Hvis det skjer, får vi håpe det går bedre med dem enn det går med Katrines pappa i Baksiden. Romskipet han er ombord i, forsvinner på baksiden av månen, på den delen av månen som aldri vender seg mot jorda. Alle regner med at pappa og de andre to ombord er døde. Men så en dag får Katrine en mail, fra pappa. Han befinner seg på baksiden av månen, i en hemmelig base. Og det som foregår der, er så hemmelig at noen er villige til å gjøre alt for å holde det skjult.

Prislappen på SpaceX sine måneturer er ikke blitt annonsert, men jeg har en følelse av at det er noe høyere enn feriebudsjettet mitt. Og det er kanskje like greit, for etter å ha vært en del på månen i de siste årene, føler jeg at jeg har dannet meg et visst inntrykk av hvordan det ville vært å havne der. Det er ikke et sted man har lyst å bli værende, for å si det sånn. Særlig når man vet om hemmeligheten som noen skjuler der…

Bøker til halloween

Halloween er en god unnskyldning til å dykke ned i ei skikkelig skummel bok. Velg noe nytt, velg en klassiker, hold lysene veldig påslått og ytterdøra låst. 

Det skumleste med skumle bøker er at de er så skumle! Hver gang jeg leser ei sånn bok stiger pulsen eksponensielt, og jeg lurer på om det er innafor å telle det som dagens halvtime med aktivitet. Skumle bøker har jo også en tendens til å være fryktelig spennende, så jo skumlere det blir, og mer spennende det blir, desto større nervevrak blir jeg – og desto vanskeligere er det å legge vekk boka.

Spennende bøker er med andre ord sitt eget lille økosystem, en egen sirkel av liv som ikke er å komme ut av – før boka er ferdiglest og jeg er livredd på livsstid.

Om du også liker skumle bøker er de her verdt å sjekke ut. Kommer med garanti om at du blir redd for tomme hus, og generell natur. Men det er SÅ verdt det!

Tørst

Et drapsoffer blir funnet i sitt hjem med bitemerker i halsen. Kroppen er tappet for blod. Kan det være vamyprisme – et svært omdiskutert felt i psykiatrien.

Tidligere etterforsker Harry Hole vet bedre enn noen at flere av krimhistoriens verste seriemordere har vært diagnostisert som nettopp vampyrister.

Men Harry har et annet motiv for å bistå politiet – morderen som slapp unna.

De dødes tjern

En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord. I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser. Alt beveger seg i grenselandet mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge, inntil psykoanalytikeren Kai Bugge skjærer igjennom mystikken og presenterer løsningen.

Hvis helvete var av is

Kriminalførstebetjent Servaz kan ikke forstå at han blir kalt ut for et dødt dyr, men det er noe underlig ved denne forbrytelsen han ikke kan overse. Hestens hodeløse kropp er vrengt og hengt opp i isødet på 2000 meters høyde.

Omtrent samtidig begynner en ung og nyutdannet psykolog på en psykiatrisk institusjon for ekstra farlige kriminelle. Institusjonen er svært strengt bevoktet. Når det blir oppdaget DNA-spor i hesteliket fra en av de aller farligste pasientene, blir det klart at det ikke lenger bare handler om en død hest. Få dager senere finner det første drapet sted. Marerittet har startet.

Atmosfæren er tyngende, intrigen spent til det ytterste. Hvis helvete var av is er et dypdykk i våre innerste, hemmelige redsler. En grusom historie om galskap og hevn – langt inne i Pyreneene.

Jeg vet hvor du bor

Seks år gamle Thona forsvant i en parsellhage i Oslo for femten år siden. Hun er fortsatt savnet. Politiførstebetjent Marian Dahle har vært borte på grunn av dårlig psyke og skade, men får nå i oppdrag av Cato Isaksen å se på cold casesaken. Duedamens sønn, Glenn Haug, var lenge mistenkt.

I ly av gjenopptagelsen settes en brutal hevn ut i livet. Menn blir kidnappet, torturert og forsøkt drept. Ingen skjønner den grusomme sammenhengen, før det nesten er for sent. Ting er ikke slik de ser ut. Marian får en farlig fiende. Og en natt er han der, i huset hennes.

Dette er første Marian Dahle-bok.

Til barna:

Den store spøkelsesboka

I Den store spøkelsesboka har forfatter Tom Egeland samlet ALT du trenger å vite om spøkelser, grøss og gru. I tillegg til et utfyllende leksikon og oversikter over farlige fenomener, har Egeland skrevet 13 splitter nye spøkelsesfortellinger. Boka er illustrert av Marius Renberg.

Zombiefeber

En mystisk feber sprer seg i byen. Og hvor kommer all vepsen fra?

Det er den varmeste sommeren Herbert kan huske og det kryr av veps. Samtidig begynner menneskene i byen å bli syke. De får feber og røde øyne, og Herbert og venninnen Sally får bange aninger. Noe forferdelig er i ferd med å skje! Sammen søker de tilflukt på det hemmelige gjemmestedet sitt, en nedlagt mølle, der ingen levende – eller død – kan nå dem.

Oppskrift på verdens beste kanelsnurrer

Få ting slår lukten av nybakte kanelsnurrer som sprer seg i huset. Og ingen kanelsnurrer kan måle seg med de fra Bakeren i Lom.

Dette trenger du:

 • 1 kg hvetemel
 • 1/2 l h-melk
 • 150 g sukker
 • 15 g salt
 • 15 g kardemomme
 • 1 stort egg
 • 50 g fersk gjær
 • 150 g smør i terninger
 • 125 g mykt smør
 • 125 g sukker
 • 2 ss malt kanel

Slik gjør du det:

 1. Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, og la den heve i 1,5 time.
 2. Strø mel på bakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på 40cm x 50cm.
 3. Smør smøret på deigen, og strø sukker og kanel jevnt utover. Gli med hånden slik at sukker, smør og kanel er godt blandet.
 4. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du 3 lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50–60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers.
 5. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute. Det kan være litt vanskelig å få til snurrene på første forsøk, men øvelse gjør mester. Fortvil ikke om de ikke blir perfekte, de smaker like godt uansett.
 6. Sett kanelsnurrene på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med sukker.
 7. Stek ved 175 grader i ca. 20 minutter.

Oppskriften er hentet fra boka Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom.