Bjørn Beltø er tilbake!

Tom Egelands Djevelmasken med Bjørn Beltø

[dropcap custom_class=»normal»]T[/dropcap]om Egelands populære krimserie om arkeologen Bjørn Beltø er solgt i 750 000 eksemplarer bare i Norge og er oversatt til 24 språk. Nå kan du igjen møte Bjørn Beltø – denne gang i den norske bygda Juvdal. Vi har bedt Bjørn Beltø om å presentere den nye boken, Djevelmasken.

Av Bjørn Beltø

Fortiden, sa mor til meg tre dager før hun døde, er en ryggsekk du aldri blir kvitt.

En kan forstå hva hun mente. Hun snakket nok først og fremst om sin egen fortid. Hun visste det bar mot slutten. Likevel er det noe allmenngyldig over ordene hennes.

Jeg er tilbake i Norge denne gang. I Juvdal. Jeg har vært her før. På ferie. På flukt. Min egen ryggsekk er fylt med mysterier. Jeg har en historie jeg gjerne vil dele med dere.

Enhver historie har sin begynnelse.

  • For noen begynte denne historien i 1708, da den tyske predikanten og okkultisten Conrad Krämer kom til Juvdal, midt i en forrykende vinterstorm, med sin usynlige åsgårdsrei av ånder, djevler og demoner.
  • For andre begynte den i 1963, da kallskapellan Pontius Fjeldberg med voldsom kraft ble kastet ut fra klokketårnet i Juvdal kirke og møtte sin skaper på grusbakken tjue meter nedenfor.
  • For de fleste begynte den, brått og brutalt, med dødsfallet til den unge journalisten og lokalhistorikeren Daniel Lyche. Han arbeidet med en bok om to gamle mysterier da han ble drept under heller bisarre omstendigheter.

Av grunner som (for meg) fremstår som ubegripelige, ble jeg bedt om å bistå under etterforskningen. De kalte meg historisk sakkyndig. Noe skal de jo kalle meg …

I sentrum for min historiske granskning sto en tre tusen år gammel babylonsk maske. En djevelmaske. Den kom til Juvdal med Conrad Krämer i 1708. Og den forsvant da kallskapellan Pontius Fjeldberg begynte å granske alle de grufulle ryktene om demoner og gjenferd i Juvdal for femti år siden – hvilket også førte til hans død.

Hva hadde masken – og angivelig to gamle drapssaker – med dødsfallet til Daniel Lyche å gjøre? Fantes det noen sammenheng?

Jeg vil ikke røpe for mye. Men tilværelsen er full av sammenhenger. Stille vever jeg mitt spindelvev av ord og minner. I sum former de en historie.

Denne gang er min historie full av mystikk. Og dramatikk. Ingenting er helt slik vi tror her i verden. Heller ikke denne historien.

[spacer]

 

PS!

Juvdal er en oppdiktet bygd et sted i Telemark. Tom Egeland tok leserne med til Juvdal første gang i debutboken Stien mot fortiden/Ragnarok i 1988, men har vendt tilbake i ulike romanuniverser – både om tv-journalisten Kristin Bye (Trollspeilet, Åndebrettet, Ulvenatten) og Bjørn Beltø (Sirkelens ende, Paktens voktere, Lucifers evangelium, Nostradamus’ testamente, Den 13. disippel)

Forfatteren av Djevelmasken

Tom Egeland er journalist og forfatter og står bak en rekke spenningsbøker for voksne og unge. Han er også president i Rivertonklubben.