Aschehougs høstliste, kort oppsummert

Aschehougs høstliste, kort oppsummert: Aldri har vi hatt så mange litterære fulltreffere på én og samme liste.

Aschehougs høstliste, kort oppsummert: Aldri har vi hatt så mange litterære fulltreffere på én og samme liste. Våre beste forfattere skriver bøker som blir kritikerrost og når ut, og at antallet potensielle storselgere er større enn noen gang. 

Av: Kari J. Spjeldnæs

Høstens romaner viser at vi må til skjønnlitteraturen for å finne politisk engasjement og beskrivelsene som forteller oss det vesentlige om virkeligheten!  Det er den gode litteraturen som mønstrer kraften, innsiktene og språket som driver oss videre.

Tidsånd, politikk og personlige opplevelser

Jan Kjærstad speiler oss i Berge. Som i en krimgåte driver han jakten på morderen, og vi erkjenner gradvis at undersøkelsene kryper inn i margen på journalister, politikere, rettsapparat – på oss og det samfunnet vi så stolt har snekret sammen. Berge blir romanen for vår tid! Ketil Bjørnstad fanger tidsånd, politikk og personlige opplevelser i Åttitallet, og han blir bare bedre og bedre i dette mektige eposet over tiårene som ligger bak oss. Her gjenoppstår åttitallet med formidabel kraft, i pur fortellerglede og forening av personlig og kollektiv erindring. Maja Lunde fremkaller den sjeldne kombinasjonen av total underkastelse (jeg vil bare lese mer) og heftig engasjement (kloden kaller) i Blå. Hun skriver om mennesker som mister, finner og mer enn alt annet trenger vann. Lars Petter Sveen byr leseren opp til flukt, den ekstremt farefulle ferden fra Somalia mot Europa beskrevet fra innsiden.

Klikk her for å se alle høstens utgivelser

I høstens suverene mønstring av ny norsk skjønnlitteratur trer flere forfattere fram som fornyere av eget forfatterskap. Det gjelder Gøhril Gabrielsen som har skrevet fram et skjellsettende kammerdrama i nådeløs natur. Roskva Koritzinskys noveller skjener mot det surrealistiske; skakt, underfundig og underlig. Her gir språklig presisjon nye perspektiver. Hos Lars Ove Seljestad utløser tapet av en nær venn ny skrivekraft. Toril Brekke henter heftig fortellerstoff fra femtitallets Oslo. Den surrealistiske vestlandsfanden har knapt bedre fanebærere enn Erlend O. Nøtvedt og Odd W. Surén denne høsten.

Med sidespor som hovedspor

Sidespor heter de verkene fra verdenslitteraturen du ytterst sjelden ville funnet uten Aschehoug, verkene det alltid er viktig å ha lest, i høst representert ved tyrkiske Hakan Günday og nederlandske Inge Schilperood. Paul Auster blir aldri et sidespor, i 4 3 2 1 skaper han kvadruppelspor og forteller sin generasjons historie i fire versjoner.

Høstens krimforfattere evner i usedvanlig grad å gjøre oss, leserne, til historiens medspillere – i fiktive som faktiske univers. I Tom Egelands nye Bjørn Beltø-bok fører jakt etter evig liv til at skillet mellom virkelig og uvirkelig blir påtrengende og viktig. Trude Teige sender Kajsa Coren til Dikemark og avdekker foruroligende psykiatrisk historie, hennes grundige research gir romanen historisk tyngde. Aslak Nore har fått stor anerkjennelse for sin spionthriller fra andre verdenskrig.  Øystein Wiiks Svalbard-thrillerdrama fremstår sjokkerende virkelig i en verden der USA og Nord-Koreas barnaktige ledere erobrer nyhetssending på nyhetssending. Det er knapt til å tro, heldigvis er det romanen vi leser. Jonas Bonniers bok Helikopterranet forteller historien fra virkeligheten slik bare en ekte dokuthriller kan.

Unni Lindell henter Historien om Knut fra eget liv. Knut er katt, det er ikke krim, men dramatikk og livsanskuelse i vidunderlig Lindell-legering, fortalt med nerve og nærvær. Det 18 år lange vennskapet mellom krimdronning Unni Lindell og katten Knut var til tider grenseløst og fikk dem begge opp i de vanvittigste situasjoner. Knut var krevende og masete, en katt med dårlig psyke; redd, sær og veldig stor. Han tok egentlig knekken på eieren sin, men det er bare hun som kan fortelle historien med humor, varme og klokskap.

Stjerner

I Ingrid O. Voldens andre barnebok går voksen kjærlighet i knas og ungdommelig forelskelse trer fram slik bare livet selv – og altså litteraturen – kan romme følelser og fortelling. Torun Lians Alice er innesluttet, innadvendt, introvert som før, men i høstens bok kjenner selv Alice at hun dras ut i verden. Ingrid O. Volden, Torun Lian, Gudrun Skretting og Taran Bjørnstad tilhører laget som vil prege ny norsk barne- og ungdomslitteratur fremover.

Storselgerne troner også i Barn og ungdom: Bobbie Peers, Audhild Solberg, David Walliams og Nicola Yoon. Yoon er den nye store ungdomsbokstjernen i USA. Her i Aschehoug ser vi det på salget av Verden av en boble, i høst kommer Sola er også en stjerne.

Bjørg Thorallsdottír er en stjerne. Du er sterkere enn du tror, er et vakkert håndtrykk av en bok som i høst reiser med Bjørg over hele landet. Erik Bye var Norges største TV-stjerne, Asbjørn Bakkes biografi blir det nærmeste vi kommer en kongesaga fra vår tid.

Krigen tar aldri slutt, ikke bare er det sant – det er Hans Fredrik Dahls tittel av året. Han har overblikket, setter i sammenheng og viser fra innsiden hva historiefaget kan være og hvorfor historien stadig må skrives på nytt. Matti Goksøyr og Finn Olstad har gravd i helt nye kilder under sitt arbeid med norsk idrett under krigen.

Jeg begynte med å konstatere at våre bøker når ut. Allerede nå – i slutten av august – kan vi konstatere at lesere vil ha høstens nye bøker. Vi måtte sporenstreks sette i gang trykking av nye opplag da bøkene til Helga Flatland, Jan Kjærstad og Bjørg Thorhallsdottir utkom for bare noen uker siden. Det blir mange nye opplag og mye god lesing ut over høsten.