Når barna får velge!

Ti tusen barn kårer årets beste barnebok. En litteraturpris kåret av de ærligste leserne, henger høyt for landets barnebokforfattere. Nå er lista klar og Aschehoug har hele tre av de fem nominerte til ARKs barnebokpris! 

I disse dager går tusenvis av barn i gang med å lese de nominerte barnebøkene for å kåre en vinner. ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele landet.

– Er det én ting jeg har lært meg etter å ha vært rundt omkring og snakket med barn om bøkene mine – så er det hvor utrolig mange flotte og kloke femte-, sjette-, og sjuendeklassinger som finnes der ute, sa Gudrun Skretting i sin takketale da hun vant prisen i 2017 for Anton og andre flokkdyr. – Og nettopp derfor er jeg utrolig rørt og beæret over at så mange av dere er blitt glad i Anton, og har stemt på ham. Det er jo dere jeg skriver for! Det er dere jeg tenker på når jeg sitter hjemme, klør meg i huet og prøver å finne ut hva bøkene mine skal handle om. Det er dere jeg håper at skal le litt, tenke litt og få lyst til å lese videre. → Muskler skal brukes til å løfte andre 

Arks barnebokpris – barnas pris 

Det beste med ARKs barnebokpris, er at det ikke er noen voksne som har bestemt hvem som har skrevet den beste boka.  Fem nominerte bøker blir i perioden fra slutten av august til november lest av 10 000 barn fra 5., 6. og 7. klasse. Til slutt avgir barna sin stemme, og en vinner kåres. ARKs barnebokpris deles ut i begynnelsen av desember på Gyldendalhuset i Oslo. Vinneren mottar 25 000 kr, et litografi og selvsagt masse heder og ære.

– Det er utrolig gøy at stadig flere skoleklasser ønsker å være med i juryen for hvert år som går. Vi vet også at barnebokforfatterne setter prisen svært høyt. Blant annet sa Klaus Hagerup, da han mottok prisen i 2003, at dette er en av prisene han satte aller mest pris på å få. Det gjør det ekstra gøy for oss å jobbe med denne litteraturprisen, sier Maria Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK.

Fake av Mina Lystad

Marie skjønner at det er det saftigste sladderet som funker i skoleavisen, og pynter på sannheten i intervjuet med skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Også i skolegården blir fake news big news, og Marie må stå for valgene hun har gjort, samtidig som hun må tørre å tro på seg selv. Fake er oppfølgeren til Nørd som kom i 2017.

Blyanthjerte av Elin Hansson

Den første store forelskelsen treffer Liv som en blyant i hjertet. Liv er 12 år, men skulle ønske hun var en gammel dame. Ungdomsskolen frister ikke, aller helst vil hun sitte inne med farmor og spille kort eller tegne. Men farmor er her ikke lenger, og inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate. → Finn din indre gamlis

Harpa av A. Audhild Solberg

Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Tyra har nok med sine egne ting.

Men da de fire tenåringene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

En intens, skremmende og fascinerende spenningsroman fra en av våre aller beste forfattere.

De nominerte

Fake av Mina Lystad (Aschehoug)
Harpa av A. Audhild Solberg (Aschehoug)
Blyanthjerte av Elin Hansson (Aschehoug)
Lik meg: Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff (Cappelen Damm)
Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde (Gyldendal)