En historie om overlevelse

Kari Brænne Himmelfall

[dropcap custom_class=»normal»]T[/dropcap]sarfamilien måtte ofres for kravet om brød og makt til folket. Likene av Romanov-familien ble kjørt vekk og dumpet i ly av nattens mørke. Men døde virkelig alle familiemedlemmene? Den absolutt oppriktige og utrolige historien om tsarens datters flukt og skjebne. 

[spacer]

[spacer]

TEKST: Mia Bull-Gundersen

I en leilighet i Barcelona lever gamle Maria, en kvinne som går i sitt 113. år. Ingen vet at hun er Maria Nikolajevna Romanova, den siste russiske tsarens nest yngste datter. En høstdag i 2012 møter hun en norsk forfatter som leier en leilighet tvers over gangen. Endelig får Maria en sjanse til å fortelle historien om tapet av sin familie, sin sorg og sin dramatiske flukt fra bolsjevikene i 1918. En flukt som brakte henne tvers gjennom Russland til Vladivostok og videre ut i verden.

Da tsar Nikolaj 2., tsarina Aleksandra, deres fire døtre – Olga, Tatjana, Maria og Anastasia – og deres sønn og tronarving Aleksej ble skutt en julinatt i 1918, hadde de måttet tåle måneder med fangenskap og skrekkelige ydmykelser. Fra å ha troen på at familien var utpekt av selveste Gud, fra å velte seg i grenseløs luksus forskånet fra synet av en fattigdom verden sjelden har sett maken til, var fallet enormt og ulidelig smertefullt. Og til slutt dødelig.

Tsarfamilien måtte ofres for kravet om brød og makt til folket. Likene av Romanov-familien ble kjørt vekk og dumpet i ly av nattens mørke. Men døde virkelig alle familiemedlemmene? Forfatteren av Himmelfall, Kari F. Brænne er i Barcelona med redaktør Mia Bull-Gundersen. Byen der denne historien starter.

 

Akkurat nå er vi i Barcelona, Kari Fredrikke Brænne. Ja, i den samme leiligheten som du bodde i da du i 2012 traff den eldgamle damen som bodde tvers over gangen her. Dere kom i snakk, og det ble til at du skrev ned hennes mildest talt utrolige (i ordets rette betydning) historie som er blitt til romanen Himmelfall. Hvem var hun? 

– Hun var Maria Nikolajevna Romanova, det eneste overlevende barnet til tsar Nikolaj den 2. Det var i alle fall det hun fortalte meg. Hun var godt over hundre år gammel, men fremdeles kvikk i toppen. Og hun hadde behov for å fortelle sin historie før hun døde. «Den absolutt oppriktige og utrolige historien om mitt liv,» som hun sa. Den handler om Marias barndom og ungdom frem til revolusjonen i 1917 og den påfølgende borgerkrigen. Og den handler om hennes flukt fra bolsjevikene og om hvordan hun klarte å komme seg ut av Russland.

 

Men ble ikke hele tsarfamilien skutt i Jekaterinburg i 1918?

– Helt siden den tid har det vært rykter om at et eller flere av tsarens barn overlevde skuddene. Flere kvinner har hevdet at de er Anastasia, den yngste datteren. Men det var altså søsteren Maria som overlevde. Den nest yngste av de fire søstrene.

 

Etter at du traff Maria og skrev ned hennes historie, har du arbeidet med materialet i over fire år for å gjøre ytterligere undersøkelser om tsarfamiliens liv og død.

– Ja, jeg har lest alt jeg har kommet over om denne perioden i Russland. Jeg har vært i tsarfamiliens palass i Tsarskoje Selo utenfor St. Petersburg. Gått gjennom rommene deres. Sett døtrenes soverom, tsarinaens budoir, tsarens arbeidsværelse, ikonene over Aleksejs seng. Han skulle overta som tsar etter faren. Jeg har også reist med Den transsibirske jernbanen fra Moskva til Vladivostok, fulgt Marias fluktrute gjennom og ut av Russland. Jeg har besøkt stedet i Jekaterinburg der tsarfamilien ble henrettet julinatten 1918. Nå står det en kirke der, og familien er rett og slett blitt kanonisert.

 

Men hvordan i all verden kunne Maria overleve skuddene?

– Tsarinaen hadde sørget for at døtrene hadde sydd smykkene sine inn i korsetter som de bar på kroppen under hele fangenskapet. Da bolsjevikene førte dem ned i kjelleren den julinatten, trodde familien faktisk at de skulle evakueres til et tryggere sted. Men de ble i stedet stilt opp mot veggen og skutt. Kulen som traff Maria, traff sannsynligvis hardt metall eller en edelsten. Hun besvimte og ble reddet av en ung vokter som hadde forelsket seg i henne. Han sørget for at hun kom seg unna.

 

Dette er virkelig en eiendommelig historie! Men hva er det som gjør at du har gått så opp i den? At du har brukt så mye tid på å fortelle den?

– Det som særlig opptar meg, er det voldsomme fallet tsarfamilien gjennomgikk. Fra å anse seg som nærmest guddommelige, utpekt av Gud til å styre det enorme Russland, til det ydmykende fangenskapet og til slutt henrettelsen. Og at de før, og også under revolusjonen kunne være så fullstendig blinde for det som foregikk rundt dem i landet. De klarte ikke å ta inn over seg folkets lidelser. Fattigdommen. Tsarens styre var det siste store eneveldet, og det var overmodent. Det sto for fall.

 

Men hvordan klarte Maria å komme seg ut av Russland?

– Vel, det har vi jo bare hennes ord for. Maria forteller at hun kom seg tilbake til palasset i St. Petersburg, som da var plyndret og tomt. Hun gjemmer seg der gjennom høsten 1918 og legger så ut på den livsfarlige flukten gjennom Russland. Og så ender hun altså til slutt i Barcelona. Men det er en annen historie.