Å VÆRE 14 ÅR

Tom Egeland 14 år

Dagen før jeg skulle begynne i åttende klasse på Landøya ungdomsskole, kom jeg på den helt geniale ideen om at jeg skulle klippe lugg. En skikkelig lugg. Det var en veldig dårlig idé.

Men ikke like dårlig som å ta hjemmepermanent sånn som Christin gjorde. Det er i hvert fall ikke en god idé hvis planen er å bli tatt opp i GJENGEN. Det ble vi ikke. Heldigvis. For i stedet for å være på fest i helgene og finne på sprø ting i ukedagene, hadde vi rikelig med tid til å gjøre lekser, lage nonneparty, lese sosialrealistiske bøker og spionere på broren min. Samtidig utviklet vi en helt egen teknikk for å få usannsynlige mengder med sjokoladepulver i små glass med melk. Målet var en 100 % mettet sukkerblanding. Kombinasjonen sjokolademelk og skorper med smør, var eventyrlig. I plyndringstimen var det godt å leve.

Mulig det ikke alltid er så moro å være 14 år, men det går over. Jeg tror vi kom ganske godt ut av det til slutt. Jeg har mentale sjokolademelkbarter fremdeles, og det er jammen ikke det verste man kan ha.

TOM EGELAND

Hva leste du?

Jeg har alltid vært en lesehest. I 14-årsalderen var jeg på vei bort fra Hardy-guttene, Biggles og guttebokuniverset og på full fart over til Jules Verne, Edgar Allan Poe, Alistair MacLean og hans noe blekere skygge Desmond Bagley. Jeg var en fast gjest på Nordtvet bibliotek og lette spent gjennom hyllen for krim og spenning. For en fryd! Der fant jeg Bernhard Borges parapsykologiske thrillere, ikke minst De dødes tjern, jeg slukte Stein Rivertons Jernvognen og alt som smakte av mystikk og spenning. Fredrik Forsyth, Arthur Conan Doyle, Agatha Christie –  ja, alt jeg kom over.

Hva var du opptatt av?

Parapsykologi. Jeg leste store mengder faglitteratur om det okkulte. Film, i betydningen å lage den selv. Jeg hadde et super 8-kamera og spinket og sparte til jeg fikk råd til å kjøpe en 3-minutters filmkassett (kr 45 – en formue!). Jeg lagde korte novellefilmer og animasjonsfilmer. Høydepunktet var nok klassikeren Fra lady til hasjvrak, med min mor i hovedrollen, som på tre minutter dokumenterte fordervelsens vei fra et liv på øverste hylle til et sosialt fall av en annen verden. Skilpadder. Jeg hadde flere. Claudius, oppkalt etter keiseren, levde lengst. Stein døde dessverre etter kort tid. Musikk. Rock og klassisk om hverandre. Årets høydepunkt var nok Slade-konserten i Ekeberghallen.

NINA ELISABETH GRØNTVEDT

Hva leste du?

Jeg leste ei kjempetjukk bok, eller en sånn tre-romaner-i-en, av Kari Bøge, som heter Speilet fanger. På bokryggen står det KARI BØGE i store bokstaver som liksom lyser mot deg fra bokhylla. Jeg husker ikke hva de andre to romanene i bindet heter, eller om historiene henger sammen. Jeg husker ikke engang hva bøkene handler om, bare at de gjorde inntrykk, at jeg likte dem godt, for jeg leste boken fra perm til perm, og den er på mange hundre sider. Jeg var aldri en lesehest, det var nok den tjukkeste boka jeg hadde lest til da. Men jeg leste mye blader, som Starlet, Girls og Archie! Skal jeg tippe, så handler Bøges bok om noen ungdommer, ei jente/jenter, forelskelse, kjærlighet, følelser og forviklinger, sånne ting. Realisme. Jeg har den fortsatt i bokhylla (unntatt akkurat nå, da jeg har flytta, og den ligger i en eller annen eske). Og jeg tror det er på tide å lese den igjen. Se hva det var som fenget meg da, og om det fremdeles fenger.

Hva var du opptatt av?

Å tegne! Jeg tegnet masse, masse, masse. Gutter. Men bare på avstand, jeg var så sjenert, og han jeg var forelska i, var jo ikke forelska i meg … Å lage video. Jeg, et par venninner og lillesøstera mi filmet med mammas vhs-kamera, vi spilte inn reklamesnutter som Dove Beauty Soap fjerner sminken, fjernsynskjøkken med Ingrid Espelid Hovig, mordgåte med Arne Scheie og hans døtre, musikkvideo med Whitney Houston, med mer. Musikk! 4 Non Blondes, Roxette, Janet og Michael Jackson, Ace of Base, Madonna, Haddaway, for å nevne noen, og samlealbumet Absolute Music 9!!! Vi lærte oss tekstene utenat ved å lytte intenst, sette på pause, skrive ned, lytte videre, stoppe og spole tilbake når vi ikke fikk med oss hva de sa. Det tok tid, men det føltes som meningsfylt arbeid! (Men jeg elsket så klart kassett- og CD-cover MED teksthefte inni. De som hadde med det, hadde skjønt det.) Vi pleide å danse og synge med til musikken for full hals nede i kjellerstua, med «mikrofoner» og «sceneantrekk», hele pakka. Venninna mi, som bodde rett nedi gata, hadde et slengtau fra høyt oppe i et tre. Vi slang oss mye. Vi hoppa fra gelenderet på verandaen og utfor en bratt skråning. Det var en fantastisk følelse full av adrenalin og lykke!

Oi. Når jeg ser på denne lista nå, så ser det ut som jeg ER Oda Andrea Stokkheim fra bøkene mine. Det er jeg IKKE. (Klikklås på hengelås. Jeg har supernøkkelen OG superviskelæret.)

KNUT NÆRUM

Hva leste du?

Morgan Kane- og Knut Gribb-bøker. Gammel krim og spenning: Sherlock Holmes, Fader Brown, Jonas Fjeld, Stein Riverton. Og mye tegneserier, mest Marvel og DC. Dessuten hadde jeg fått lånekort på voksenbiblioteket og leste mye fint derfra. Særlig Bokklubbens store Ekstrabøker med science fiction- og skrekknoveller.

Hva var du opptatt av?

Tegneserier, bøker, TV, film og fotball.

ROSKVA KORITZINSKY

Hva leste du?

Som fjortenåring var jeg mer opptatt av å skrive enn å lese, og jeg var nok ikke mer belest enn fjortenåringer flest. Kanskje tvert imot. Jeg leste en og annen roman som jeg tilfeldig snublet over. Jeg lot meg rive med av dramatikk, og i ettertid vil jeg påstå at jeg ikke var fremmed for litt melodrama heller. Jeg husker blant annet en bok som het Månefeen om en ung jente med spiseforstyrrelser. En annen het Jeg savner deg, jeg savner deg og handler om en jente som mister tvillingsøsteren sin i en bilulykke og må leve videre alene. Jeg er fristet til å si jeg må ha vært noe yngre enn 14 da jeg leste disse, men jeg er jammen ikke sikker.

Hovedinteressen var imidlertid dikt – dette skrev jeg mye av selv også. Kate Næss sto uten tvil høyest i kurs.

Hva var du opptatt av?

Jeg likte å spille fotball i friminuttet med guttene i klassen.  Jeg likte å dra på diskotek på fredager med jentene i klassen.  Jeg ville bli skuespiller.  Jeg var interessert i politikk og meldte meg først inn i RU, senere SU.  Jeg lå ofte i senga og hørte på musikk, mens jeg dagdrømte om hvor spennende det skulle bli å begynne på videregående.

TOM STALSBERG

Hva leste du?

14 år? Hm. Det var altså i 1971. Jeg forsøkte etter beste evne å lese leksene jeg fikk, men jeg sleit mye med å lese. Hjemme hos oss var det ikke flust med bøker, det må tilstås. Tror bokhylla besto av et leksikon fra 1957, bygdebøker fra Eidsvoll, den store matematikkboka, noen hefter med humor og tre kokebøker.

Men da som nå kunne du svippe innom biblioteket som lå i tredje etasje på det lokale Søndre Samfund Samfunnshus. Jeg var vel ikke en leser av det tyngste på den tida, men var hekta på spenning, tegneserier og hadde så smått begynt å lefle med krim – Jeg tror den første jeg leste, var Sjöwall & Wahlöös Mannen på taket i tillegg til de vante guttebøkene som Den siste mohikaner og Hjortefot. Seint utviklet leser, det må sies. Særs seint. På skolen pugget vi salmevers og leste pensum med de fire store. Et helvete da, glad for det i dag. Ikke salmene da, de kunne jeg klart meg uten. Eller? Fant tidlig ut at Jesus ikke var min greie. Skal ikke skryte i det hele tatt av at jeg ble fanget av den store litteraturen, heller fanget av noen vakre smil i skolegården. Lov det også.

Hva var du opptatt av?

Engelsk fotball, rock, steiling med sykkel, abborfiske og pølse i brød med rå løk.

Filed under Barn
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.