Å skrive om økonomisk teori, kosmisk ensomhet og fiskekaker

Karine Nyborg, forfatter av Balladen om den usynlige hånd

I fiksjon er alt lov: Ingen regel tilsier at visse ting ikke kan eller bør utforskes litterært.

Tekst: Karine Nyborg

Som økonomiprofessor har jeg lenge vært opptatt av hvor alene menneskene fremstår i økonomisk konsumentteori. Man tar utgangspunkt i individet som en uavhengig enhet, med veldefinerte, upåvirkelige ønsker og mål; deretter kobles slike enheter sammen i teoretiske modellnettverk, der forbindelseslinjene mellom dem utelukkende består av handel.

Jeg karikerer nå. Bare de enkleste modellene er sånn, man kan for eksempel godt lage økonomiske modeller der folk antas å bry seg om hverandre, jeg har ofte gjort det selv. Og likevel, utgangspunktet er nesten bestandig dette: menneskene som uavhengige kjerner, hver sin øy i verden.

Det var som å stå ved sjøen og stirre på vannet: Alt under overflaten er skjult, du aner ikke hva som befinner seg der.

Dette er økonomiprofessorens tanker, ikke novelleforfatterens. Men da jeg startet arbeidet med den tredje boka mi, surret følgende setning rundt i hodet, forstyrrende som en innpåsliten veps:

Et menneske er sine relasjoner.

Hva om bildet av øyer forbundet via handel ikke bare er overforenklet og grovt, hvilket alle vet, men grunnleggende helt på jordet? Er vi noe overhodet uten hverandre?

Slik startet Balladen om den usynlige hånd. Jeg begynte å skrive. Og nesten med det samme forvandlet teksten seg til en figur, et slags kart, det liknet ikke skjønnlitteratur, ikke fag heller, det liknet ingenting jeg kjente, jeg forsto ikke hva det var.

Illustrasjon til Karin Nyborg

Det var som å stå ved sjøen og stirre på vannet: Alt under overflaten er skjult, du aner ikke hva som befinner seg der.

Så jeg spente på meg dykkermaske og snorkel og stupte uti. Jeg hadde ingen plan, ingen misjon, ingen forestilling om hva jeg skulle finne. Jeg lette ikke etter løsninger på konsumentteoriens problemer. Jeg ville bare svømme rundt og se.

Jeg har latt meg forskrekke, beta og fascinere. Jeg har ikke funnet løsninger på konsumentteoriens problemer. Men jeg vet hvordan det går med paret som drar på bryllupsreise til det perfekte frikonkurransemarkedet. Jeg vet om man kan beskrive et indre mørke matematisk. Jeg vet hva som skjer med bedrageren som møter seg selv. Og jeg vet en god del mer enn før om kjærlighet og fiskekaker.

Om Karine Nyborg

Karine Nyborg er skjønnlitterær forfatter og professor i samfunnsøkonomi.