Kategori: Mat

Julepizza

Dette er selve skoleeksempelet på en restepizza. Vi vet alle at det alltid er masse rester igjen etter julemiddagene, så hvorfor ikke bruke det på en pizza?

Restepizza med rosenkål

bunn

Hvit saus (til 2 pizza)

75 g cremé fraîse
1 knivsodd hvitløk
1 ts fersk oregano
0,5 ts hvitvin
0,5 ts olivenolje

Finhakk hvitløksfedd, finhakk fersk oregano, ta cremé fraîse i en bolle og tilsett hvitvin og olje. Ha i hvitløk og oregano. Smak til med salt og pepper.

20 g mozzarella
20 g cheddar
20 g comté*
bacon
rosenkål
gouda
sitron
ruccola
salt og pepper

1. Lag bunn og hvit saus.
2. Kok rosenkål i lettsaltet vann i 2 minutter. Del kålen i to og la den renne av seg.
3. Forvarm ovnen til 250 grader eller maks varme.
4. Fordel saus, mozzarella, cheddar og comté på pizzabunnen.
5. Legg på tynne skiver med rå bacon, ca. 2 mm.
6. Legg på rosenkålen.
7. Ta pizzaen ut av ovnen når bunnen er gyllen, ca. 5 minutter på 250 grader.
8. Rasp gouda og riv litt sitronzest over pizzaen. Strø over litt ruccola.
9. Krydre med salt og pepper.

Drikketips: Blanc de Noirs champagne. Egly-Ouriet sin er helt fantastisk.

Fredagspizza med chorizo
Pizza Picante

Om Pizza

Med norske ingredienser som reinsdyr, Tingvollost og klippfisk har entusiasten Eirik Sevaldsen og Lofthus Samvirkelag L/L gjort verdens beste pizza norsk. Her får du alle hans beste oppskrifter, også de mest populære fra Lofthus Samvirkelag.

Her er noe for alle pizza-elskere, enten du har 20 minutter, hele formiddagen, vil lage glutenfri pizza eller hengi deg til pizza bakt med egenlaget surdeigsbunn. Og er tiden knapp eller butikken stengt, får du oppskriften på tidenes beste restepizza basert på hva du måtte ha i kjøleskapet.

Fire forskjellige deiger, røde eller hvite bunner, ingredienser som utfyller hverandre, er det du trenger for å utrette mirakler i kjøkkenet ditt. Til sammen over 60 forskjellige oppskrifter.

Festen kan begynne!

Kjøp boka her

Pizza av Eirik Sevaldsen fra Lofthus Samvirkelag

Oppskrift på pizza picante

Inviter noen på pizza i kveld! Lofthus Samvirkerlag lager Norges beste pizza. I boka Pizza deler Eirik Sevaldsen sine oppskrifter med oss.

Dette er en variant som vi i Norge liker å kalle Pepperoni. Vi bruker salami picante fra Italia. Her finnes det flere typer sterke salamier. Sjekk i butikken og se hva de har. Blant de røde pizzaene er denne en favoritt. Den passer også godt med et glass øl til. Vi finkutter chili som vi har på før vi steker i ovnen. Det er også mulig å legge chilien ved siden av, slik at du selv kan bestemme styrkegraden. Noen liker også å ha på chiliolje.

Dette trenger du:

Slik gjør du det:

 1. Lag bunn og saus. Forvarm ovnen til 250 grader,eller maks varme.
 2. Fordel saus og ost på pizzabunnen.
 3. Skjær salamien så tynn som mulig, ca. 1–1,5 mm og fordel denne utover.
 4. Legg på tynne ringer av rødløk og finkuttet chili.
 5. Ta pizzaen ut av ovnen når bunnen er gyllen,ca. 5 minutter på 250 grader.
 6. Krydre med salt og pepper, og pynt med timian.

*salami picante
Er picante salami vanskelig å finne er de fleste pepperonivariantene en mulig erstatning. Finn den du synes smaker best. Vi legger picanten på før den går inn i ovnen. Det kan hende at andre varianter blir best når de legges på etterpå.

Pizza av Eirik Sevaldsen fra Lofthus Samvirkelag

Kjøp boken her

Oppskrift på varmende bacalao

Oppskrift på bacalao fra Nevada Berg

Man skulle ikke tro at bacalao var en norsk rett, men den er blitt en viktig del av våre mattradisjoner.

Fra boken: Nevadas kjøkken

Tørrfisk hadde allerede hatt stor betydning i mange århundrer da vi på 1600-tallet begynte å låne tradisjoner fra andre land og saltet torsken før den ble lagt ut på klippene for å tørke. Klippfisken ble en ekstremt viktig eksportvare, ikke minst for Kristiansund, som sendte skip etter skip med klippfisk til Spania. I 1830-årene begynte spanske skip å hente klippfisken rett fra Kristiansund, for å unngå høyere skatter. Bacalao er en viktig arv fra denne perioden, som vi kaller spansketiden.

I de opprinnelige variantene av bacalao var det ikke særlig vanlig med hvitløk, siden det ble regnet som «uappetittlig for nordmennene, da det har en ubehagelig lukt og smak». Nå står jeg nok i fare for å opprøre puristene, men jeg er veldig glad i å tilsette hvitløk, særlig når den gir smak til oljen.

Til 4–6 porsjoner bacalao trenger du:

 • 1 kg klippfisk 2 dl olivenolje
 • 3 store fedd hvitløk, finhakket
 • 3 små, tørkede pequin- chilier, knust, eller 1/2 ss tørkede chiliflak (tilpass til din smak)
 • 2 store løk, i ringer
 • 1 kg kokefaste poteter, skrelt og skåret i tynne skiver
 • 2 bokser (800 g) hakkede tomater
 • 2 røde paprika, i skiver
 • 180 g tomatpuré, blandet med 2 ss vann
  persille, finhakket

Slik gjør du det:

 1. Vann ut klippfisken i en stor gryte i 24 til 36 timer. Skift vann to ganger. Hell vannet av fisken og skjær den i 3 til 4 cm store biter.
 2. Varm olivenoljen i en stor, tykkbunnet gryte. Tilsett hvitløk og knust chili og fres til hvitløken begynner å bli brunet og oljen er blitt velduftende. Ta ut halvparten av oljen og ta vare på den til senere.
 3. Begynn med å legge 1/3 av løken i oljen, etterfulgt av 1/3 av potetene (legg dem som takstein), 1/3 av klippfisken, 1/3 av de hakkede tomatene, 1/3 av paprikaen og 1/3 av oljen du tok til side (i denne rekkefølgen). Gjenta to ganger, til du har brukt opp alt sammen.
 4. Bland vann og tomatpuré og hell over. Retten skaper mye væske mens den koker, så det gjør ikke noe om tomatpureen er tykk nå.
 5. Legg på lokk og kok opp. Senk varmen og la småkoke i én time. Rist på gryten en gang imellom for å hindre at det svir seg i bunnen. Men for all del må du ikke røre! Etter én time sjekker du at potetene er møre ved å stikke i dem med en kniv.
 6. Pynt med hakket persille og server med oliven og godt, lyst brød.

Nevada Bergs oppskrift på varmende bacalao

Nevadas kjøkken

Verdens beste matblogger er amerikansk, skriver om tradisjonell norsk mat og bor i Veggli i Numedal.

For to år siden flyttet amerikanske Nevada Berg til en vakker fjellgård fra 1500-tallet i Numedal. Hun ble raskt oppmerksom på det store utvalget kjøtt og råvarer, og naturens kulinariske fristelser som lå og ventet rett utenfor stuedøren. De mange smakene og kvaliteten på maten inspirerte Nevada, og hun startet bloggen North Wild Kitchen. Oppskriftene hennes og historiene hun forteller er inspirert av tradisjoner og historie på den ene siden, og av nyskapende tilnærminger til norske ingredienser på den andre.

I 2016 vant North Wild Kitchen Best Food Blog Award og Editor’s Choice for Best New Voice, delt ut av matbladet Saveur Magazine. Nevadas tekster er publisert i en rekke internasjonale magasiner og aviser. Dette er den første kokeboken hennes.

Kjøp Nevadas kjøkken her

Fredagspizzaen

Lofthus Samvirkerlag lager kanskje Norges beste pizza. I boka Pizza deler Eirik Sevaldsen sine oppskrifter med oss. Ukens fredagspizza: Chorizo

Dropp dyrt og fancy utstyr – legg heller pengene i toppingen eller osten
– Eirik Sevaldsen

Flere oppskrifter finner du i Pizza

Chorizo er en sterk pølse som har sin opprinnelse fra Den iberiske halvøy. Den er også utbredt i Latin-Amerika. Den er et sterkere alternativ til pepperoni og enda mer smakfull. Det vil sive rød væske ut av pølsen når du steker den. Det skyldes paprikaen den er krydret med. Vi har valgt å balansere krydderet med tomater som er friske og med masse sødme.

Dette trenger du:

 • Bunn → Se oppskrift
 • Rød saus (scroll ned for oppskrift)
 • 20 g mozarella
 • 20 g cheddar
 • 20 g gouda
 • Chorizo
 • Små, gule tomater (bruk røde hvis du ikke finner)
 • Koriander
 • Salt og pepper

Slik gjør du det:

 1. Lag bunn og saus.
 2. Forvarm ovnen til 250 grader eller maks varme.
 3. Kut chorizo i 0,5 cm tykke skiver. Legg til side.
 4. Kutt tomater i to og press ut saften. Salte og pepre. Sett til side.
 5. Fordel saus og ost på pizzaen.
 6. Fordel chorizo og tomater.
 7. Ta pizzaen ut av ovnen når bunnen er gyllen, ca. 5 minutter på 250 grader.
 8. Legg på koriander.
 9. Krydre med salt og pepper.

Oppskrift på rød saus

Det går ca. 80 g saus på en pizza. Ca. en stor amerikaskje! En boks hermetiske tomater à 250 g gir saus til 2 til 3 pizzaer avhengig av type tomater, og hvor mye væske det er i boksen. Mengden jeg oppgir her er basert på ferdig avrente tomater. 1 spiseskje tilsvarer ca. 3 teskjeer.

Ingredienser:

 • Hermetiske tomater
 • Soltørkede tomater i olje
 • Olivenolje
 1. Finn de hermetiske tomatene du liker best, og de beste soltørkede tomatene på glass i olje. Vi bruker «chopped» tomater, da får du mer saus ut av tomatene enn om du velger hele tomater. La tomatene renne godt av, gjerne over natten i kjøleskapet. Om du har det travelt, kan du hjelpe til med en skje og presse ut saften. Ta vare på juicen.
 2. Legg de soltørkede tomatene i en sil og la dem renne av seg.
 3. Finhakk eller kjør de soltørkede tomatene med en stavmikser til puré.
 4. Bland pureen med tomatene, i forholdet 12 deler tomat og én del soltørkede tomater.
 5. Tilsett en spiseskje olivenolje per 500 g ferdig saus.
 6. Det går ca. 80 g saus til en pizza med diameter 32 cm.

God fredag!

Kjøp Pizza her

Sevaldsens raske pizzabunn

Glad i pizza, men ikke alltid tid til å lage den? Her gir Eirik Sevaldsen fra Lofthus Samvirkelag dere noen tips som gjør det mulig å skvise inn en god pizza i døgnets stramme tidsramme. Prøv en rask pizzabunn i dag!

Ovn

Når du kommer hjem, setter du ovnen på full guffe. Mens du venter på at temperaturen skal nå de magiske 250 grader eller mer, er du allerede klar med deig, saus og fyll.

Bunn

For å gjøre det enkelt for deg har vi laget oppskrifter som gir et ulikt antall bunner. Velg den oppskriften som passer til det antallet bunner du trenger.

Når du har litt tid til overs, lag noen ekstra deiger. Forstek bunnene til de er ca. 50 % ferdige, og legg dem i fryseren. Her er det timer spart når du vil ha pizza. Resultatet blir nesten like bra. Den glutenfrie deigen er faktisk den raskeste!

Saus

Ta en boks med hermetiske tomater, crushed eller pulpa. La det renne av, og smak til med salt, pepper og sukker. Ha gjerne i noe urter hvis du har. Prosessen tar under 5 minutter – det har du tid til.

Husk at jo fuktigere sausen er, desto mindre bør du bruke.

Ost

Sjekk hva du har i kjøleskapet, nesten alt går. Gammel, hard ost er fint å raspe på pizzaen.

Topping

Legger du til 2 minutter og tar et dypdykk i kjøleskapet, kan det hende du finner noen rester du kan finkutte og legge på. Det være seg grønnsaker, pålegg eller rester fra gårsdagens middag.

Tid

Stek til det bobler og kanten er gyllen, ca.5 minutter. Følger du punktene mine på forstekt deig, saus og ost vil du ha en Pizza Margherita på 15 minutter. Det er samme tid som frossenpizza fra frysedisken!

Klassisk pizzabunn

Vi bruker ca. 200 g deig til en pizza som er 32 cm i diameter. Dette kan avvike med +- 20 g alt avhengig av hvor flink du er til å bake ut pizzaen. Ved bruk av tørrgjær deler du på 3. Altså 9 g fersk gjær blir 3 g tørrgjær.

Til pizzabunn (2stk) trenger du:

 • 10 g gjær, fersk
 • 1 dl vann (eltemaskin)/1.4 dl vann (får hånd)
 • 100 g hvetemel
 • 4 g salt

Slik gjør du det:

 1. Pisk ut gjæren i litt lunket vann, ca. 25 grader. Bruk steketermometer eller magefølelsen. Hvis det er over 30 grader, kan du risikere å ta livet av gjæren.
 2. Bland inn hvetemel og 2/3 av vannet.
 3. Sett eltemaskinen på lav hastighet og bland godt.
 4. Øk hastigheten litt slik at deigen setter seg.
 5. Spe forsiktig ut med resten av vannet.
 6. Tilsett saltet.
 7. Ta deigen ut av bollen og lag like store boller (det antallet deiger du lager). Legg dem på bakeplaten. Dryss litt mel over og dekk til med et klede. La stå i ca. to timer.
 8. Nå er deigen klar til å bakes ut.

Om Pizza

Lofthus Samvirkelag L/L, kåret til Norges beste pizzarestaurant, åpner stadig flere filialer. Med bakgrunn fra Kristiansund har gründeren Eirik Sevaldsen gjort ingredienser som reinsdyr, Tingvollost og klippfisk til forventet pizzatopping. I PIZZA får du alle hans beste oppskrifter, blant annet de mest populære fra Lofthus Samvirkelag.

Her er noe for alle pizzaelskere, enten du har 20 minutter, hele dagene, vil lage glutenfri pizza eller hengi deg til egen pizza på egenlaget surdeig. «Dropp dyrt og fancy utstyr – legg heller pengene i toppingen eller osten», er Sevaldsens klare råd. Fire forskjellige deiger, rød eller hvit – og få, men gode ingredienser som utfyller hverandre, er det du trenger for å utrette ditt eget mirakel på kjøkkenet hjemme.

Festen kan begynne!

Oppskrift på verdens beste skoleboller

Morten Schakendas oppskrift på skoleboller

I dag er årets kanskje beste dag: skolebollens dag. De du baker selv smaker ekstra godt, og vi har selvfølgelig den beste skolebolle-oppskriften fra Morten Schakenda.

Skoleboller

Du trenger:

 • 1 kg hvetemel
 • 1/2 l h-melk
 • 150 g sukker
 • 15 g salt
 • 15 g kardemomme
 • 1 stort egg
 • 50 g fersk gjær
 • 150 g smør i terninger

Slik gjør du det:

Ha alle ingrediensene unntatt smøret i en eltebolle, elt i 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger, elt deigen til den slipper gantene på bollen og alt smør er eltet godt inn, ca 15 minutter. Legg deigen i en egnet bolle, dekk med plast, og la den heve i 1,5 time.

Del deigen i boller på ca. 150 g. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og trykk et godt hull i midten på bollene med fingrene.

Fyll vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene ved 175 graden i 15–20 minutter. Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen, og dypp bollene i tørket kokos.

Hjemmelaget vaniljekrem

 • 1/2 l h-melk
 • 100 g sukker
 • 1/2 vaniljestang
 • 4 eggeplommer
 • 40 g maisenna

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden. Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. rør hele tiden med visp så det ikke svir seg. Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.

Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie eller lokk når den er kald. Rør den glatt før bruk.

Kjøp Om boller og brød her

Salattips for en enklere hverdag

En salat er mer enn en salat. I Grønne måltider av Therese Elgquist lærer du å komponere store, friske og spennende blandinger av bladgrønt, grønnsaker, rotfrukter, gryn, belgvekster, frø, nøtter og annet godt!

Therese Elgquist gir deg tips til enkel og inspirerende matlaging med gode retter som passer like godt i matboksen som til middag. Balanse er den store hemmeligheten bak en god og mettende salat. Balansen skapes ved å kombinere råvarer fra ulike næringsgrupper. Med kunnskap om detaljer, litt planlegging og lyst til å prøve nye råvarer, kan du lett heve salaten til nye høyder.

Kjøp boka her

Salattips for en enklere hverdag

Planlegg og forbered: Med litt planlegging og forberedelser har du snart både middager og lunsjer klare. Legg bokhvete eller korn i bløt dagen i forveien, og mariner tofuen om morgenen så den er klar til å brukes om kvelden. Lag ekstra mye dressing og større porsjoner når du koker forskjellige kornarter og belgvekster eller ovnsbaker rotgrønnsaker. Lag en dobbel porsjon hummus som du kan ha som tilbehør til flere ulike salater, men også smøre på et knekkebrød eller fylle en wrap med. Trill en ekstra porsjon bønneboller slik at du kan fryse noen, og bruk dem i salat senere. Denne arbeidsmåten forenkler matlagingen, sparer tid og gjør det enklere å spise sunt og godt. Kjøp stabelbare glassbeholdere og oppbevar de forberedte komponentene i kjøleskapet. Da er en sunn, mettende og god salat aldri langt unna.

Plukk ville matvekster

Tenk variasjon: forberede en salat eller komponentene i den, betyr ikke at du må spise samme salat flere dager på rad. Noe så enkelt som å bytte ut en råvare, dryppe over en annen dressing eller servere salaten med et annet tilbehør kan gi en helt ny opplevelse. Ved flere av oppskriftene i boka finner du forslag til hvordan du kan variere salatene sånn og slik. Her må også sies at en av gledene ved salater er at det meste funker sammen! Stol på din egen smak og ta sjansen på å bytte ut forskjellige ingredienser ut fra hva du liker – eller hva du har i skapet.

Grønn mandag

Mise en place: Dette franske uttrykket som betyr «alt på plass» er et toppen motto. Det innebærer at du forbereder alle deler før du faktisk begynner å lage noe. Tenk litt som i et matprogram på tv, der alt er lagt opp i skåler. Du får en god oversikt, og er det første gang du prøver ut en ny oppskrift, kan du være sikker på at du ikke glemmer noen ingredienser. Det kan høres merkelig ut at du faktisk sparer tid på å legge alt i skåler – men tenk så kjapt det går etterpå!

Andre ting du kan lese om i Grønne måltider